Jdi na obsah Jdi na menu
 


Moučníky

 

Medové řezy - lepší než medovník

 

Recept - Medové řezy - lepší než medovník

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Těsto

  • 50dkg hladké mouky
  • 20dkg rozpuštěného másla nebo Hery
  • 20dkg cukru
  • 2 lžíce medu
  • 2 vejce
  • 2 lžičky jedlé sody rozpuštěné ve 2 lžičkách mléka

Hmota z ořechů

  • 40dkg ořechů nahrubo nasekaných
  • 12dkg másla
  • 8dkg cukru
  • 3 lžíce medu

Krém

  • 1a1/2 hrnku mléka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce Solamylu
  • 10dkg cukru
  • 20dkg másla
  • šťáva z 1 citronu

POSTUP PŘÍPRAVY:

Z uvedených přísad vypracujeme těsto, které rozdělíme na 2 díly - pokud to lepí, přidáme ještě trochu mouky ).

1.díl těsta - vyválíme na velikost plechu, pomocí válečku přeneseme na pečícím papírem vyložený plech - upečeme 15-20 minut na 150°C-180°C ( podle toho, jak peče trouba )

2.díl těsta - těsto vyválíme, přeneseme na pečícím papírem vyložený plech, potřeme hmotou z ořechů a upečeme stejně jako 1.díl.

HMOTA Z OŘECHŮ - na hlubší pánvi rozpustíme máslo, přidáme ořechy a trošku osmažíme. přidáme cukr a med, když to začne růžovět, odstavíme a dáme na připravené těsto a společně upečeme.....

KRÉM - kaše : mléko, mouku, Solamyl a cukr uvaříme na hustou kaši. Po zchladnutí přidáme máslo a vyšleháme v hladký krém, pak opatrně vmícháme šťávu z citrónu.

Vychladlé placky polijeme rumem - nešetříme, jinak zůstanou placky tuhé a nebudou krásně vláčné. Na 1. upečenou placku natřeme krém, navrch položíme placku s ořechovou krustou.

Necháme v chladu uležet ( alespoň 1 den ), nejlépe chutnají 3.den, ale málokdy vydrží tak dlouho.....

,,Prostřílenou buchtu?45 dkg polohr.mouky,27 dkg cukru,9 lžic oleje,2 celá vejce,1/4 l važného mléka,1 pr.do pečiva.Vše smícháme a upečeme na vymazanéma a vysypaném plechu.Ještě do teplé buchty uděláme koncem vařečky díry a po mírném vychladnutí polijeme čokol.polevou...tu uděláme:Hera,24 dkg mouč.cukru,3 lžíce mléka,3 llžíce kakaa,3 lžíce solamylu.Ta poleva zateče do těch otvorů.Je dobrá

Smetanové pokušení

 

 

smatanove-pokuseni.jpg

 

2 lžíce kakao
1 balíčekKoka sušenky
3 balíčkyvanilkový cukr
28 kscukrářské piškoty
2 kelímky  kysaná smetana
2 kelímky smetana ke šlehání
5 dkg tuk hera
 
 
Postup:

Uvaříme silnou kávu a necháme vychladnout. Vyšleháme si do tuha jednu smetanu ke šlehání. V sáčku rozmačkáme nahrubo Koka sušenky.

Příprava krému: Přidáme pomalu vyšlehanou smetanu do kysané smetany promíchané s vanilkovým cukrem.

Dno dortové formy vyložíme cukrářskými piškoty, které pokapeme vychladlou kávou. Počet se může lišit podle velikosti formy. Na piškoty dáme vrstvu krému - polovinu dávky. Krém posypeme polovinou drcených sušenek. Postup opakujeme - vyložíme vrstvu piškotů, pokapeme kávou, přidáme zbylý krém a posypeme sušenkami.

Vyšleháme do tuha druhou smetanu, kterou naneseme na vrstvu sušenek. Nakonec posypeme dort kakaem.

Smetanové pokušení necháme uležet a vychladnout nejlépe do druhého dne. Podáváme s dobrou kávou.

