ROLÁDY
Metrová roláda |
|
|
|
Postup: Postup: Ušleháte vajíčka s cukrem do pěny a přidáte mouku s práškem do pečiva. Zamícháte a těsto rozdělíte na 2 poloviny. Jednu obarvíte kakaem. Těsta nalijete do dvou vymazaných a vysypaných srnčích hřbetů. Pečete ve vyhřáté troubě na 170 stupňů Celsia asi 20 minut. Necháte vychladnout a připravíte si krém. Uvaříte pudink v uvedeném množství mléka. Až vychladne, rozmícháte s ním máslo a cukr. Opět rozdělíte krém na dvě poloviny, jednu z nich obarvíte kakaem. Vychladlé hřbety nakrájíte klasicky na plátky podle vroubků. A následuje lepení: světlý piškot mažete tmavým krémem a naopak. Jednotlivé plátky k sobě postupně lepíte, až nám vznikne dlouhá (metrová) roláda. Nakonec ji ještě můžete polít čokoládou. Roládu pokrájejte našikmo, aby vynikly jednotlivé vrstvy. |
Rolada vánek
|
|
|
Potřebujete: 5 vajíček, 5 lžic pískového cukru, špetku soli, 3 lžíce kakaa, 1 lžíce hladké mouky, 1 šlehačka 33%, 1 vanilkový cukr, 1 ztužovač do šlehačky.
|
Postup: 1 hrnek = 1/4 litru Zpracujeme těsto, trochu mléka si necháme na rozředění perníkového těsta (asi deci). Těsto rozdělíme na 3 díly, do jedné misky přidáme kakao a rozředíme rumem, do druhé misky přimícháme do těsta strouhaný perník a rozředíme mlékem. Do vymaštěné a vysypané formy nalejeme napřed světlé těsto, potom kakaové, nakonec perníkové. Nebo světlé, perníkové a kakaové. Pečeme v předehřáté troubě asi 1 hodinu. |
ssssssssssssssssssss
Roláda s oříškovou náplní |
|
|
Potřebujete: 4 vejce, 12 dkg cukru krupice, 10 dkg hladké mouky, 3 dkg kakaa. Na krém: 300 ml smetany ke šlehání, 3 lžíce kakaa, trocha rumu, dvě hrsti mletých vlašských ořechů. |
Postup:
|