Jdi na obsah Jdi na menu
 


vánoční cukroví

Linecké cukroví

300g hladké mouky
200g másla
100g cukru moučka
2 žloutky

Z vypracovaného těsta vykrájet tvary, upéct při 180C/8min. Slepit marmeládou jahodovou nebo lineckou, meruňkovou...

Třené linecké banánky

500g másla
200g cukru moučka
2 vejce
-----vyšleháme pak zapracujeme
650g hladké mouky

Přes nástavec na masovém strojku tvoříme banánky. Já je tentokrát stříkala cukrářským pytlíkem přes velkou špičku. Pečeme 180C/8-12min.
Slepujeme marmeládou máčíme v čoko polevě..

Stříkané kokosovo kakaové lepené

360g hladké mouky
150g kokosu
2 lžíce holandského ´kakaa
100g cukru moučka
400g měkkého másla
1 vejce

Přes nástavec na masovém strojku tvoříme banánky. Já je tentokrát stříkala cukrářským pytlíkem přes velkou špičku. Pečeme 180C/8-12min.
Slepujeme marmeládou máčíme v čoko polevě..

Fotka uživatele Marie Pařízková.
 

Išlské dortíky - 

 

Ingredience:

  • 210g hladká mouka
  • 20g holandské kakao
  • 70g moučkový cukr
  • na špičku nože vanilka
  • 40g Loupané mandle - jemně nastrouhané
  • 140g máslo
  • citronová kůra
  • troška skořice

Nádivka:

  • 100g moučkový cukr
  • 3 ks žloutek
  • tlučená vanlka
  • 1 lžička rumu
  • 20g rybízová zavařenina
  • 150g nastrouhané ořechy

Postup:

Z mouky, kakaa, cukru, vanilky,mandlí, másla,citr. kůry a skořice vypracujeme těsto a necháme půl hodiny odpočinout v lednici. Následně vyválíme placku a vykrájujeme kolečka, která pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem. Během pečení si připravíme nádivku. Cukr, žloutky a vanilku třeme deset minut a následně přidáme rum, zavařeninu a ořechy. Je-li nádivka příliš hustá přidáme rum. Je-li naopak příliš řidká přidáme piškotové drobečky nebo ořechy. Na polovinu koleček rozetřeme nádivku a druhou polovinu koleček polijeme čokoládou. Přilepíme k sobě a ozdobíme polovinou ořechu.

 

Kominíci

 

 kominici.jpg

 

 

Postup: Žloutky,25 dg ml.cukrukakao a amonium ušleháme,necháme 4 hodiny odležet

pak smícháme s moukou a 25 dg ml.cukru,uhněteme těsto,rozválíme na sílu jako linecké,vykrajujeme vroubkovaným kolečkem,vkládáme do vymaštěných košíčků,pečeme na slabých 150°C asi 20 minut

je to v podstatě rakvičkové těsto.Necháme do druhého dne,pak špičkou nože nahoře uděláme dírky velikosti zdobící špičky.

Z mléka uvaříme obvyklým postupem karamel(zavřenou plechovku vaříme 2 hod.ve vodní lázni)nejlépe den předem.Máslo vyšleháme,přidáme karamel,plníme nejdřív košíček uvnitř ,pak nahoře,zdobíme cereální kuličkou,nebo dle vlastní fantazie.Krém dovnitř stříkáme,aby se košíček nepřevracel.

