Jdi na obsah Jdi na menu
 


vánoční manuál

Vánoční cukroví: nejlepší recepty klasické kuchyně. • Od anýzek po žloutkové penízky. • Abecední seznam receptů na vánoční cukroví. • Nejlepší išelské dortíčky, nejlepší kokosové cukroví, vanilkové rohlíčky, nejlepší vosí hnízda s vaječným likérem nebo základní těsto na cukroví linecké. • Základní druhy vánočního cukroví s recepty. • Vhod přijdou také recepty na vánoční cukroví na poslední chvíli. • Recepty na perníčky na několik způsobů. •

121225-6 K+J-008a

Ze svého sešitu nejlepších receptů na vánoční cukroví jsem vybrala základní druhy, které jsem (s jednou výjimkou) vyzkoušela a prověřila. Nebudu tvrdit, že je peču stále všechny: některé druhy cukroví jsou „trvalkami“, jiné udělám jen občas. Lexikon – malý receptář vánočního cukroví – může posloužit i pro inspiraci. Třeba si někdo vzpomene, že na určitý druh cukroví zapomněl – a možná na ně má svůj recept.

Vánoční cukroví: Abecední seznam základních druhů

Anýzky smetanové

  • Z 250 g polohrubé mouky, 50 g másla, 120 g moučkového cukru, 1 vejce, 1 dl kysané smetany, lžičky mletého anýzu a trošky prášku do pečiva vypracujte na vále vláčné těsto. Nechte přes noc odpočívat. Druhý den vyválíte z těsta placku a vypichujete tvary. Anýzky pečte ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Anýzky nepotřebují dlouho odležet, takže je můžete vyrábět skoro na poslední chvíli.

Datlové Štěpánky

  • 50 g datlí pěkně nadrobno usekáme a promícháme je s hrstí piškotových drobečků. Pak pečlivě dotuha ušleháme sníh ze 3 bílků, do něho postupně přišleháváme 210 g pískového cukru. Do tuhé pěny vmícháme datle s drobečky. Na plech si rozložíme málo slazené kupované sušenky a na ně dáme vždy hromádku datlové pěny. Štěpánky spíše sušíme v mírně vyhřáté troubě. Pokud už se vám při pohledu na troubu protáčejí panenky, vyzkoušejte některý z bohaté zásoby receptů na nepečené cukroví. Z celé hromady vybírám alespoň dva.

Hoblovačky

  • Utřeme tolik moučkového cukru, co váží dvě celá vejce, přidáme za jedno vejce mouky a nezapomeneme ani na dvě vejce. Ze všeho vypracuje těstíčko a můžeme podle chuti přisypat skořici, zázvor, či vanilku. Nahřátý plech vymažeme tukem a necháme vystydnout. Poté nalejeme na plech vypracované těstíčko a nožem jej rovnoměrně rozetřeme. Pečeme v dobře, ne však v příliš vyhřáté troubě. Ještě za horka rozkrájíme na tenké proužky a zatáčíme je za tepla na držadle silné vařečky do tvaru hoblovačky.

Išelské dortíčky

  • 140 g másla,70 g strouhaných mandlí, 70 g cukru, 250 g hladké mouky, šťáva z půlky citrónu, 1 žloutek, pikantní zavařenina na slepování, čokoládová poleva a půlky loupaných mandlí na ozdobu.
    Příprava išelských dortíčků:  Všechny přísady na vále zpracujeme v těsto, které necháme hodinu v chladu odležet. Potom vyválíme 2 mm silnou placku, formičkou vypichujeme kolečka a pečeme ve středně teplé troubě. Vychladlá kolečka potřeme zavařeninou a spojíme. Přelijeme čokoládovou polevou a išelské dortíčky nakonec ozdobíme půlkou mandle.

Kokosky I.

  • 3 vejce, 40 g másla, 200 g cukru a 250 g kokosu.
    Příprava kokosek: Žloutky utřete se 40 gramy másla a 200 gramy cukru, přidáte sníh z bílků a 250 gramů kokosu. Z přísad vypracujeme těsto, které lžičkou dáváme na vymazaný plech. Pečeme ve středně teplé troubě a sundáváme ještě teplé. Podle tohoto receptu vytvoříme asi sedmdesát kousků. Kokosky je nutno nechat uležet.

