Upečte si svatební dorty
Upečte si vlastní svatební dort
Máte radši domácí dorty nebo chcete ušetřit? Ale jak na to? Připravili jsme pro Vás pár osvědčených receptů, které Vás rozhodně nezklamou.
Svatební dort podle časopisu Apetit
Podle časopisu Apetit by správný svatební dort mělo tvořit těsto jemné jako mech, proložené hedvábným krémem s křupavým griliášem. Celý dort by se měl ukrývat pod křehkou ledovou polevou.
Na takový dort budete potřebovat dvě dortové formy (o průměru 28 a 18 cm) s odnímatelným dnem.
Ingredience:
- 12 vajec, žloutek a bílek zvlášť
- špetku soli
- 300 g jemného krupicového cukru
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g škrobové moučky (maizeny)
- trochu vanilinového cukru
- máslo na vymazání forem + trochu mouky na vysypání
Na krém:
- 10 vajec střední velikosti
- 200 g jemného krupicového cukru
- 250 g másla
- 160 g griliáše (hotový výrobek, zakoupíte v cukrárně)
Na polevu:
- 4 bílky
- 750 g moučkového cukru
Kromě toho:
- hotové cukrářské zdobení
Doba přípravy: 90 minut
Pečení: 40-50 minut
Chlazení: 24 hodin
Počet porcí: 24 řezů
Příprava:
1. Formy vytřete máslem, troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 ˚C. Mouku prosijte se škrobem a griliáš (směs pražených oříšků nebo mandlí) krátce rozmixujte.
2. Bílky vyšlehejte se špetkou soli dotuha (po zvednutí metly se špičky sněhu neohýbají). Pramínkem přisypávejte cukr smíchaný s vanilinovým a zašlehávejte ho; sníh pod tíhou cukru povolí, pak začne zase zpevňovat. Šlehejte, dokud není tuhý a lesklý. Žloutky v misce prošlehejte vidličkou a přidejte je ke sněhu spolu s moukou a škrobem. Promíchejte a hmotu rozdělte do forem. Vložte do trouby a pečte 40–50 minut, až piškotové těsto zezlátne.
3. Připravte si krém: v kovové misce šlehejte vejce asi dvě minuty a za stálého šlehání k nim přisypávejte cukr. Misku postavte nad hrnec s mírně vroucí vodou tak, aby se dno nedotýkalo hladiny, a šlehejte ještě asi pět minut, až je směs krémovitá. Sejměte a hmotu prošlehávejte dál, aby trochu vychladla.
4. Změklé máslo vložte do jiné misky a prošlehávejte, až je jemné jako smetana. Buďte trpěliví: může to trvat i 15 minut. Pak je opatrně vetřete k vaječné směsi spolu s griliášem. Upečené korpusy dvakrát až třikrát překrojte napříč a pláty spojujte krémem.
5. Na polevu ušlehejte bílky dotuha a pramínkem do nich zašlehejte cukr. Poleva má být tužší, ale roztíratelná. Dort jí pomocí špachtle nebo plochého nože potřete. Polevu poklaďte cukrovým zdobením a uložte do chladu. Na stole dort ještě dozdobte, například stužkou.
Náklady na 1 osobu cca: 25Kč
ZDROJ: www.apetitonline.cz
Svatební dort ( podle serveru PrimaZena.cz )
Korpus:
(dávka do normální kulaté formy)
- 4 vejce
- 25 dkg polohrubé mouky
- 25 dkg cukru
- 1 dcl horké vody
- 1 dcl oleje
- Lžička prášku do pečiva
Celá vejce s cukrem vyšlehat do husté pěny, potom za stálého šlehání po lžících přidat horkou vodu a olej. Nechat chvíli šlehat a potom už na nejnižší stupeň nebo ručně lehce vmíchat mouku s práškem do pečiva. Pokud chci kakaový korpus, dám tak 2 dkg kakaa a o to méně mouky. Není nutné šlehat bílky a žloutky zvlášť, zbytečně se při tom našpiní moc nádobí a pořád se něco přendává.
Krém:
- 20 dkg másla
- 1/4 litru mléka
- 1 pudingový prášek (podle příchuti krému – vanilkové nebo čokoládové)
- 1 lžíce polohrubé mouky
- 1 lžíce cukru
- 15 dkg cukru moučky ale dle chuti lze dát samozřejmě více, pokud někdo radši sladší
Z mléka, pudingu, mouky a lžíce cukru musíme uvařit hustý puding. Pokud chceme dělat čokoládový krém, přidáme do pudingu hned po odstavení z plotny ještě 10 dkg čokolády na vaření. Necháme vychladnout, při chladnutí občas zamícháme, aby se neudělal škraloup.
ZDROJ: www.primazena.cz