ŠLEHAČKOVÉ

30 dkg hladký mouky,1šlehačka 250 ml,1 omega.Udělat těsto,nechat odpočinout v lednici,vyválet,vykrájet,upíct,obalit v cukru a SEŽRAT(aspoň u nás)

Hřebeny

hrebeny.jpg



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

20 dkg hladké mouky , 7 dkg moučk.cukru , 12 dkg másla ( tuku) , 5 dkg ořechů , 1 žloutek Náplň : 20 dkg kandovaného ovoce , 10 dkg ořechů , 25 dkg piškotů , 1/8 l rumu , ze 2 bílků sníh

POSTUP PŘÍPRAVY

Zpracujeme těsto , vyválíme 0,5 silné hřebeny a upečeme

Náplň
Vše opatrně zamíchat do sněhu. Rukama tvarujeme na upečené hřebeny , namočíme do čokolády a posypeme

 

VYBĚHLÍCI- duté, křehké.

vybehlici.jpg



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

210 g. hladké mouky, 350 g. moučkového cukru, 250 g. Hery, nebo Stelly,250 g. mletých ořechů, 1/2 lžíce jedlé sody.

POSTUP PŘÍPRAVY

TATO DÁVKA JE NA 3 PLECHY -PŘÍŠTĚ mi stačí udělat jen z poloviční dávkyVypracujeme pořádně těsto a plníme do formiček. Formičky předem vymazávám a vysypu hrubou moukou. Cukroví jednou tolik naskočí a je duté a velmi křehké. Peču při 150-165 stupni asi tak 5 minut, jak naskočí, tak chvíli poté je vydělám. vyklepnu z formičky, vychladklé pocukruji a pocákám čokoládou-bílou, nebo hnědou. Dají se jíst hned, ale lepší jsou po uležení.

 

PĚNOVÉ ROHLÍČKY:
Utřeme 1 bílek, 1 lžíci citronové šťávy, 140g moučkového cukru a 1 lžíci husté marmelády. Na vál dáme strouhané ořechy, hmotu jemně obalíme a tvarujeme malé rohlíčky. Sušíme na vymazaném plechu při 120 - 150°C.

DUTÉ ROHLÍČKY:
200g hrubé mouky, 500g moučkového cukru, 250g másla, 250g mletých ořechů, 3/4 prášku do pečiva. Mouku prosejeme s práškem do pečiva a cukrem, přidáme máslo, ořechy. Vypracujeme těsto, kousky těsta plníme do formiček rohlíčků. Pečeme ve vyhřáté troubě na 150°C dorůžova. Neotvíráme během pečení.
KOKOSOVÉ FOUKANÉ ROHLÍČKY:
200g hladké mouky, 500g moučkového cukru, 250g tuku, 150g kokosové moučky, 1/2 lžičky jedlé sody, 1 lžička prášku do pečiva. Vypracujeme těsto, menší kousky plníme do formiček rohlíčků (naskočí) a v horké troubě upečeme. Můžeme zdobit různými polevami.

GRILÁŽ bez salka - výborný!

grilaz-bez-salka.jpg



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250 g krystalového cukru, 1 hera, 200 g ořechů , 1 vejce, oplatky.

POSTUP PŘÍPRAVY

recept jsem našla na mimibazar. sk - http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=10251, je fakt výborný, takže jen můžu doporučit, jen jsem udělala 2 dávky náplně a oplatky jsem nelepila ve 3 kusech, ale jen ve dvou, at to není tak vysoké.
postup-do hrnce si dáme 250 g cukru krystalu nebo písku a pomalu za míchání necháme rozpustit, poté přidáme 1 heru a mícháme a mícháme, dokud se hmota nespojí, poté přidáme vlašské ořechy - 100 g nastrouhaných + 100 g nasekaných , na chvilku stáhneme z ohně a přidáme vejce a rychle mícháme, at se nám nezdrcne, vznikne hmota, kterou už dáváme na oplatky, zatížíme, necháme prochladnout a dáme na noc do lednice, pak už jenom krájíme a pocákáme čokoládou.
z 5 oplatek a 2 dávek náplně je hotového cukroví 1,80 kg.