Kokosky II.

  • 4 bílky, 80 g krupicového cukru, 200 g moučkového cukru, 150 g strouhaného kokosu, 20 g polohrubé mouky.
    Příprava: Z bílků ušleháme sníh do polotuhé konzistence a po troškách do něj všleháváme krupicový cukr. Pak všleháme moučkový cukr, nádobu se sněhem postavíme do kastrolu s horkou vodou a na malém plameni šleháme, až se sníh prohřeje. Nádobu z vodní lázně vyjmeme, po částech přisypeme kokos a mouku a šleháme do vychladnutí. Z těsta stříkáme malé kopečky na papír na pečení položený na plechu a pečeme-sušíme v mírně vyhřáté troubě (150 stupňů C), až kokosky zrůžovějí.

Kokosové střapáče

  • 200 g hladké mouky, 200 g Hery, 80 g cukru, 200 g mletého kokosu, 1 vejce, 3 lžíce kakaa.
    Příprava cukroví: Vypracujeme těsto, vyválíme plát, vykrajujeme kolečka a pečeme ve středně teplé troubě. Upečená kolečko slepujeme nádivkou. Nádivka: 120 g másla, 80 g cukru, 1 vejce, 80 g kokosu, rum podle chuti. Navrchu kokosové střapáče poléváme čokoládovou polevou a ještě vlhké sypeme kokosem.

Kokosové zápalky

  • Využijeme toho, že mletý kokos patří k levnějším surovinám, a nakoupíme ho na výrobu kokosového cukroví dostatek. Budeme potřebovat 130 g. Ke kokosu pak na vále přidáme 100 g hladké mouky, 100 g másla, 60 g moučkového cukru a stejné množství kakaa. Přidáme ještě jeden žloutek a vypracujeme těsto. Vyválíme z něho placku asi půl centimetru tlustou a rozkrájíme ji na tyčky stejně široké, ale dlouhé až 5 cm. Ty pak pečeme na vymazaném a moukou vysypaném plechu pěkně zprudka. Konečnou zápalkovou podobu získají kokosové tyčinky namočením jednoho konce do čokoládové polevy.

Ledovky

  • 1/2 kg polohrubé mouky, 36 dkg moučkového cukru, 30 dkg másla, 2 vejce, skořice, kakao, citronová šťáva, 1 prášek do pečiva.
    Příprava: Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme ostatní přísady a vypracujeme těsto. Vyválíme placku a třemi různě velikými formičkami vykrajujeme hvězdičky. Po upečení necháme vychladnout a slepujeme tři hvězdičky na sebe máslovou náplní: 30 dkg másla, 20 dkg moučkového cukru, 2 žloutky. Slepené hvězdičky poléváme rumovou polevou, kterou zhotovíme ze 40 dkg moučkového cukru, vařícího mléka a rumu.

Linecká srdíčka s růžovou polevou

  • 210 g hladké mouky, 140 g másla, 70 g pískového cukru, citrónová kůra, balíček vanilinového cukru, 2 žloutky a 1 lžíce mléka.
    Růžová poleva: 200 g prosátého moučkového cukru, asi 1 lžíce červené ovocné šťávy (z kompotu – borůvky, aronie, ostružiny, maliny a podobně) a pikantní zavařenina.
    Příprava: Mouku prosejeme na vál, přidáme cukr, vanilinový cukr, citrónovou kůru a promícháme. Uprostřed uděláme důlek, kolem dáme máslo nakrájené na kousky, doprostřed vlejeme žloutky a mléko. Těsto nejprve zpracujeme nožem, potom rukama, upravíme do bochánku a v chladu přikryté fólií necháme asi hodinu odležet. Potom ho rozválíme a vykrajovací formičkou vypichujeme srdíčka, ta klademe na plech vyložený pečicím papírem a upečeme dorůžova. Po vychladnutí spojujeme linecké cukroví pikantní zavařeninou, polijeme růžovou polevou.

Linecké pečivo, recept na základní těsto k různému použití

  • 75 dkg hladké mouky, 50 dkg másla nebo Hery, 25 dkg, práškového cukru, 3 žloutky, citronová kůra. Ze všech surovin vypracujeme těsto, které použijeme k vykrajování a slepování marmeládou nebo krémy, na košíčky, lidičky nebo na rohlíčky protlačované strojkem..