Kremeš

 

kremes.jpg

rum
1 kostka máslo
1 lmléko
1 lžička med
1 lžička soda
1 ks vejce
2 ks ztužovač
25 dkg mouka hladká
2 ks prášek pudinkový
2 kelímek šlehačka
25 dkg mouka hladká
30 dkg cukr moučka
4 ks žloutek
5 dkg tuk hera
Postup:

Smícháme mouku 25dkg, cukr 10dkg, Heru 5dkg, med 1 lžíce, sodu 1 lžička, vejce 1 ks, žloutek 1 ks a rum 1 lžíce. Hmotu patřičně promícháme a rozdělíme na 2 stejné díly. Z dílu rozválíme plát velikosti plechu a pečeme cca 10 minut.

2.

Mléko 1l, 3 žloutky, 2 lžíce hladké mouky smícháme a dvěma pudinky. Z této směsi uvaříme hladký krém. Máslo 1 ks a mletý cukr 20 dkg smícháme s již vychladlým krémem.

3.

Krém natřeme na plát a přidáme vyšlehanou šlehačku 2 ks, 250 ml, se stužovačem. Po té přiložíme horní plát

Kominíci

 

 kominici.jpg

 

 

Ingredience: 
  • 5 žloutků
    25 dg mletého cukru
    1pol.lžíce
    2káv.lž.Amonia-cukrářs.
    25 dg letého cukru
    10 dg hladké mouky
    2 másla
    1 kondenzované mléko




  •  
  •  
  •  

Postup: Žloutky,25 dg ml.cukrukakao a amonium ušleháme,necháme 4 hodiny odležet

pak smícháme s moukou a 25 dg ml.cukru,uhněteme těsto,rozválíme na sílu jako linecké,vykrajujeme vroubkovaným kolečkem,vkládáme do vymaštěných košíčků,pečeme na slabých 150°C asi 20 minut

je to v podstatě rakvičkové těsto.Necháme do druhého dne,pak špičkou nože nahoře uděláme dírky velikosti zdobící špičky.

Z mléka uvaříme obvyklým postupem karamel(zavřenou plechovku vaříme 2 hod.ve vodní lázni)nejlépe den předem.Máslo vyšleháme,přidáme karamel,plníme nejdřív košíček uvnitř ,pak nahoře,zdobíme cereální kuličkou,nebo dle vlastní fantazie.Krém dovnitř stříkáme,aby se košíček nepřevracel.

 

 

Drobenkový koláč

 

 

Drobenkový koláč

 

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky,
1 hrnek moučkového cukru
(použijeme hrnek o objemu 1/4 l),
3/4 hery,
1 prášek do pečiva,
2 vejce,
150 ml mléka.

Postup: Z mouky, cukru a hery uděláme drobenku. 1 hrnek drobenky odebereme a použijeme na posypání koláče. Do zbývajícího těsta přidáme prášek do pečiva. Směs promícháme, potom přidáme 2 vejce a mléko. Těsto dáme na vymazaný a vysypaný plech. A teď záleží na tom, co máte ve spíži:

1. Jednoduchá varianta: koláč poklademe kompotovaným ovocem, posypeme drobenkou a pečeme při 180°.
2. Na syrové tešto opatrně rozetřeme 2 tvarohy, rozředěné trochou mléka s moučkovým cukrem (podle chuti), můžeme přidat i vanilkový cukr a opět posypeme drobenkou.
3. Výborná je kombinace s tvarohem a kompotovanými meruňkami.
4. Když máme na zahrádce jablka: na hrubším struhadle nastrouhaná je rozprostřeme na povrch těsta (pod jablka můžem

e rovněž rozetřít tvaroh). 2 nastrouhaná jablka můžeme vmíchat do těsta.
5. Do sypké hmoty před přidáním mléka a vajec vmícháme 2–3 lžíce kakaa. Opět dáme těsto na plech, potřeme tvarohem a posypeme drobenkou.

