Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pěnové dorty

Penové torty

Ponúkame vám výber najkrajších penových tort na stránke www.tortyodmamy.sk


 Autor: Ružena123

Autor:Ružena123


 Autor: Ružena 123

Autor: Ružena 123


 Autor: megy57

Autor: megy57


 Autor: megy57

Autor: megy57



 Autor: Valeria28

Autor: Valeria28



 Autor: kacarina

Autor: kacarina


 Autor: mavera

Autor: mavera


 Autor: Sweet Rosi

Autor: Sweet Rosi


 Autor: HelkaT

Autor: helkaT


 Autor: HelkaT

Autor: helkaT



 Autor: HelkaT

Autor: HelkaT


 Autor: hajni

Autor: hajni1


 Autor: Jana19077

Autor: Jana19077


 Autor: zuzanka244

Autor: zuzanka244


 Autor: zuzanka244

Autor: zuzanka244

 

Recept a fotopostup na penovú tortu



 Autor: Ružena 123

Penová torta

 

Môj recept na penovú tortu Úsmev

10 bielkov +500 g kryštálového cukru šľaháme nad parou dobrých 10-15 min mixérom, potom pridáme ešte 300 g práškového cukru a šľaháme dovtedy kým sa kryštálový cukor úplne nerozpustí , pena musí byť pevná a lesklá Úsmev

Plnka : 10 žĺtkov , 200g kryštálového cukru, 100 g Holandského kakaa, 100g čokolády na varenie, 3 dcl mlieka a 4 lyžice kopcom polohrubej múky uvaríme na hustú kašu. Kaša bude hrčavá ale nezľaknite sa krásne sa potom po vychladnutí vymieša s 500 g palmarinu.

Na papier na pečenie si nakresliť formu, dobre vymastiť cerou, nastriekať a sušiť v teplovzdušnej rúre na 80 stupňou 1 hod.- 1.20 hod.

Pláty vysušené a už len plniť Úsmev.

 

 

Postup 1

Bielka, cukor, vodu zahrievame a šľaháme nad parou do zhustnutia. Potom odstavíme z ohňa a šľaháme do schladnutia.
Hmotu dáme do cukrárskeho sáčku, na plech dáme papier na pečenie, nakreslíme 4 kruhy. Špirálovite -začíname z obvodu-nanášame penu. Jeden kruh je vrchný – zdobíme „pusinkami“ z peny, alebo pusinky tvarujeme zvlášť vedľa kruhov – použijeme vo finálnej fáze.
Sušíme, nepečieme asi 3–4 hodiny, asi pri 80 stupňov v horko- vzdušnej trúbe.

Krém:
Nad parou miešame do zhustnutia žltky, cukor, vodu a kakao. Po zhustnutí odstavíme, sem – tam premiešame a necháme vychladiť.
Maslo vymiešame a po častiach vmiešame kakaovú masu.

Na penové kruhy natierame krém, spojíme, zdobíme zvyškom krému a „pusinkami“.

Niektoré kuchárske knihy uvádzajú výrobu peny – snehu za studena, iba vyšľahaním, bez zahrievania vo vodnom kúpeli.

Trojitý čokoládovo-pěnový dort / Triple Chocolate Mousse Cake

Triple chocolate mousse cake
 

Ku příležitosti narozenin jsem se rozhodla upéct čokoládový dort. Pořád jsem přemýšlela, jaký by to měl být – Schwarzwald, Sachr, nebo snad pařížský? Nakonec jsem si vzpomněla na tříbarevný dort, který jsem viděla u Lucy. Takže jsem nakoupila spoustu čokolády a šlehačky a pustila se do něj. Mimochodem, na jeho přípravu není potřeba žádná mouka, ale i tak je hutný a zasytí, takže jíst po malých dávkách :)

Suroviny:

spodní část:

  • 90 g másla
  • 200 g čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • 1 lžička instantní kávy
  • 1 a 1/2 lžičky vanilkové esence
  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 40 g cukru

prostřední část:

  • 200 g hořké čokolády
  • 350 ml šlehačky (dva kelímky)
  • špetka soli
vrchní část:
  • 200 g bílé čokolády
  • 350 ml šlehačky
  • 1 lžička práškové želatiny
na ozdobu
  •  čokoládové hoblinky nebo kakaový prášek

Postup:

Přípravíme si dortovou formu, nejlépe o průměru 23 cm. Vyložíme ji pečícím papírem.