Marokánky

  • 1/4 litru šlehačky, 160 g kandovaného ovoce, 160 g ořechů, 160 g cukru, 1/2 sáčku vanilkového cukru, 20 g hladké mouky.
    Příprava marokánek: Šlehačku, cukr, vanilkový cukr a mouku svaříme za stálého míchání. Odstavíme a přisypeme oříšky a ovoce (vše nasekané na malé kousky). Připravíme si vymazaný a moukou posypaný plech. Na něm lžičkou děláme hromádky či placičky a zvolna pečeme. Po vychladnutí nezapomeneme, máme-li to rádi, zespoda potřít čokoládovou polevou.

Nepečené cukroví. Brambůrky

  • Dva žloutky vařené natvrdo rozetřete s 60 g másla, 3 lžícemi moučkového cukru a lžicí rumu. Z pečlivě propracované hmoty vytvoříte malé kuličky a dáte je do chladna ztuhnout.
    Ze 100 g mletých ořechů, 100 g strouhané čokolády, stejného množství moučkového cukru, 1 bílku (syrového) a lžíce rumu vyrobíte brambůrkám slupku. Nejprve necháte na mírném ohni prohřát mleté ořechy, pak přidáte čokoládu a ostatní přísady a opět vypracujete hladké těsto. Vytvoříte z něho malé placičky, do nichž zabalíte žluté kuličky. Celé brambůrky navrch ještě obalíme v kakau a necháme ztuhnout a posléze ještě týden odpočívat v chladu.

Nepečené cukroví. Ledová čokoláda

  • 250 g ztuženého tuku, 150 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce sušeného mléka, 1 lžíce škrobové moučky, 1 vanilkovýcukr, mohou být i strouhané oříšky.
    Příprava: Tuk rozehřejeme, vmícháme přísady kromě škrobové moučky a směs přivedeme do varu. Přidáme škrobovou moučku a odstavíme. Hmotou plníme formičky vypláchnuté studenou vodou a ledovou čokoládu dáme zmrazit.

Nepečené cukroví. Ořechové hříbečky

  • 200 g moučkového cukru, 200 g mletých ořechových jader, 1 větší bílek, 1 lžíce kakaa.
    Příprava: Cukr, ořechy a bílek zpracujeme na vále v těsto, do poloviny přimícháme kakao. Světlá hmota vytvoří třeně hříbků, tmavá hmota hlavičky. Spojujeme bílkem. Postavíme je na prkénko lehce poprášené moučkovým cukrem a necháme na malém teple usušit.

Nepečené cukroví. Sójové houbičky

  • 100 g sójové mouky, stejné množství moučkového cukru, 40 g másla, dvě lžíce svařeného mléka, lžící rumu a lžičku fernetu a lžíci kakaa. K tomu všemu ještě přidejte našlehaný bílek a v míse pečlivě prohněťte tuhé těsto. Asi třetinu oddělte a obarvěte kakaem. Z bílé hmoty vyrobte nožky a z hnědé kloboučky houbiček. Přimáčknutím je spojte dohromady a nechte do druhého dne pěkně tuhnout. Pak je můžete uložit, abyste si na nich po týdnu pochutnali.

Nepečené cukroví. Šípkové cukroví

  • Smícháme 200 g cukru s 200 g mletých ořechů, trochou citronové nebo pomerančové šťávy, špetkou skořice a šípkovou (nebo i jinou) zavařeninou v takovém množství, aby se těsto mohlo dobře rozválet. Na cukrem poprášeném vále vykrajujeme různé tvary, sypeme krystalem a na prkénku při mírné teplotě sušíme.

Nepečené cukroví. Rumové kuličky

  • 100 g hrozinek, 1 dcl rumu, 100 g ořechů, 100 g cukru, 100 g čokolády na vaření.
    Recept na rumové kuličky: Rozinky nakrájíme nadrobno, zalijeme je rumem a ponecháme v uzavřené lahvi nejméně 3 dny. Poté je smícháme se shora uvedenými přísadami (čokoládu nastrouháme) a tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu. Rumové kuličky jsou hotové.