 

Tříbarevná buchta

 

tribarevna-buchta.jpg

  • Těsto: 3 vejce
    12 dkg cukru krupice
    12 dkg hladké mouky
    1 lžíce oleje
    1 lžíce kakaa
    polovinu prášku do pečiva
    I. náplň: 1/2 litru mléka
    2 vanilkové pudinky
    1 vanilkový cukr
    10 dkg krystalového cukru
    1 máslo
    II. náplň:
    20 dkg másla
    1 salko
    2 balíčky BEBE sušenek.




  •  
  •  
  •  
Postup:
Vejce ušleháme s cukrem, zašleháme olej, přimícháme sypké potraviny (prášek do pečiva a kakao v sypeme do mouky). Těsto nalejeme na vymaštěný a vysypaný plech ( buďto pekáč, nebo menší plech). Upečeme.

I. náplň: Uvaříme hustý pudink a vsypeme hned oba cukry a stále mícháme, aby se cukry rozpustily. Máslo rozetřeme a po malých částech do něho zamícháme vlažný pudink.

II. náplň: 1 konzervu salka (neotevřenou) vaříme ve vodní lázni 2 hodiny. Můžem připravit den dopředu. Z karamelizované mléko zašleháme do másla.

Na upečené, vychlazené těsto natřeme I. náplň, naskládáme BEBE sušenky (červený obal) a na BEBEčka II. náplň.

Zdobíme nastrouhanou čokoládou nebo polevou. Poleva je popsána v úvodu receptu.

Tiramisu pravé

 

tiramisu-prave.jpg

  • 10 lžic vaječný likér
    500 g mascarpone
    4 lžíce moučkový cukr
    5 dl presso káva
    kakao na posypaní
    5 dl šlehačka
    2 balíčky dlouhé piškoty




  •  
  •  
  •  
Postup:
Uvaříme silnou kávu a necháme ji vychladnout. Po vychladnutí do ní přidáme Amaretto.

Mascarpone vyšleháme s cukrem a postupně přimícháváme vaječný koňak. Nakonec přidáme lehce vyšlehanou šlehačku (doporučuji bez cukru a ztužovačů).

Do mísy naklademe piškoty. Ty poléváme kávou. Jestli chceme, aby byl moučník rychleji hotový, piškoty do kávy přímo namočíme.

Nachystané piškoty potřeme krémem. Pak dáme druhou vrstvu namočených piškotů a opět vrstvu krému. Pokud máme menší misku, můžeme udělat 3 vrstvy. Ideální jsou většinou dvě.

Poslední horní vrstvu krému posypeme kakaem bez cukru.

Hotové tiramisu necháme minimálně 5 hodin v ledničce ztuhnout.

Kardinálův řez

 

 

kardinal-rezy.jpg

 

Suroviny:

Tento rozpis je na moučník přes celý plech, je možné jej dělat z poloviční dávky.

piškotové těsto:
2 celé vejce, 4 žloutky, 100 g cukru krupice, 80 g hladké mouky, půl prášku do pečiva
sněhové těsto:
6 bílků, 200 g cukru krupice
náplň:
750 ml smetana ke šlehání Rama Cremefine, 1 malá konzerva mandarinek, může se i potřít marmeládou a pak natřít šlehačkou

2 sáčky na zdobení (stačí i od mléka nebo silného igelitu), zdobící špička - není nutná

Pečící papír - 2 ks, na který jsem si narýsovala čáry s přesným rozestupem, abych obě "placky" měla stejné
Nyní se ke mně dostala informace od mé známé, že se jí upečená placka přilepila a nešla sundat. Kdo není si jistý, raději peč. papír jemně pomaže olejem.

Postup

sněhové těsto:
z bílků ušleháme sníh, do kterého postupně přidáváme cukr, těsto je hotové, když tvoří tzv. špičky

piškotové těsto:
Celá vajíčka, žloutky a cukr šleháme do husté pěny a poté vmícháme mouku s rozmíchaným práškem do pečiva.

