Ať tedy hovoří recept sám za sebe:
Na 8-10 dílků
Příprava: 15 minut
Pečení: 90 minut
675 g tmavé čokolády (s min. obsahem 70 % kakaa), rozlámané na kousky
450 g změklého msála + na vymzaání formy
10 vajec
575 g krupicového cukru
případně hrst piniových oříšků
Troubu předehřejte na 150 stupňů. Dno koláčové formy o průměru 30 cm vyložte papírem na pečení, potřete ho máslem a vysypte troškou mouky. Do pekáče, do kterého se koláč pohodlně vejde (koláč se peče ve vodní lázni), dejte složenou čistou utěrku a na ni postavte připravenou formu.
Dvě třetiny cukru dejte do kastrůlku, přilijte 250 ml vody, promíchejte a pomalu zahřívejte. Na mírném varu svařte na světlý sirup
Čokoládu a máslo dejte nejlépe do kovovoé misky a tu postavte na hrnec s vroucí vodou(voda se nesmí dotýkat dna misky).
Za občasného promíchání nechte rozpustit.
Když bude směs rozehřátá a hladká, přidejte do ní cukrový sirup a pak nechte trochu vychladnout.
Mezitím ušlehejte vejce se zbylou třetinou culkru, až se jejich objem ztrojnásobí.
Ušlehaná vejce zlehka vetřete k čokoládové směsi.
Pokud chcete používat piniové oříšky, trochu je posekejte a přidejte v této chvíli do čokoládové směsi. (Já je nepoužívala).
Vlijte do připravené formy.
(A ano, nožičky v epesních červeno-modrých botičkách patří našemu nejmenšímu, takže pokud se bojíte, že dort nezvládnete, nebojte, zvládla jsem to i já s rok a půl starým batoeltem za zády).
Pekáč, ve kterém forma stojí, naplňte vroucí vodou z konvice tak, aby sahala k okraji formy. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 90 minut, nebo tak dlouho, až bude čokoláda jen zpevněná ve středu koláče. nechte pak ve formě vychladnout a ještě, nejlépe přes noc, ponechte v chladničce.
Nožem, namáčeným v horké vodě, objeďte okraje koláče, abyste je uvolnili, a pak opatrně vyklopte.
Dno formy můžete také krátce, asi 15 vteřin, na sporáku zahřát, aby čokoláda natála a koláč se uvolnil. (Tak drastický postup nebyl opravdu nutný, dort šel vyklopit jako po másle).
Formu sejměte, stáhněte pečící papír. Koláč, ve kterém není žádná mouka, by měl mít konzistenci pevné čokoládové pěny.
Podávejte krájený na řezy, ozdobený případně šlehačkou (od věci není ani zakysaná smetana. mascarpone či kopeček oblíbené zmrzliny).
Já koláč ještě odzboně přes šablonu posypala mletým kokosem, který jsem použila také místo vysypání mouky na máslem potřený pečicí papír. takže můj dort byl opravdu bezlepkový a bez gramu mouky.
Poslední zachráněný kousek:
Nadýchaný dort plný čokolády předčil všechna moje očekávání.
Ač jsem se svědomitě držela postupu, přeci jen jsem si maličko věcí udělala po svém a zjednodušila je. Nevysypávala jsem pomaštěný pečicí papír moukou, ale kokosem (hlavně pro vůni) a neoekla jsem přímo ve vodní lázni, ale do trouby jsem dala dvě mřížky, na jednu jsem dala plytkou koláčovou formu naplněnou horkou vodou,
nad ní (do střední polohy) byla mřížka, na které se dort pekl, takže zde nehrozilo proniknutí vody do formy apodmínky vodní lázně přesto zůstaly zachovány.
Mňam, mít tak doma zásobu kvalitní čokolády, vhnu se na dort hned ...
A co vy, jak se vám líbí? Chtěli byste taky dostávat takové sladké dárky?