Nepečené cukroví. Vosí hnízda

  • 400 g jemně strouhaných ořechů, 400 g moučkového cukru, 2 vejce, trochu rumu a asi 200 g dětských kulatých piškotů.
    Krém do vosích hnízd: 0,25 l mléka, 3 až 4 lžíce vanilkového pudinku, 100 g másla, 100 g pískového cukru, l žloutek, rum a moučkový cukr na vysypání formičky.
    Recept na vosí hnízda: Všechny přísady zpracujeme v míse ve hmotu, kterou plníme vždy po kousku do formičky „vosí hnízdo“ vysypané moučkovým cukrem. Pomocí druhého konce vařečky uděláme do hmoty důlek, naplníme krémem, přiklopíme piškotem a „hnízdo“ vyklopíme.
    Krém do vosích hnízd (neboli včelích úlků) uvaříme z mléka a pudinku a necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem, žloutkem a rumem. Nakonec opatrně vmícháme pudinkovou kaši a vyšleháme v hladký krém.
    Poznámka: Z této hmoty a do formiček na vosí hnízda se dělají i tučňáci.

Ořechové loučky

  • 250 g ořechů, 250 g moučkového cukru, 3 bílky, 2 lžíce strouhanky. Citrónová poleva: Šťáva z 1 citrónu, půl bílku, moučkový cukr dle potřeby.
    Příprava: Ořechy umeleme, smícháme s cukrem, strouhankou a bílky a na vále zaděláme těsto. Citrónovou šťávu a bílek smícháme s moučkovým cukrem a doběla vymícháme hustší polevu. Na pomoučeném vále je vyválíme na půl centimetru, silně potřeme citrónovou polevou, rádýlkem krájíme tyčinky, které klademe na vymaštěný plech. V mírné troubě upečeme. Zdobit se nemusí, nejlepší jsou hodně rozleželé.

Ořechové oválky s krémem

  • 100 g másla, 140 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 70 g mletých ořechů, 1 žloutek Z uvedených surovin vypracujte těsto a nechte v lednici krátce odpočinout. Vyválejte plát silný 0,5 cm a vykrajujte oválky. Pečte v mírně vyhřáté troubě.
    Varianta 1. Náplň: 125 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 žloutek, polévková lžíce mleté kávy.
    Poleva: 150 g moučkového cukru, 1 bílek, 2 lžíce silné černé kávy. Na polevu položte oloupanou mandli.
    Varianta 2. Náplň: 125 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 žloutek, polévková lžíce kakaa.
    Poleva: čokoláda na vaření. Na čokoládu položte vlašský nebo lískový ořech.

Ořechové trubičky

  • 400 g hladké mouky, 120 g mletých ořechů, 180 g másla, 180 g moučkového cukru, 2 vejce.
    Příprava ořechového cukroví: Těsto vypracujeme, dáme chvilku odpočinou a připravíme si formičky trubiček. Na formičky buď naválíme oběma rukama kousek těsta, nebo těsto rozválíme a krájíme rádýlkem obdélníčky, které natočíme na tenčí část trubičkové formičky. Těsto natáčíme do poloviny formičky. Upečené a vychladlé trubičky namáčíme oběma konci v čokoládové polevě a necháme na plechu vedle sebe zaschnout. Oschlé trubičky plníme krémem pomocí stříkačky. Někdy plníme trubičky z jedné strany růžovým a z druhé bílým krémem. Vykukující krém můžeme obalit i v nastrouhaných ořechách. Chceme-li trubičky polít čokoládou celé, namáčíme je na vařečce.

Ořechy do formiček

  • 400 g hladké mouky, 120 g vlašských ořechů, 280 g Hery, 160 g cukru.
    Krém: 200 g másla, 160 g cukru, kakao, vejce, rum, 2 lžíce mletých ořechů, pudink ze čtvrt litru mléka (vanilkový nebo kakaový).
    Příprava: Z přísad vypracujeme těsto, plníme do formiček vysypaných hrubou moukou. Pečeme ve středně teplé troubě. Naplníme nádivkou a dáme dva k sobě.

Ořechy čokoládové, vykrajované

  • 200 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 20 g kakaa, 60 g vlašských ořechů, 180 g másla (i rostlinného), trochu vanilinového cukru (asi třetina sáčku postačí) a malou lžičku mleté skořice.
    Příprava: Na vále vypracujte v těsto, které můžete nechat odpočinout. Vyválejte z něho plát a vykrajujte oválky, která pečte v mírně předehřáté troubě. Vychladlá kolečka spojujte kremém z mletých vlašských ořechů rozetřených s máslem a podle chuti oslazených. Pak je polijte čokoládovou polevou a nahoru přilepte půlku ořechu.

