Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČOKODORT

 

Nejlepší čokoládový dort

 

Když má být opravdu čokoládový, jen kakao nestačí. Experimentování mě nakonec dovedlo k výsledku z říše těch nejhříšnějších snů. Každý kousek se jen rozplývá na jazyku!

 

  • Pečení: 1 hodina 30 minut
    Chladnutí: alespoň 1 hodina
 

Ingredience

  • 200 g tmavé čokolády s aspoň 60% podílem kakaové hmoty
  • 200 g másla nakrájeného
  • na kousky + na vymazání formy
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 170 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ¼ lžičky sody
  • 200 g přírodního cukru typu muscovado
  • 200 g přírodního krupicového cukru
  • 25 g tmavého kakaa holandského typu nebo tzv. cukrářského kakaa
  • 3 středně velká vejce
  • 75 ml (5 lžic) podmáslí
  • strouhaná čokoláda nebo čokoládové hoblinky na ozdobu

Na polevu:
 
  • 200 g kvalitní tmavé čokolády (viz výše), nalámané
  • 280 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce přírodního krupicového cukru

Příprava jídla

1.  Kruhovou dortovou formu s odnímatelným dnem vymastěte a dno vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 °C. Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přidejte máslo a kávu, rozpuštěnou ve 120 ml vroucí vody. Prohřívejte, až se čokoláda a máslo rozpustí, ale nezahřívejte příliš.

2.  Mezitím promíchejte v míse mouku, prášek, sodu, cukr a kakao tak, aby ve směsi nebyly žádné žmolky. V jiné misce smíchejte vejce s podmáslím.

3.  Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte s moukou, aby vznikla hladká, polotekutá směs. Vlijte do formy a pečte zhruba hodinu a půl. Do středu korpusu vpíchněte špejli; neulpí-li na ní vlhké drobečky, je upečeno. Praskliny na povrchu nevadí –zakryje je poleva. Korpus nechte vychladnout (trochu klesne), vyklopte na drátěnou podložku a sejměte formu.

4.  Vychladlý korpus podélně rozřízněte na tři díly. Čokoládu na polevu dejte do misky. V kastrůlku zahřejte smetanu s cukrem k bodu varu, přelijte přes čokoládu a promíchejte dohladka. Trochou polevy spojte díly korpusu, zbytkem dort přelijte a po stranách polevu uhlaďte širokým nožem.

5.  Ozdobte nastrouhanou čokoládou nebo hoblinkami, nakrouhanými z chladného kousku čokolády škrabkou na zeleninu. V chladu vydrží dort vláčný a šťavnatý tři až čtyři dny.

Dort je vynikající, povedl se hned napoprvé a všem moc chutnal. Je pravda, že jsem si recept poupravila....Oproti receptu jsem dala jen polovinu cukru (tzn. 200g) a to třtinového. Prášek do pečiva jsem dala celý a nedávala sodu (podle mě zanechá pachuť). Kávy jsem dala celých 120ml. Dort se upekl nádherně, nespadl, jak tu některé kuchařky psaly :) Při rozkrajování napůl je třeba trochu zručnosti a dlouhé nože. Smetanu s cukrem je polevu je třeba svařit. Poleva se pak musí nechat pár hodin odležet, aby ztuhla do konzistence, která je vhodná na zdobení. Já dala jednu tabulku vysokoprocentní čokolády plněné brandy a dostala tak zajímavou chuť.
Recept můžu jen doporučit!