 

 

Ořechovo-rumové čtverečky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

150g mletých vlašských ořechů 150g moučkového cukru lžíce rumu moučkový cukr a citronová šťáva (nebo citronka) na polevu celé ořechy

POSTUP PŘÍPRAVY

Smícháme vlašské ořechy s cukrem a lžící rumu a hněteme:)) Musíme delší dobu, dokud se z ořechů nezačne uvolnňovat šťáva a utvoří se kompaktní hmota (pokud se nám nedaří, přidáme ještě trochu rumu). Hmotu dáme mezi dvě fólie a rozválíme asi na 5mm silný plát (opravdu je lepší silnější, jinak se hmota láme).
Z moučkového cukru a citrónu vytvoříme polevu, kterou potřeme rozválený plát, a poklademe ořechy.
Necháme do druhého dne sušit a pak krájíme malé kostičky.

****Rychlé kokosky****asi 50ks
PRO INSPIRACI

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Jsou měkké a ještě se rozsýpají,vyjdou na pár korun. 200g strouh.kokosu 150g cukr moučka a 2vejce

POSTUP PŘÍPRAVY

Vše smícháme a tvoříme na plech lžičkou malé hromádečky.Pečou se v troubě při nižší teplotě do růžova.My pečeme na 130st. na pečícím papíru.
Pokaždé máme kolem 50ks-letos je zvládl sám manžel foto reálné,myslím,že je táta šikulka.

Ořechové nepečené trubičky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY


POSTUP PŘÍPRAVY

Ořechové nepečené trubičky
Recept je odsud...je super a velmi jednoduchý.
15 dkg mletých vlašských ořechů
15 dkg moučkového cukru
15 dkg mletých piškotů
2 vejce
1 lžíce kakaa

Ořechy, cukr, kakao, piškoty a vejce pořádně proděláme.
Těsto rozválíme na igelitu, nebo na vále posypaném moučkovým cukrem, na sílu asi půl centimetru. Nakrájíme na malé čtverečky a natáčíme na malé plechové trubičky.
Necháme zaschnout do druhého dne. Pak stáhneme z trubiček a máčíme v rozehřáté čokoládě. Podle fantazie ještě dozdobíme a necháme ztuhnout. Naplníme krém a dobrou chuť.

KOKOSOVÉ VČELÍ ÚLKY

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 1/2 hrnku strouhaného kokosu, 1 1/2 hrnku strouhaných piškotu, 3 lžíce másla,3lžíce moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 - 2 lžíce rumu, trochu moučkového cukru,dětské piškoty podle potřeby... Náplň : 1 ks šlehačka v prášku + 100 ml vaječný koňak + 100 ml mléko anebo stačí jen 1 zahuštěné slazené plnotučné mléko (Tatra)

POSTUP PŘÍPRAVY

Z kokosu, piškotů, změklého másla, moučkového a vanilinového cukru a rumu vypracujeme hladkou směs. Formičku na úlky vysypeme nastrouhanými piškoty anebo moučkovým cukrem a do toho vložíme těsto. Doprostřed uděláme důlek a vyklopíme. Smícháme ingredience na náplň, kterou naplníme úly a přiložíme piškot.

Pařížské rohlíčky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

25dkg práškového cukru,25dkg mletých vlašských ořechů,10dkg polohrubé mouky,2 celá vejce. Krém: 6 celých vajec,25dkg práškového cukru,6dkg kakaa-uvařit ve vodní lázni/hustá pěna/ Do vychladlého vmícháme po částech 40 dkg másla/obojí musí mít stejnou pokojovou teplotu/

POSTUP PŘÍPRAVY

Z těsta tvarujeme rohlíčky,jako na vanilkové a trošku zmáčkneme,aby byli placaté-já dělám jen tyčinky,lépe se mi to zdobí krémem.Pečeme na pečícím papíře.Pak zdobíme krémem a máčíme v čokoládě.

