Jdi na obsah Jdi na menu
 


BABOVKY


Tříbarevná bábovka

 

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 a půl hrnku cukru krupice
  • 1 a půl hrnku vlažného mléka
  • 3 vejce
  • 3/4 hrnku oleje (tuku)
  • 3 lžíce kakaa
  • 3-4 lžíce strouhaného perníku
  • trochu rumu
Postup:
1 hrnek = 1/4 litru



Zpracujeme těsto, trochu mléka si necháme na rozředění perníkového těsta (asi deci). Těsto rozdělíme na 3 díly, do jedné misky přidáme kakao a rozředíme rumem, do druhé misky přimícháme do těsta strouhaný perník a rozředíme mlékem. Do vymaštěné a vysypané formy nalejeme napřed světlé těsto, potom kakaové, nakonec perníkové. Nebo světlé, perníkové a kakaové.

Pečeme v předehřáté troubě asi 1 hodinu.

 

Tvarohová bábovka

Suroviny: * 160 g másla • * 250 g cukru • * 3–4 vejce • * 500 g tvarohu • * špetku soli • * 200 g dětské krupičky • * prášek do pečiva • * kůru a šťávu z půlky citronu (není nutné) • * máslo a hrubou mouku na vymazání formy • * moučkový cukr na ozdobu
Postup: Příprava jídla:1. Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů. Do mísy dejte máslo, cukr, žloutky, citronovou kůru i šťávu a vše vyšlehejte do světlé pěny. (Práci vám usnadní elektrický šlehač.) V druhé misce jemně utřete tvaroh a špetku soli. Přidejte ke žloutkové pěně.2. Do krupičky nasypte necelý sáček prášku do pečiva, promíchejte je spolu a pak spojte s tvarohovou hmotou. Na závěr velmi zlehka přimíchejte ušlehané bílky.3. Formu na bábovku vymažte máslem, vysypte hrubou moukou nebo krupičkou a opatrně vlijte těsto. Pečte necelou hodinu. Po vychladnutí poprašte bábovku moučkovým cukrem.

 

BÁBOVKA Z BANÁNKŮ V ČOKOLÁDĚ

Suroviny: 300 g polohrubé mouky • 250 g cukru krystal, • 250 g hery, • 200 ml mléka, • 3 tyčinky Orion Banánky v čokoládě, • 4 vejce, • 1 prášek do pečiva, • citrónová šťáva
Postup: Tuk s cukrem a žloutky třeme do pěny, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a s drobně nakrájenými nebo rozmačkanými banánky v čokoládě a mléko s citrónovou šťávou. Nakonec do těsta lehce zamícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a strouhankou nebo kokosovou moučkou vysypané bábovkové formy.Pečeme asi 1 hodinu při 160°C.Těsta je dost hodně dejte ho tedy do větší formy, nebo můžete toto těsto nalít do formiček na muffinky.

Milošova bábovka

 

těsto

1 ksprášek kypřící do pečiva
1 kspudink vanilkový
2 polévkové lžícekakao
250 gtvaroh měkký
250 gcukr krupice
250 gmouka polohrubá
250 gmáslo
30 gořechy vlašské
4 ksvejce
50 mlrum
50 mllikér vaječný

na formu

1 polévková lžícetuk
1 polévková lžícestrouhanka
 

 

Postup:
 
Čas přípravy: 20
Čas vaření/pečení: 45
 

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny.

 

Přidáme rozpuštěné máso, tvaroh, vaječný likér a rum.>

 

Vše zašleháme, vmícháme mouku s práškem do pečiva a vanilkovým pudinkem.

 

Přidáme nasekané ořechy a nakonec sníh z bílků.

.

Bábovkovou formu vymažeme a vysypeme.

 

Půlku světlého těsta nalijeme do formy, do zbylého těsta dáme kakao a nalijeme navrch.

;

Pečeme při 190°C asi 45 minut.

 


Hrnková bábovka

 

těsto

1 polévková lžíceolej
½ hrnkycukr
1 hrnekmléko
1 balíčekprášek kypřící do pečiva
1 polévková lžícemouka
2 ksvejce

na formu

1 polévková lžíceolej
1 polévková lžícemouka
  • trochu rumu
Postup:
1 hrnek = 1/4 litru


Do mísy dáme dva hrnky polohrubé s 1 balíčkem kypřícího prášku a hrnek mouky.

Přidáme půl hrnku oleje, půl hrnku moučkového cukru, 2 vejce a vše metlou smícháme na hladké těsto.

Formu vymažeme a vysypeme moukou.

Těsto nalijeme pouze do tří čtvrtin formy.

Do zbylého těsta nasypeme kakao, dolijeme do formy a vidličkou promícháme.

Pečeme na 180°C cca 30 minut.

 

Bábovka z pomazánkového másla

 

těsto

máslo  pomazánkové
1 ks prášek kypřící do pečiva
200 g cukr moučka
200 g mouka polohrubá
3 ks vejce

na formu

1 polévková lžíceolej
1 polévková lžícemouka
  •  
Postup:
 
Čas přípravy: 10
Čas vaření/pečení: 50
1.

Vejce vyšleháme s moučkovým cukrem, přidáme pomazánkové máslo bez příchuti(150g), polohrubou mouku, prášek do pečiva.

2.

Nalijeme střídavě tmavé a světlé těsto do vymazané,vysypané formy a dáme do trouby vyhřáté na 180°C.

3.
Pečeme přibližně 50-60 minu

 

 

Dvoubarevná bábovka s čokoládou

 

cukr krystal
1 balíčekcukr vanilínový
1 hrnekmléko
1 špetkasůl
2 hrnkymouka hladká
2 hrnkymouka hrubá
250 gmáslo
3 lžíceprášek kypřící do pečiva
4 lžícekakao
5 ksvejce

na ozdobu

1 lžícecukr moučka

na formu

1 lžícemáslo
 

 

Postup:

Máslo ušlehejte se solí, cukrem krystal a vanilkovým cukrem do pěny, potom po jednom vešlehejte vejce

Přidejte oba druhy mouky s práškem do pečiva a dobře promíchejte.

Přilijte mléko a vypracujte hladké těsto

Třetinu odeberte a ponechte stranou

Formu na biskupský chlebíček vymažte a naplňte částí těsta.
Do zbylého těsta prosejte kakao a promíchejte.
Na vrstvu světlého těsta vlijte tmavé a na tmavé zbývající světlé těsto.Stěrkou nebo vidličkou několikrát projeďte těstem, aby vznikl mramorový efekt

ormu dejte do předehřáté trouby a pečte dozlatova při teplotě 160 °C.

V průběhu pečení koláč kontrolujte pomocí dřevěné špejle.

 

 
 

 

Portrét



Poslední fotografie


Facebook

Kontakt

Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben / 2020 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 180541
Měsíc: 1885
Den: 63