Perníky, perníčky, poleva na perníky

Perníčky (Tániny)

  • 2 vejce, 200 g pískového cukru, 170 g rozpuštěného medu, 500 g hladké mouky, 1 lžička jedlé sody, tlučené koření do perníku – 2 kuličky nového koření, 1 badyán, 3 hřebíčky, trocha skořice, citrónová kůra, 80 g rozpuštěné hery a 2 žloutky na potření.
    Bílková poleva: 100 g moučkového cukru, 1 bílek a 1 lžička citrónové šťávy.
    Příprava: Vejce, cukr a med třeme 15 minut, pak přidáme mouku s kořením a sodou. Nakonec tuk. Vypracované těsto necháme přes noc odpočinout (může odpočívat i několik dnů). Potom z něj vyválíme plát asi 3 mm silný a formičkami vykrajujeme různé tvary. Potřeme rozšlehaným žloutkem a klademe na plech vyložený pečicím papírem dál od sebe. Když žloutek zaschne, potřeme perníčky ještě jednou a v horké troubě rychle upečeme. Vychladlé zdobíme bílkovou polevou.

Perníčky I.

  • 40 dkg hladké mouky, 14 dkg moučkového cukru, 5 dkg másla, 2 vejce, 2 lžíce medu, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička mletého koření (hřebíček, skořice, nové koření, anýz).
    Recept na perníčky: Cukr a mouku prosijeme, přidáme koření, jedlou sodu, vejce a další suroviny a vypracujeme hladké těsto.

Perníčky ořechové

  • 50 dkg hladké mouky, 15 dkg moučkového cukru, 25 dkg medu, 2 celá vejce, 15 dkg strouhaných ořechů, 1 prášek do perníku, 1 vanilkový cukr. 1/2 lžičky prášku do pečiva.
    Příprava: Všechny přísady zpracujeme v těsto, které necháme přes noc odležet. Perníčky: Poleva. 14 dkg moučkového cukru, 1 bílek, citronová šťáva. Moučkový cukr alespoň dvakrát, lépe víckrát prosejeme a utřeme s bílkem a citronovou šťávou.

Perníčky, osvědčený recept Marie Janků-Sandtnerové

  • 60 g másla, 2 vejce, 200 g moučkového cukru, citronová kůra, 2 tlučené hřebíčky, půl lžičky skořice, 35 g strouhaných neloupaných mandlí, 150 g hladké a 150 g hrubé mouky, tuk a mouka na plech, vejce na potření.
    Příprava: Ze všech uvedených přísad vypracujeme hladké těsto, po odpočinutí v chladu je vyválíme na půl centimetru tlustou placku a vykrajujeme různé tvary. Pečeme ve velmi mírné troubě a všelijak zdobíme.

Perník medový, klasický

  • 65 dkg hladké mouky, 25 dkg práškového cukru, 5 dkg rozpuštěného ztuženého tuku, 10 dkg tekutého medu, 4 celá vejce, 1,5 dkg jedlé sody.
    Koření: hřebíček, skořice, nové koření, fenykl, anýz, badyán umlít, množství asi 1 lžíce na jednu dávku, 1 lžíce kakaa.
    Příprava: Přísady dobře propracujeme a těsto necháme do druhého dne odležet. Vyválíme placku asi 3 5 mm silnou, vykrajované tvary pokládáme na vymazaný plech, potíráme mlékem a pečeme v horké troubě (asi 200 C).

Perník na stromeček

  • 35 dkg hladké mouky, 5 dkg medu, 16 dkg cukru, 2 celá vejce, 1 žloutek, strouhaná citronová a pomerančová kůra, lžička tlučeného hřebíčku, nového koření, mleté skořice, balíček prášku do perníku.
    Příprava: Mouku zpracujeme s medem, cukrem, vajíčky a dalšími přísadami. Vykrajujeme tvary, které zavěšujeme na vánoční stromek.