Najlepsie Grilazove rezy

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 salko, 30 dkg cukru, 12 dkg masla (hera) ,20 dkg orechov pomletych, tortove oplatky

POSTUP PŘÍPRAVY

roztopime cukor na miernom ohni, vlejeme salko, miesame kym nie je spojeny cukor so salkom, pridavame maslo zmaknute a ked mame vsetky suroviny spojene - stalym miesanim tak pridame orechy - najlepsie su pomlete orechy, zoberieme dosku na ktorej krajame zeleninu, alebo pekac, polozime plat oplatky, natrieme - ja este horucu hmotu, opat oplatka, opat hmota a na zaver oplatku, prikryjeme uterkou a zatazime nap knihami, dame na chladne miesto - ja spajza , po stuhnuti pokrajame - ja krajam ppodla ciarok na oplatkach :) kto chce moze namacat jednu cast do cokolady, my to nerobime, nam to nechuti :)

Vosí hnízda

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na těsto:** 10 dkg dětských piškotů ** 16 dkg moučkového cukru ** 6 dkg másla ** 1 lžíce menší kakaa ** 2 lžíce rumu (nemusí být, můžeme nahradit mlékem, trestí) ** 2 lžíce mléka ** Na krém:** 7 dkg másla ** 8 dkg cukru ** 1 žloutek ** trochu rumu (nemusí být nebo můžeme nahradit trestí)NEZAPOMENOUT NA PIŠKOTY, NA KTERÝCH VOSÍ HNÍZDA STOJÍ!!!!

POSTUP PŘÍPRAVY

Piškoty můžeme nastrouhat, umlít, já dávám do robota, dříve jsem v pytlíku drtila válečkem na válení. Piškoty musí být najemno, dáme je do mísy a k tomu přidáme všechny další suroviny potřebné ke zpracování těsta. Kdyby bylo těsto stále suché, můžeme přidat ještě rum nebo mléko, ale pozor, přidávat opatrně.

Ze surovin na krém uděláme krém, kterým budeme vosí hnízda plnit.

Když máme těsto i krém, z těsta uděláme kuličky, které obalujeme v cukru, dáme do formičky vosího hnízda a prstem nebo vařečkou vytlačujeme důlky a těsto zarovnáváme při širším okraji s formičkou. Vzniklou dutinu vyplníme krémem a nakonec přiklopíme piškotem.

Vosí hnízda jsou moc dobrá a doporučuji je dělat nejméně z dvojité dávky.
UCHOVAT ZABALENÉ V MIKROTENOVÉM SÁČKU - potom neosychají a na chladném místě!!!

Kávová zrna v čokoládě s náplní

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1. těsto- (pro 20 velkých a 40 malých kávových zrn) Těsto: 250 g sušeného plnotučného mléka, 250 g strouhaného kokosu, 200 g cukru moučka,6 bílků ************************************************************ 2. Kávová náplň: 100 g másla, 20 g cukru moučka, 10 g kakaa 5 g mleté zrnkové kávy, lžička rumu

POSTUP PŘÍPRAVY

1 těsto-Do mísy vložte všechny ingredience, důkladně promíchejte a připravte těsto.

2 Kávová náplň:Máslo utřete s cukrem, kakaem, kávou a rumem do husté krémové hmoty.
Poleva: 200 g čokolády na vaření, 30 g másla, lžička vody
Do vodní lázně dejte 2 lžičky vody, přidejte lámanou čokoládu a máslo.
Příprava kávových zrn: Z těsta si v mokré dlani připravte oválnou placičku a do jejího středu dejte trochu kávově náplně. Placičku zaviňte a vtlačte do silikonové formičky nasazené na plastové základně. Formičku s těstem sejměte a mírným tlakem
na její pružné dno kávové zrno vyklopte. Vytvarovaná kávová zrna naberte na lopatku a máčejte v rozpuštěné čokoládové polevě.

