Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čokoládové bonbony

 

S čokoládovými pamlsky u rodiny i návštěv zabodujete
Foto: Greta Blumajerová
S čokoládovými pamlsky u rodiny i návštěv zabodujete

Sladké domácí bonbony s čokoládou

Máte rádi čokoládu? A máte rádi čokoládové bonbony? Pokud vaše odpověď zní ano, pak jste u nás dnes na správné adrese. Dozvíte se totiž, jak si vyrobit domácí čokoládové pusinky, bonbony i pralinky.

21. 03. 2012 Jana Chmelíková

Na výrobu potřebujete několik základních ingrediencí – kvalitní hořkou čokoládu, slazené kondenzované mléko, oříšky a formu na pralinky. Ta je nejvhodnější silikonová a použít můžete i obyčejná silikonová tvořítka na led, která stojí pár korun. Tak s chutí do (ne)pečení!

Mramorované čokoládové pusinky

Na 1 plech (asi 30 pusinek) potřebujete: 2 vaječné bílky, 1 lžíci citronové šťávy, 150 g moučkového cukru, 3–4 lžíce (asi 1/2 tabulky) rozpuštěné hořké čokolády a 2 lžíce jemně nasekaných lískových oříšků.

Jednoduché sněhové pusinky stačí dochutit čokoládou; Greta BlumajerováFoto: Greta BlumajerováJednoduché sněhové pusinky stačí dochutit čokoládou

Postup: Vaječné bílky vyšlehejte s citronovou šťávou a postupně přidávejte moučkový cukr, až vznikne hladký, lesklý, a hlavně tuhý sníh, trvá to asi 10 minut. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnce a přidejte ji do mísy ke sněhu a zlehka promíchejte, aby vzniklo mramorování. Směs opatrně naplňte do cukrářské zdobičky a na plech vystlaný pečicím papírem dělejte pusinky. Ty pak posypejte jemně nasekanými oříšky a dejte na 1 hodinu péct do trouby vyhřáté na 120 stupňů Celsia. Po skončení pečení, respektive vlastně sušení, pootevřete dveře trouby (ale jen pootevřete, jinak vám pusinky spadnou) a nechte je v ní vychladnout.

Jak správně vyšlehat sníh a co všechno s touto cukrovou hmotou můžete péct, zjistíte v článku Nevíte, co s bílky? Zkuste tyhle moučníky!.

Čokoládové chilli bonbony

Na 10 pralinek potřebujete: 100 g hořké čokolády, 50 g bílé čokolády, 4 lžíce cukru krupice nebo krystal, 3 lžíce kondenzovaného slazeného mléka a 1/2 lžičky mletého chilli.

Chilli i karamel dodají čokoládovému mlsání další rozměr; Greta BlumajerováFoto: Greta BlumajerováChilli i karamel dodají čokoládovému mlsání další rozměr

Postup: Tyhle bonbony tuhnou ve formě na pralinky, takže množství surovin se může trochu lišit podle toho, jak velké bonbony budete dělat. Hořkou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnce a vmíchejte do ní chilli. Bílou čokoládu také rozpusťte a z cukru vytvořte karamel: Cukr nasypejte na sucho na pánev a nechte jej zkaramelizovat. Když je cukr tekutý, přidejte kondenzované mléko (pozor, pění to!), sundejte z plotny a důkladně promíchejte. Všechny tři ingredience teď v libovolném pořadí lijte do jednotlivých formiček, které zarovnejte. Já jsem udělala karamelovo-tmavé bonbony a tmavo-bílé bonbony. Naplněné formičky vložte asi na 2 hodiny do lednice, nechte ztuhnout a hotové bonbony vyloupněte.

Čokoládové pralinky s oříškovou náplní

Na 10 pralinek potřebujete: 250 g hořké čokolády, 2 lžíce jemně nasekaných lískových oříšků a 2 lžíce salka.

Pralinky můžete naplnit třeba čokoládou nebo malinami; Greta BlumajerováFoto: Greta BlumajerováPralinky můžete naplnit třeba čokoládou nebo malinami

Máte rádi zdobené bonbony?
Pokud mají vaše formičky jen jednoduchý tvar, rozpusťte bílou čokoládu a hotové tuhé bonbony jí ještě pocákejte.
 

Postup: Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnce a asi 2 lžíce dejte do jiné misky. Část zbylé čokolády nalijte do pralinkových formiček, aby byly zhruba do poloviny plné. Čokoládu nechte trochu ztuhnout a pak ji lžičkou nebo štětečkem rozprostřete i na stěny celé formičky – vznikne tak čokoládová skořápka. Ke zmíněným dvěma lžicím přidejte salko a oříšky a vše promíchejte. Směsí naplňte čokoládové skořápky a zbylou čistou čokoládou bonbony zalijte – pralinku tak „zavíčkujete“. Hotové pralinky vložte asi na 2 hodiny do lednice, nechte ztuhnout a následně bonbony vyloupněte. Náplně jdou různě ochucovat také ovocem – třeba rozmačkanými malinami nebo kandovanou pomerančovou kůrou.

Máte rádi čokoládu, ale spíš než bonbony byste si dali nějaký moučník? Skvělé recepty na čokoládové pečení najdete v tomto článku.

Děláváte čokoládové bonbony doma, nebo si radši dojdete do obchodu? O tomhle i o dalších nápadech, jak si udělat domácí pralinky a bonbony, můžete diskutovat pod článkem!

 
 

 

Portrét



Poslední fotografie


Facebook

Kontakt

Mail list



Archiv

Kalendář
<< červenec / 2022 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 237231
Měsíc: 2228
Den: 87