Perník pardubický

  • 1. těsto: 50 dkg hladké mouky, 50 dkg medu, 1/2dkg hřebíčku, nového koření, anýzu, badiánu, vanilka, citronová kůra, 1 žloutek, 1 dkg amonia.
    Mouku smícháme s horkým medem a přidáme koření. Vše důkladně propracujeme a necháme odležet 14 dní až 6 neděl. potom přidáme do těsta amonium a žloutek a opět těsto zpracujeme.
    2. těsto: 25 dkg moučkového cukru, 2 vejce, 2 žloutky, 20 dkg mletých neloupaných mandlí, 50 dkg hladké mouky.
    Vejce, žloutky a cukr utřeme do pěny, přidáme mandle, mouku a vše důkladně zpracujeme a spojíme s prvním těstem a opět důkladně propracujeme. Vykrajované tvary pečeme v horké troubě. (Nezkoušela jsem.)

Perníčky – poleva

  • 1 bílek + asi 17 dkg dvakrát prosetého práškového cukru, případně trochu citronové šťávy. Poleva musí být mírně tekutá, ale jen tolik, aby z perníků nestékala.
    Zdobíme nejlépe malými kornouty z máslového papíru. Čtverec o straně asi 20 cm rozstřihneme úhlopříčně, takže dostaneme dva trojúhelníky. Odstříhneme roh a ze vzniklého lichoběžníku stočíme kornoutek tak, že jeho špička je uprostřed nejdelší strany. Pevně utáhneme, aby se nerozevíral, a oba špičaté konce zahneme. Kornout je na jedno použití, na dávku asi jedné lžičky, takže je třeba vyrobit jich větší množství.
    Aby poleva v misce během zdobení neosychala, přikrýváme ji mokrou utěrkou. Čerstvé vychladlé perníky jsou tvrdé, později změknou, takže je možné je i jíst. Ovšem děti často na jejich tvrdost neberou ohled.

Pokračujeme v abecedním seznamu

Pracny neboli medvědí tlapky

  • 300 až 350 gramů hladké mouky, 280 gramů másla, 230 gramů moučkového cukru, 140 gramů oříšků nebo mandlí, asi dvě lžíce kakaového prášku. Ještě horké pracny vyklepáváme z formiček.

Pracny kokosové

  • 100 g moučkového cukru, 1 vejce, 100 g tuku (Hera), 250 g hladké mouky, 100 g jemně mleté kokosové moučky.
    Příprava: Suroviny promneme rukama a vypracujeme z nich hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme ho asi hodinu odpočinout v chladnu. Kousky těsta potom vtiskujeme do formiček a pečeme v troubě vyhřáté na 220 stupňů Celsia. Lze použít i formičky se složitějšími tvary, protože těsto velmi dobře formu kopíruje a v konečném výsledku všechny detaily dobře vyniknou. Pracny jsou upečené, když na okrajích začínají červenat. Po vyjmutí z trouby je necháme mírně zchladnou a ještě vlahé je z formiček vyklopíme. Jde to velmi dobře, cukroví podle tohoto receptu se neláme. Ihned po upečení můžemepracny obalit v horkém cukru. Je dobré je nechat alespoň několik dní rozležet v chladnu.
    Když zvolíme formičku košíčků, použijeme je jako korpusy k dalšímu plnění (krémy, pěny, ovoce…)

Pusinky oříškové

  • 6 bílků, 150 g oříšků, 300 g moučkového cukru.
    Příprava: Čtyři bílky, umleté oříšky a část moučkového cukru umícháme na sporáku do zhoustnutí. Necháme vychladnout a přimícháme sníh ze 2 bílků a druhou část cukru. Přemícháme a na vymaštěný plech nastříkáme pusinky, které ve středně teplé troubě usušíme. Nemusíme dále zdobit.

Rohlíčky klášterní

  • 140 g hladké mouky, 100 g másla, 100 g strouhaných vlašských ořechů, 30 g moučkového cukru, 50 g strouhané čokolády na vaření a 1 žloutek.
    Čokoládová poleva: 100 g čokolády na vaření a 100 g másla.
    Příprava klášterních rohlíčků: Všechny přísady zpracujeme v těsto a necháme ho asi 30 minut odležet. Potom vyválíme váleček, nakrájíme na stejné dílky, vytvarujeme rohlíček a v troubě při mírné teplotě upečeme. Vychladlým klášterním rohlíčkům namáčíme špičky v čokoládové polevě. (Rozpustíme ve vodní lázni, umícháme dohladka.)