Sněhové těsto dáme do sáčku, to samé uděláme s piškotovým těstem. Na plech nastříkáme ze sněhu 5 čar, dlouhých cca 30 cm, s rozestupem cca 4 cm.
Pak piškotovým těstem vyplníme vzniklé mezery.

Tento postup provedeme i na druhý, připravený pečící papír, tudíž máme připravené na pečení 2 placky.

Pečeme ve vyhřáté troubě asi na 180 stupňů přibližně 10 minut dorůžova.

Placky necháme vystydnout, přendáme na čistý peč. papír. První placku potřeme vrstvou ušlehané šlehačky, poklademe ovocem, dáme opět vrstvu šlehačky a přiklopíme druhou plackou. Jemně přitlačíme. Necháme vychladit cca 2 hodinky. Jemně pocukrujeme.

Na internetu jsem viděla tento moučník bez ovoce, placky byly potřeny marmeládou - také to vypadalo velmi chutně ;-)

Příprava vypadá složitě, ale není !

 

Řezy s vaječným likérem

 

 
Kategorie receptu Kategorie receptu: Moučníky

Suroviny:

Piškot:
5 vajec
3 lžíce moučka cukr
2 lžíce oleje
2-3 lžíce horké vody
5 lžic polohrubé mouky
2 lžíce kakaa
½ prášku do pečiva
marmeláda na potření

Krém:
750 ml mléka
3 vanilkové pudinky(nejraději používám od Dr.Oetkera-je hustý)
200ml vaječného koňaku
250g másla
3 lžíce moučka cukr

Pařížská šlehačka:
2 rostlinné šlehačky Cremefine (na šlehání!,existuje ještě na vaření)
1 lžíce cukru

Postup

Žloutky vyšlehat s cukrem, přidat horkou vodu, olej, promíchat, lehce vmíchat ušlehaný sníh z bílků a nakonec a přes sítko mouku, kakao a prášek do pečiva.
Piškot upečeme na normálním plechu (30x40cm). Po zchladnutí potřeme marmeládou(zabrání vsakování vlhkosti do piškotu shora).
Připravíme si krém: Z mléka a pudink.prášku uvaříme pudink, do horkého vmícháme vaječný koňak a promícháme (cukr do pudinku není potřeba, koňak je sladký).
Necháme vychladnout. Mezitím rozšleháme máslo s cukrem a po částech přidáváme vychladlý pudink a šleháme krém doběla.
Krém naneseme na piškot, potřený marmeládou a nakonec navrstvíme ušlehanou šlehačku s cukrem a kakaem (výhoda šlehačky Cremefine je v tom, že šleháme vše dohromady a máme hned Pařížskou šlehačku. Pokud ji neseženete, tak uvedete k varu večer normální šlehačku s cukrem a kakaem a dáte vychladnout a přes noc nejlépe do ledničky. Druhý den vyšleháte)
Ozdobíme dle fantazie…

 

 

 

Babiččiny řezy

 

 

 

babicciny-rezy.jpg

 

 

I

Suroviny:

Na těsto: 250 ml mléka,
135g másla,
350g pol.mouky,
200g cukru,
40g kakaa,
1 vanilk. pudink,
1 prášek do pečiva,
1 vanilk. cukr,
3 vejce,
450-500g odkapaných na kousky nakrájených broskví
(šťávu si ponecháme)

Na krém: 2 vanilk. pudinky ,
800 ml tekutiny (tj. šťáva z kompotu doplněná vodou),
4-5 PL cukru,
1 sáček sypké želatiny,
250-300g zakysané smetany

Na posypání: 1-2 PL kakaa

Postup

Na mírném ohni zahřejeme mléko, va kterém nacháme rozpustit máslo. V míse důkladně promícháme všechny sypké suroviny, přidáme vejce a mléko a vše vyšleháme dohladka. Těsto vylijeme do vymazaného vysypaného plechu, uhladíme a stejnoměrně posypeme broskvemi. Dáme do předehřáté trouby péci. Pečeme asi 25-30 minut při teplotě 200 stupňůC. Poté nechéme korpus zcela vychladnout.

