BABOVKY
Tříbarevná bábovka
|
|
|
|
Postup: 1 hrnek = 1/4 litru Zpracujeme těsto, trochu mléka si necháme na rozředění perníkového těsta (asi deci). Těsto rozdělíme na 3 díly, do jedné misky přidáme kakao a rozředíme rumem, do druhé misky přimícháme do těsta strouhaný perník a rozředíme mlékem. Do vymaštěné a vysypané formy nalejeme napřed světlé těsto, potom kakaové, nakonec perníkové. Nebo světlé, perníkové a kakaové. Pečeme v předehřáté troubě asi 1 hodinu. |
Tvarohová bábovka
Suroviny: | * 160 g másla • * 250 g cukru • * 3–4 vejce • * 500 g tvarohu • * špetku soli • * 200 g dětské krupičky • * prášek do pečiva • * kůru a šťávu z půlky citronu (není nutné) • * máslo a hrubou mouku na vymazání formy • * moučkový cukr na ozdobu |
---|---|
Postup: | Příprava jídla:1. Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů. Do mísy dejte máslo, cukr, žloutky, citronovou kůru i šťávu a vše vyšlehejte do světlé pěny. (Práci vám usnadní elektrický šlehač.) V druhé misce jemně utřete tvaroh a špetku soli. Přidejte ke žloutkové pěně.2. Do krupičky nasypte necelý sáček prášku do pečiva, promíchejte je spolu a pak spojte s tvarohovou hmotou. Na závěr velmi zlehka přimíchejte ušlehané bílky.3. Formu na bábovku vymažte máslem, vysypte hrubou moukou nebo krupičkou a opatrně vlijte těsto. Pečte necelou hodinu. Po vychladnutí poprašte bábovku moučkovým cukrem. |
BÁBOVKA Z BANÁNKŮ V ČOKOLÁDĚ
Suroviny: | 300 g polohrubé mouky • 250 g cukru krystal, • 250 g hery, • 200 ml mléka, • 3 tyčinky Orion Banánky v čokoládě, • 4 vejce, • 1 prášek do pečiva, • citrónová šťáva |
---|---|
Postup: | Tuk s cukrem a žloutky třeme do pěny, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a s drobně nakrájenými nebo rozmačkanými banánky v čokoládě a mléko s citrónovou šťávou. Nakonec do těsta lehce zamícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a strouhankou nebo kokosovou moučkou vysypané bábovkové formy.Pečeme asi 1 hodinu při 160°C.Těsta je dost hodně dejte ho tedy do větší formy, nebo můžete toto těsto nalít do formiček na muffinky. |
Milošova bábovka
|
|
|
těsto1 ksprášek kypřící do pečiva
1 kspudink vanilkový
2 polévkové lžícekakao
250 gtvaroh měkký
250 gcukr krupice
250 gmouka polohrubá
250 gmáslo
30 gořechy vlašské
4 ksvejce
50 mlrum
50 mllikér vaječný
na formu1 polévková lžícetuk
1 polévková lžícestrouhanka
|
Postup: Čas přípravy: 20
Čas vaření/pečení: 45
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme rozpuštěné máso, tvaroh, vaječný likér a rum.> Vše zašleháme, vmícháme mouku s práškem do pečiva a vanilkovým pudinkem. Přidáme nasekané ořechy a nakonec sníh z bílků. .
Bábovkovou formu vymažeme a vysypeme. Půlku světlého těsta nalijeme do formy, do zbylého těsta dáme kakao a nalijeme navrch. ;
Pečeme při 190°C asi 45 minut. |
Hrnková bábovka
|
|
|
těsto1 polévková lžíceolej
½ hrnkycukr
1 hrnekmléko
1 balíčekprášek kypřící do pečiva
1 polévková lžícemouka
2 ksvejce
na formu1 polévková lžíceolej
1 polévková lžícemouka
|
Postup: 1 hrnek = 1/4 litru Do mísy dáme dva hrnky polohrubé s 1 balíčkem kypřícího prášku a hrnek mouky. Přidáme půl hrnku oleje, půl hrnku moučkového cukru, 2 vejce a vše metlou smícháme na hladké těsto. Formu vymažeme a vysypeme moukou. Těsto nalijeme pouze do tří čtvrtin formy. Do zbylého těsta nasypeme kakao, dolijeme do formy a vidličkou promícháme. Pečeme na 180°C cca 30 minut.
|
Bábovka z pomazánkového másla |
|
|
těstomáslo pomazánkové1 ks prášek kypřící do pečiva
200 g cukr moučka
200 g mouka polohrubá
3 ks vejce
na formu1 polévková lžíceolej
1 polévková lžícemouka
|
Postup: Čas přípravy: 10
Čas vaření/pečení: 50
1.
Vejce vyšleháme s moučkovým cukrem, přidáme pomazánkové máslo bez příchuti(150g), polohrubou mouku, prášek do pečiva. 2.
Nalijeme střídavě tmavé a světlé těsto do vymazané,vysypané formy a dáme do trouby vyhřáté na 180°C. 3.
Pečeme přibližně 50-60 minu
|
Dvoubarevná bábovka s čokoládou |
|
|
cukr krystal
1 balíčekcukr vanilínový
1 hrnekmléko
1 špetkasůl
2 hrnkymouka hladká
2 hrnkymouka hrubá
250 gmáslo
3 lžíceprášek kypřící do pečiva
4 lžícekakao
5 ksvejce
na ozdobu1 lžícecukr moučka
na formu1 lžícemáslo
|
Postup: Máslo ušlehejte se solí, cukrem krystal a vanilkovým cukrem do pěny, potom po jednom vešlehejte vejce Přidejte oba druhy mouky s práškem do pečiva a dobře promíchejte. Přilijte mléko a vypracujte hladké těsto Třetinu odeberte a ponechte stranou Formu na biskupský chlebíček vymažte a naplňte částí těsta.
Do zbylého těsta prosejte kakao a promíchejte.
Na vrstvu světlého těsta vlijte tmavé a na tmavé zbývající světlé těsto.Stěrkou nebo vidličkou několikrát projeďte těstem, aby vznikl mramorový efekt
ormu dejte do předehřáté trouby a pečte dozlatova při teplotě 160 °C. V průběhu pečení koláč kontrolujte pomocí dřevěné špejle. |