Rohlíčky mandlové

  • 300 g hladké mouky, 120 g jemně mletých mandlí, 120 g cukru moučky, 120 g másla, 50 g kakaa, 1 vejce, špetku prášku do pečiva, vanilkový cukr, 100 g čokoládové polevy, 2 lžíce kakaa.
    Příprava: Z mouky, cukru, másla, vajíčka a špetky prášku do pečiva vypracujeme těsto, vmícháme mandle a necháme asi hodinu odpočinout. Potom z těsta uštipujeme kousky a tvarujeme rohlíčky, které klademe na lehce vymazaný plech. Okraje rozhlíčků k plechu mírně přitiskneme. Pečeme ve vyhřáté troubě. Hotové rohlíčky necháme vychladnout a přichystáme si horkou čokoládovou polevu. Oba konce každého rohlíčku namáčíme v polevě a posypeme kakaem.

Rohlíčky ořechové

  • 250 g strouhaných ořechů, 250 g moučkového cukru, 250 g strouhanky, 1 vejce strouhaná citrónová kůra, skořice, kakao.
    Příprava: Všechny přísady vyhněteme a pak pomocí sáčku s trubičkou stříkáme rohlíčky přímo na vymazaný plech. Upečeme v předehřáté troubě.

Rohlíčky s čokoládovou náplní

  • 120 g hladké mouky, 150 g másla, 100 g pískového cukru, citrónová kůra, vanilkový cukr a 1 žloutek Náplň: 120 g másla, 100 g jemně strouhané čokolády, 100 g jemně strouhaných loupaných mandlí, 2 lžíce rumu, čokoládová poleva a půlky loupaných mandlí.
    Příprava: Ze všech přísad vypracujeme na vále těsto, vyválíme ho v tenkou placku a formičkou vykrajujeme rohlíčky. Upečeme v teplejší troubě. Vychladlé opatrně plníme nádivkou (jsou křehké) a slepujeme. Poléváme polevou a zdobíme půlkou mandle.

Rohlíčky vanilkové podle M. Sandtnerové

  •  15 dkg hladké mouky, 2 dkg cukru, 5 dkg loup. mandlí, 1 cm tlučené vanilky, citr. kůra, 11 dkg másla, 1 žloutek, 8 dkg cukru s vanilkou na obalení.
    Příprava: Na vál připravíme hladkou mouku, moučkový cukr, jemně utlučenou, prosátou vanilku, na špičku nože strouhanou citronové kůru a loupané, jemně ustrouhané mandle. Do toho rozsekáme velkým nožem dobré máslo, přidáme žloutek a vypracujeme dobře, ale lehce těsto, které uložíme do studena na 15 minut. Potom z těsta vyválíme dlouhý váleček, nakrájíme z něho stejné kousky, děláme rukou malé rohlíčky, složíme je na suchý, papírem vyložený plech a v mírně troubě je upečeme do bleděrůžova. Upečené, ještě teplé opatrně obalíme vanilkovým cukrem.

Rohlíčky vanilkové I.

  • 140 g hladké mouky, 110 g másla, 40 g moučkového cukru, 50 g mletých mandlí nebo ořechů.
    Příprava vanilkových rolíčků: Z uvedených přísad zpracujeme těsto, chvilku necháme odpočinout. Pak je rozdělíme na menší dílky, vyválíme tenčí válečky, pokrájíme na stejné kousky a vyválíme tyčinky, které zahneme v rohlíček a klademe na vymazaný plech. Vanilkové rohlíčky pečeme rychle, ale opatrně a ještě teplé je obalujeme v cukru s vanilkou.

Rohlíčky vanilkové II.

  • 100 g hladké mouky, 50 g bramborové moučky, 50 g moučkového cukru, 50 g strouhaných vlašských ořechů, 100 g másla, vanilkový cukr, moučkový cukr na obalení.
    Příprava vanilkových rohlíčků: Mouku prosejeme s bramborovou moučkou a cukrem na vál, přimícháme ořechy, 1 lžičku vanilkového cukru, do směsi rozsekáme tuhé máslo, přidáme žloutek a rychle zpracujeme těsto. V chladu je necháme odpočinout, pak rozkrájíme na malé kousky a upravíme rohlíčky. Pečeme je na suchém plechu ve středně teplé troubě. Rohlíčky mají být jen vespod zarůžovělé. Teplé vanilkové rohlíčky obalíme v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem.