Z pudinku, tekutiny a cukru uvaříme puding a za stálého míchání přidáme želatinu. Za občasného zamíchání necháme zchladnout. Přidáme zakysanou smetanu a promícháme.Krém stejnoměrně rozetřeme na moučník a odložíme asi na 2-3 hod. do chladu.

 

Tříbarevná buchta

 

tribarevna-buchta.jpg

  • Těsto: 3 vejce
    12 dkg cukru krupice
    12 dkg hladké mouky
    1 lžíce oleje
    1 lžíce kakaa
    polovinu prášku do pečiva
    I. náplň: 1/2 litru mléka
    2 vanilkové pudinky
    1 vanilkový cukr
    10 dkg krystalového cukru
    1 máslo
    II. náplň:
    20 dkg másla
    1 salko
    2 balíčky BEBE sušenek.




  •  
  •  
  •  
Postup:
Vejce ušleháme s cukrem, zašleháme olej, přimícháme sypké potraviny (prášek do pečiva a kakao v sypeme do mouky). Těsto nalejeme na vymaštěný a vysypaný plech ( buďto pekáč, nebo menší plech). Upečeme.

I. náplň: Uvaříme hustý pudink a vsypeme hned oba cukry a stále mícháme, aby se cukry rozpustily. Máslo rozetřeme a po malých částech do něho zamícháme vlažný pudink.

II. náplň: 1 konzervu salka (neotevřenou) vaříme ve vodní lázni 2 hodiny. Můžem připravit den dopředu. Z karamelizované mléko zašleháme do másla.

Na upečené, vychlazené těsto natřeme I. náplň, naskládáme BEBE sušenky (červený obal) a na BEBEčka II. náplň.

Zdobíme nastrouhanou čokoládou nebo polevou. Poleva je popsána v úvodu receptu.

Tiramisu pravé

 

tiramisu-prave.jpg

  • 10 lžic vaječný likér
    500 g mascarpone
    4 lžíce moučkový cukr
    5 dl presso káva
    kakao na posypaní
    5 dl šlehačka
    2 balíčky dlouhé piškoty




  •  
  •  
  •  

Postup:
Uvaříme silnou kávu a necháme ji vychladnout. Po vychladnutí do ní přidáme Amaretto.

Mascarpone vyšleháme s cukrem a postupně přimícháváme vaječný koňak. Nakonec přidáme lehce vyšlehanou šlehačku (doporučuji bez cukru a ztužovačů).

Do mísy naklademe piškoty. Ty poléváme kávou. Jestli chceme, aby byl moučník rychleji hotový, piškoty do kávy přímo namočíme.

Nachystané piškoty potřeme krémem. Pak dáme druhou vrstvu namočených piškotů a opět vrstvu krému. Pokud máme menší misku, můžeme udělat 3 vrstvy. Ideální jsou většinou dvě.

Poslední horní vrstvu krému posypeme kakaem bez cukru.

Hotové tiramisu necháme minimálně 5 hodin v ledničce ztuhnout.

Šup do trouby

Výstižný název pro úžasný moučník.
Suroviny: 1 máslo • 1 sklenička vody • 2 skleničky cukru krystal • 2 lžíce kakaa • 1/2 skleničky hladké mouky • 1 a 1/2 skleničky polohrubé mouky • 1 prášek do pečiva • 4 vejce
Postup: Máslo s vodou, cukrem a kakaem rozpustíme na plotně. Odlijeme 1 skleničku směsy a odložíme stranou. Do zbytku přidáme vejce (bílky vyšleháme), mouku a prdope. Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, upečeme. Odlitá část ve skleničce je poleva ktrou nalijeme ještě na teplou buchtu a rozetřeme ;-)Dobrou chuť :-P

 

 
 

 

Portrét



Poslední fotografie


Facebook

Kontakt

Mail list



Archiv

Kalendář
<< prosinec / 2020 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 190399
Měsíc: 1344
Den: 43