Kávová zrna v čokoládě

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

(pro 20 velkých a 40 malých kávových zrn) Těsto: 250 g jemně mletých piškotů, 250 g stoprocentního ztuženého pokrmového tuku, 250 g mletého cukru, 150 g jemně mletých ořechů, 2 celá vejce, 50 g kakaa, 15 g sušeného mléka, 2 lžíce rumu, 2 lžičky mleté zrnkové kávy

POSTUP PŘÍPRAVY

Příprava
Do vlažného rozpuštěného pokrmového tuku vmíchejte všechny ingredience, dobře promíchejte a připravte těsto, které nechte odležet.
Poleva: 200 g čokolády na vaření, 30 g másla, lžička vody
Do vodní lázně dejte 2 lžičky vody, přidejte lámanou čokoládu a máslo.
Příprava kávových zrn: Z těsta vytvořte kuličku a vtlačte ji do silikonové formičky nasazené na plastové základně. Formičku s těstem sejměte a mírným tlakem na její pružné dno kávové zrno vyklopte. Vytvarovaná kávová zrna naberte
na lopatku a máčejte v rozpuštěné čokoládové polevě. Uchovávejte v ledničce.

ČOKOLÁDOVÉ HRUDKY-corn flakes+kokos+oříšky-DELIKATESNÍ DOBRŮTKA!!!!

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

100g mléčné čokolády(nejlepší je milka),30g ztuženého tuku omega,20g strouhaného kokosu,20g strouhaných oříšků(lískové,vlašské,mandle-dle vaši chuti),20g kukuřičných lupínků(corn flakes)..toto je základní recept,já dělám najednou z pěti násobné dávky-vše znásobím 5x...

POSTUP PŘÍPRAVY

TENTO RECEPT JSEM SEM VLOŽILA PŘED TŘEMI LETY,ALE NEDALA JSEM FOTEČKU,TAK TEĎ NAPRAVUJI..TYTO ČOKOLÁDOVÉ HRUDKY MAJÍ NAŠE DĚTI ZE VŠEHO CUKROVÍ NEJRADĚJI,DĚLÁM KAŽDOROČNĚ Z 15-TI ČOKOLÁD:-) A VĚTŠINOU ZMIZÍ,JAKO PRVNÍ..I NÁVŠTĚVY JSOU PŘEKVAPENY,JE TO SKUTEČNĚ LUXUSNÍ DOBRŮTKA..VÁM PŘEJI,ABY SE U VÁS TÉŽ UCHYTILY:-)
V ROBOTU S NOŽI SI UMIXUJI CORN FLAKESY,DÁLE OŘÍŠKY..NAD VODNÍ PÁROU SI ROZPUSTÍM ČOKOLÁDU SPOLEČNĚ S OMEGOU,AŽ JE SMĚS TEKUTÁ,PŘIDÁM VŠECHNY OSTATNÍ INGREDIENCE.VĚTŠINOU JEŠTĚ ZAHUSTÍM CORN FLAKY A KOKOSEM.DŮKLADNĚ,OPATRNĚ PROMÍCHÁM,SMĚS BY MĚLA BÝT HUSTŠÍ.POMOCÍ DVOU LŽIČEK TVOŘÍM HROMÁDKY(CCA 1,5-2CM) NA ALOBAL..NECHÁM ZTUHNOUT,POTÉ POSBÍRÁM,VLOŽÍM DO DOZY,ULOŽÍM V CHLADU.NEJLÉPE CHUTNAJÍ VYNDANÉ Z LEDNICE.PŘED PODÁVÁNÍM VLOŽÍM DO PAPÍROVÉHO KOŠÍČKU.
DOUFÁM,ŽE VÁM TAKÉ ZACHUTNAJÍ,HLAVNĚ DĚTIČKÁM:-)MRKNĚTE DO MÝCH RECEPTÍKŮ NA HORALKOVÉ KOULE-TÉŽ VÝBORNÁ DOBRŮTKA.