Škeble

  • 200 g hladké mouky, 150 g másla nebo tuku, 1 vejce, trochu mléka.
    Příprava: Z mouky, tuku, vejce a mléka vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme kolečka. Na ně klademe náplň, přehneme napůl, přitiskneme okraje a pečeme v mírné troubě. Ještě teplé obalujeme v cukru. Náplň: 100 g mletých oříšků, 100 g cukru, 1 vejce, rum.

Šlehačkové cukroví

  • 400 g tuku (Hera aj.), 1 šlehačku, 700 g polohrubé mouky, 1 žloutek a 1 prášek do pečiva.
    Příprava šlehačkového cukroví: Ze surovin zpracujeme těsto, které necháme půl hodiny odpočinout. Následně ho rozválíme na půl centimetrový plát a formičkami vykrajujeme rozmanité tvary. Pečeme v horké troubě a následně je balíme v cukru. Výborné je slepené marmeládou. A pozor, je toho hodně.

Vánoční stromeček

  • 2 bílky, 2 lžíce studené vody, 1 vanilinový cukr, 100 g pískového cukru, 2 žloutky, 40 g polohrubé mouky, 1 balíček vanilkového pudinku, čtvrtka prášku do pečiva, čokoládová poleva a zlaté perličky na ozdobu.
    Příprava: Bílky s vodou ušleháme na tuhý sníh, přišleháme polovinu cukru, druhou část lehce vmícháme. Přidáme žloutky, mouku smíchanou s práškem do pečiva a pudinkem. Těsto nalejeme do vymaštěné a moukou vysypané formy stromku nebo podobné vánoční formy (ryba, zvonec) a v předehřáté troubě zvolna upečeme. Vychladlý korpus přelijeme čokoládovou polevou a ozdobíme zlatými perličkami.

Zázvorky

  • 5 žloutků a jedno celé vejce, 250 g moučkového cukru, 200 g hladké mouky a poctivou kávovou lžičku zázvoru.
    Recept na zázvorky: Žloutky a vejce ušleháme s cukrem do bělavé pěny. Do napěněné hmoty přidáme mouku střídavě se zázvorem. Na vále vykrajujeme tvary, které přeneseme na vymazaný plech a necháme několik hodin nebo přes noc odpočinout. Pa dáme péct do mírně vyhřáté trouby. Pečeme do temně žluté barvy.

Žloutkové kroužky

  • Uvaříme natvrdo 3 vejce a vyloupeme žloutky. Rozetřeme je spolu s 150 g hladké mouky, 100 g hrubé mouky, 120 g práškového cukru, 170 g másla, s trochou prášku do pečiva, čerstvým žloutkem a vanilkovým cukrem.
    Příprava: Těsto dobře vypracujeme a necháme 15 minut odpočívat. Vyválíme plát a vykrajujeme tvary, které pečeme v mírně vyhřáté troubě. Vychladlé spojujeme ořechovu náplní. Náplň: 100 g cukru a trochy vody, 150 g ořechů jemně mletých a 2 lžic rumu. Cukr svaříme s vodou, zamícháme ořechy a do vychladlé náplně vmícháme rum. Nakonec ještě můžeme polít čokoládovou nebo žloutkovou polevou.

Žloutkové penízky

  • 2 žloutky, 100 až 120 g práškového cukru (podle velikosti žloutků) a 1 balíček vanilkového cukru.
    Příprava: Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do husté pěny a na dobře vymaštěný plech stříkáme malé penízky. Aby byly stejné, můžeme si předem na plech vyznačit skleničkou namočenou v mouce jejich velikost. Pečeme při teplotě 80 až 100 stupňů Celsia. Penízky navzájem slepujeme džemem nebo je spojíme se stejně velkými kolečky z lineckého těsta. Slepené je zdobíme čokoládovou polevou.

121225-6 K+J-001a

 
 

 

Portrét



Poslední fotografie


Facebook

Kontakt

Mail list



Archiv

Kalendář
<< červenec / 2021 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 219627
Měsíc: 8071
Den: 83