Jen pro čokoholiky - Čokoládový koláč Nemesis

1
 
Ať tedy hovoří recept sám za sebe:
 
Na 8-10 dílků
Příprava: 15 minut
Pečení: 90 minut
 
675 g tmavé čokolády (s min. obsahem 70 % kakaa), rozlámané na kousky
450 g změklého msála + na vymzaání formy
10 vajec
575 g krupicového cukru
případně hrst piniových oříšků
 
Troubu předehřejte na 150 stupňů. Dno koláčové formy o průměru 30 cm vyložte papírem na pečení, potřete ho máslem a vysypte troškou mouky. Do pekáče, do kterého se koláč pohodlně vejde (koláč se peče ve vodní lázni), dejte složenou čistou utěrku a na ni postavte připravenou formu.
Dvě třetiny cukru dejte do kastrůlku, přilijte 250 ml vody, promíchejte a pomalu zahřívejte. Na mírném varu svařte na světlý sirup
 
 

 

 
 
Čokoládu a máslo dejte nejlépe do kovovoé misky a tu postavte na hrnec s vroucí vodou(voda se nesmí dotýkat dna misky).
 
 
Za občasného promíchání nechte rozpustit.
Když bude směs rozehřátá a hladká, přidejte do ní cukrový sirup a pak nechte trochu vychladnout.
 
 
Mezitím ušlehejte vejce se zbylou třetinou culkru, až se jejich objem ztrojnásobí.
 
 
 
 
Ušlehaná vejce zlehka vetřete k čokoládové směsi.
 
 
Pokud chcete používat piniové oříšky, trochu je posekejte a přidejte v této chvíli do čokoládové směsi. (Já je nepoužívala).
 
Vlijte do připravené formy.
 
 
(A ano, nožičky v epesních červeno-modrých botičkách patří našemu nejmenšímu, takže pokud se bojíte, že dort nezvládnete, nebojte, zvládla jsem to i já s rok a půl starým batoeltem za zády).
Pekáč, ve kterém forma stojí, naplňte vroucí vodou z konvice tak, aby sahala k okraji formy. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 90 minut, nebo tak dlouho, až bude čokoláda jen zpevněná ve středu koláče. nechte pak ve formě vychladnout a ještě, nejlépe přes noc, ponechte v chladničce.
 
 
Nožem, namáčeným v horké vodě, objeďte okraje koláče, abyste je uvolnili, a pak opatrně vyklopte.
 
 
Dno formy můžete také krátce, asi 15 vteřin, na sporáku zahřát, aby čokoláda natála a koláč se uvolnil. (Tak drastický postup nebyl opravdu nutný, dort šel vyklopit jako po másle).
Formu sejměte, stáhněte pečící papír. Koláč, ve kterém není žádná mouka, by měl mít konzistenci pevné čokoládové pěny.
 
 
Podávejte krájený na řezy, ozdobený případně šlehačkou (od věci není ani zakysaná smetana. mascarpone či kopeček oblíbené zmrzliny).
Já koláč ještě odzboně přes šablonu posypala mletým kokosem, který jsem použila také místo vysypání mouky na máslem potřený pečicí papír. takže můj dort byl opravdu bezlepkový a bez gramu mouky.
 
 
Poslední zachráněný kousek:
 
 
 
 
Nadýchaný dort plný čokolády předčil všechna moje očekávání.
Ač jsem se svědomitě držela postupu, přeci jen jsem si maličko věcí udělala po svém a zjednodušila je. Nevysypávala jsem pomaštěný pečicí papír moukou, ale kokosem (hlavně pro vůni) a neoekla jsem přímo ve vodní lázni, ale do trouby jsem dala dvě mřížky, na jednu jsem dala plytkou koláčovou formu naplněnou horkou vodou,
 
 
nad ní (do střední polohy) byla mřížka, na které se dort pekl, takže zde nehrozilo proniknutí vody do formy apodmínky vodní lázně přesto zůstaly zachovány.
 
Mňam, mít tak doma zásobu kvalitní čokolády, vhnu se na dort hned ...
 
A co vy, jak se vám líbí? Chtěli byste taky dostávat takové sladké dárky?

 
 

 

Portrét



Poslední fotografie


Facebook

Kontakt

Mail list



Archiv

Kalendář
<< červenec / 2021 >>


Statistiky

Online: 2
Celkem: 210575
Měsíc: 4463
Den: 171