Kaštany

 

Skořápky
Hladká mouka 180 g
Moučkový cukr 90 g
Mleté ořechy 70 g
Cukrářský tuk
nebo máslo
140 g
Kakao 1 lžíce
Skořice 1 špetka
Papírové košíčky  
Krém
Vejce 2 ks
Cukr krystal 80 g
Máslo 100 g
Hera 100 g
Moučkový cukr 100 g
Rum 2 lžíce
Marcipán
Moučkový cukr 320 g
Máslo 80 g
Mléko - sušené 80 g
Bílek
Mandlové aroma  
Potravinářské barvivo  
Zdobení
Krém
jakýkoliv zbylý
 
Kokos
obarvený na zeleno
 
Cukrářská rýže  
Kaštany
 

Postup přípravy receptu:

 
 

Skořápky: ze surovin zpracujeme těsto a necháme chvíli v lednici odpočinout.

Rozdělíme těsto na menší kousky, z každého si uděláme váleček, ze kterého nakrájíme nožem menší stejné kousky. Formičky plníme tence, nabudou. Formičky suché nebo lehce vysypané cukrem moučkou. Opatrně upečeme a ještě teplé vyklopíme.

Krém: máslo, heru a moučku vyšleháme, dochutíme rumem a vmícháme vychlazenou hmotu - vejce s krystalem šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. (Tento krém je trvanlivější než krém z pudinku).

Marcipán: všechny přísady smícháme a vypracujeme těsto. Moučka prosátá, tresti jen pár kapek dle chuti, barva dle potřeby.

Nejdříve namažeme vnější část skořápek krémem a obalíme v zeleném kokosu nebo barevném sypání. Do širší vnitřní části stříkneme trochu krému, na který položíme kuličku z marcipánu. Vezmeme další nebalenou skořápku a opět dovnitř stříkneme trochu krému. Spojíme s první částí a uložíme do papírového košíčku.

Poznámka: marcipán může být koupený nebo jakýkoliv, který nám vyhovuje. I krém může být jiný.

Kávové slzičky

 
Ingredience
Hladká mouka 250 g
Prášek do pečiva 1/2 balíček
Práškový cukr 80 g
Lískové oříšky
mleté
100 g
Mletá káva 1 lžička
Máslo 130 g
Žloutek 2 ks
Mléko 1 lžíce
Náplň
Práškový cukr 100 g
Vanilkový cukr
Máslo 100 g
Lískové oříšky
mleté
50 g
Mletá káva 1 lžička
Poleva
Čokoláda 200 g
Ztužený tuk 50 g
Instantní káva 1/2 lžička
Lískové oříšky
celé oloupané
 
Kávové slzičky
 

Postup přípravy receptu:

 
 

Z mouky, prášku, cukru, oříšků, kávy, másla, žloutků a mléka vypracujeme těsto a dáme do chladu ztuhnout. Těsto vyválíme a formičkou vykrajujeme slzičky, které upečeme. Vyšleháme přísady na náplň a krémem spojujeme dvě a dvě slzičky. Z čokolády, tuku a kávy uděláme polevu, kterou slzičky polejeme a ozdobíme lískovým oříškem.

Ingredience
Marcipánová hmota
možno koupit v Makru nebo v cukrárně
200 g
Potravinářské barvivo  
Lískové oříšky
loupané
 
Čokoládová poleva  
Papírové košíčky
malé
 
Marcipánové bonbony
 

Postup přípravy receptu:

 

Marcipánovou hmotu dobře prohněteme a použijeme libovolnou barvu potravinářského barviva (jen pár zrníček pro jemný nádech). Utvoříme malé kuličky, do kterých vmáčkneme lískový oříšek. Na dno košíčku nalijeme trochu polevy a na ni posadíme marcipánovou kuličku.