(Možná, že by bylo lepší ji vyložit jen odspodu a boky nechat, protože při chladnutí se potom korpus tolik neodlepuje od stěn a v průměru se tolik nezmenší.)

Máslo s čokoládou a kávou pomalu rozehřejeme nad parou a necháme trochu zchladnout, pak do ní zamícháme žloutky a vanillkovou esenci.

Bílky vyšleháme se solí a postupně do nich přisypáváme cukr. Trochu z nich zamícháme do čokolády.

Tady se ukázalo, jak silně jsem přemýšlela… bylo by potřeba rozpouštět tu čokoládu ve větší misce, aby se do ní dal postupně zamíchat všechen sníh – takže jsem pak musela postup obrátit a čokoládovou směs dát ke zbytkům bílků.

Důkladně, ale jemně promíchat a dát do formy.

Upéct při 160°C asi 14-18 minut.

A nechat vychladnout.

Protože se korpus zmenšil v průměru, musela jsem přistoupit k drastickým opatřením – udělat kruh ze čtvrtky a obalit ho pečícím papírem pro možnost dalšího naplnění dortu.

Na první nepečenou pěnu si rozehřejeme čokoládu, necháme zchladnout a vyšleháme šlehačku – pomalu do sebe se špetkou soli zamícháme a natřeme na korpus.

Už samotná nevychladnutá směs byla krásně hustá – použila jsem 33% smetanu ke šlehání od Olmy a vážně se vyšlehala pěkně. Když jsem otevřela kelímek, navrchu byla hustá vrstva, jako kdybych měla zakysanou smetanu, taková, jaká bývá u šlehaček v papírových obalech.

Takže se dort ani nemusel v ledničce chladit dlouho a já připravila bílou pěnu.

Vynechat želatinu jsem se neodvážila, protože bílá čokoláda netuhne tak dobře jako hořká (kdysi jsem z ní zkoušela pěnu podle osvědčeného receptu a ta mi nezatuhla). Takže si lžičku želatiny namočíme ve lžíci vody. 120 ml smetany ohřejeme, zalijeme s ní želatinu, a touto horkou směsí přelijeme nalámánou bílou čokoládu a mícháme do rozpuštění. Do této zchladnuté směsi pak zamícháme zbytek ušlehané šlehačky, nalijeme na korpus a necháme zatuhnout.

Lucy k dortu použila třešňovou omáčku –  já měla k dispozici pouze broskve a bílé víno (ryzlink), ale i tak jsem se do ní pustila.

Ovocná omáčka

  • ovoce (já měla asi 6 broskví)
  • pár lžic cukru
  • bílé víno (cca 2-3 dcl)
  • skořice, případně muscovado cukr

Cukr jsem dala rozpustit na karamel.

Počkala jsem (za občasného promíchání), až se zcela rozpustí a zalila vínem. Nechala jsem rozpustit vzniklé cukrové kousky a přidala nakrájené broskve.

Lehce jsem je posypala skořicí a pro další vůni trochou tmavého muscovado cukru. A pak už jen nechala probublávat, až broskve změkly a omáčka zhoustla.

Dort jsem vyndala z lednice, objela obal nožem a uvolnila. Posypala jsem hoblinkami a úlomkami čokolády (něco ze škrabky na zeleninu, něco po rozetření na pečícím papíru, zarolování, zatuhnutí a rozlámání).

Pokuste se zabránit členům rodiny, aby chodili sbírat “upadnuté” kousky hoblinek. Nejde to.

K dortu jsem dala ušlehanou šlehačku a ovoce.

Nakonec jsem zjistila, že se bude jednat o 150. příspěvek tady na blogu :) Takže dort přijde vhod.

Pokud to s velikostí porcí nebudete přehánět, tak bych se otravy čokoládou nebála… Pro někoho je to peklo, pro někoho je to nebe :) Nakyslá ovocná chuť každopádně stáhla sladkost čokolády a ubrala tak z čokoládového šoku.

 
 

 

Portrét



Poslední fotografie


Facebook

Kontakt

Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben / 2020 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 186602
Měsíc: 1407
Den: 43