Ohavečské košíčky

 

Těsto
Hladká mouka 240 g
Máslo 140 g
Ořechy 70 g
Cukr 70 g
Bílek 1 ks
Krém tmavý
Cukr 100 g
Vanilka 1 ks
Žloutek 3 ks
Rum 1 lžíce
Zavařenina
rybízová
20 g
Ořechy 150 g
Krém světlý
Cukr 70 g
Vanilkový cukr 1 ks
Vejce 2 ks
Máslo 100 g
Ohavečské košíčky
 

Postup přípravy receptu:

 
 

Mouku oříšky a cukr promícháme v míse a tukem a bílkem zaděláme těsto, pěchujeme do formiček košíčků a pečeme při 180 °C.

Krém tmavý: Ingredience smícháme v tužší hmotu.

Krém světlý: Cukr s vanilkou a vejcemi šleháme v míse, kterou máme ponořenou ve vařicí vodě, dokud hmota nezhoustne. Po vychladnutí se máslo zašlehá do hladka.

Do košíčku dáme višni (můžeme i zavařeninu), tmavý krém, světlý krém, vršek namočíme do vlažné čokolády a zdobíme mandlí nebo vlašským ořechem.

Postup náplní si můžem zvolit dle své fantazie. Pracné ale výborné.

Silvestrovské čokoládové ledovky

Další sladká chuťovka pro všechny mlsné jazýčky. Potěší nejen všechny milovníky čokolády, ale i ty z vás, kteří po dobrém jídle potřebují malou sladkou tečku.

INGREDIENCE:

250 g stoprocentního tuku
50 g čokolády na vaření
50 g kakaa
3 celá vejce
3 lžíce moučkového cukru
1 vanilkový cukr

POSTUP PŘÍPRAVY:

1. Tuk, čokoládu a kakao rozpustíme ve vodní lázni.

2. Vejce s oběma cukry ušleháme do husté pěny (nejlépe ve šlehači)

3. Do ušlehaných vajíček vešleháme rozpuštěnou čokoládu.

4. Dáme do pytlíku a stříkáme kopečky do papírových košíčků.

5. Pozor, hmota rychle tuhne, je třeba pracovat rychle.

Ořechové kornoutky

 

Těsto
Ořechy
mleté
300 g
Moučkový cukr 200 g
Vejce 1 ks
Rum 2 lžíce
Krém
Máslo 100 g
Čokoláda na vaření 50 g
Ořechové kornoutky
 

Postup přípravy receptu:

 

Vše zpracujeme do těsta, pokud se lepí, přidáme cukr. Po kouskách vyválíme (podsypáváme cukrem) pruhy a vykrajujeme čtverečky o hraně asi 6-7 cm. Tyto čtverečky stočíme do kornoutků a dáme sušit - nikoliv do trouby, nejlépe na formičky špiček, které jsme si zhotovili z tvrdého papíru, nebo je obtočíme na menší kovové trubičky jako šátečky. Za několik hodin, nebo druhý den musíme kornoutkem nebo trubičkou pohnout, abychom zjistili, že se těsto nepřilepilo na formičku.
Asi za 2 dny jsou suché, pak našleháme máslo s mírně povolenou čokoládou (nesmí být horká a téct) do krému a hned do každého kornoutku vstříkneme ozdobně pusinku. Potom konce (asi 2 cm) špiček (nebo okrajů) máčíme v čokoládě a vše necháme zaschnout a ztuhnout.
Podáváme složené na talířku do pyramidy.
Je to velmi jednoduché, a nejlépe to vypadá ve tvaru kornoutků. Já sama si kdysi jako formičky nakoupila 50 špiček na zdobení dortů, což bohužel při dnešní ceně á 20 Kč/ks je nesmysl. Možná by šlo ty kornoutky „vycpat“ něčím jiným, co by se nepřilepilo.

Ořechové rohlíčky Heda

 

Těsto
Ořechy
mleté
250 g
Cukr 250 g
Vejce
velké (nebo 2 ks malá)
1 ks
Citronová kůra
i šťáva
 
Strouhanka
trochu
 
Krém
Cukr 150 g
Vejce 2 ks
Tuk
100%
250 g
Kakao 50 g
Rum
trochu
 
Ořechové rohlíčky Heda
 

Postup přípravy receptu:

 

Z uvedených surovin zpracujeme těsto. Necháme odležet v ledničce. Pomocí nejsilnějšího vykrajovátka na mlýnku tvoříme rohlíčky (6 cm). Pečeme na pečícím papíru asi 14 min. na 120 °C.
Krém: utřeme vejce s cukrem, potom přidáme kakao a postupně přiléváme rozpuštěný, vychladlý tuk. Třeme tak dlouho až vznikne tuhý krém. Krém pomocí ozdobné špičky nanášíme spirálovitě na rohlíčky. Můžeme polít čokoládou, ale není to nutné jsou dobré i tak.

 

ÚÚÚŽASNÉ KARAMELOVÉ ROHLÍČKY-nejlepší cukroví jaké jsem kdy jedla




POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na těsto:210g hladké mouky, 140g mletých ořechů ,70g cukru moučky ,140g másla (hery) ,1 lžíce kakaa ,2 žloutky a citrónová kůra. Na krém:1 konzervu slazeného kondenzovaného mléka 397ml !!!!!!!!(vařit cca 3 hodiny) a 250g másla Na ozdobení:čokoládová poleva

POSTUP PŘÍPRAVY

Z mouky ,tuku ,cukru ,ořechů ,kakaa , žloutků a cit.kůry vypracujeme hladké těsto .Zabalíme do fólie a necháme půl hodiny v ledničce. Těsto vyválíme a pomocí formičky vykrajujeme rohlíčky.Vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme dorůžova na 180°C.

Uzavřenou plechovku kondenz.mléka ponoříme do vody a vaříme cca 3 hodiny ,po 3 hodinách má mléko krásnou čokoládovou barvu. Mléko necháme vychladnout a vyšleháme s máslem na hladký krém.S pomocí cukrářského pytlíku nastříkáme krém na rohlíčky a nakonec jeden po druhém namáčíme do čok.polevy ,může být i bílá ,fantazii se meze nekladou . ( Je lepší ,když si před namáčením do čokolády rohlíčky namrazíte,práce jde lépe od ruky).Rohlíčky můžete taky zamrazit a schovat na později.


Cukroví je naprosto božské ,přímo se rozplívá na jazyku,jeden kousek nestačí !!!!!!!!!!!!!!!!!


P.S.Tip od p.Gábinky, těm co se s těstem špatně pracuje !!!!!!!!!! Těsto můžete naplnit do malých formiček rohlíčků ,nebudete potom mít nervy s vykrajováním a válením !!!


Asi jsem odhalila ,tajemství řídkého krému ,je dobré dávat si POZOR na salko ,jestliže je po uvaření řídké (hodně tekuté),bude i řídký krém,stalo se mi to ,když jsem dělala salkový krém na buchtu .

Kávová zrna v čokoládě s náplní

kavova-zrna.jpg


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1. těsto- (pro 20 velkých a 40 malých kávových zrn) Těsto: 250 g sušeného plnotučného mléka, 250 g strouhaného kokosu, 200 g cukru moučka,6 bílků ************************************************************ 2. Kávová náplň: 100 g másla, 20 g cukru moučka, 10 g kakaa 5 g mleté zrnkové kávy, lžička rumu

POSTUP PŘÍPRAVY

1 těsto-Do mísy vložte všechny ingredience, důkladně promíchejte a připravte těsto.

2 Kávová náplň:Máslo utřete s cukrem, kakaem, kávou a rumem do husté krémové hmoty.
Poleva: 200 g čokolády na vaření, 30 g másla, lžička vody
Do vodní lázně dejte 2 lžičky vody, přidejte lámanou čokoládu a máslo.
Příprava kávových zrn: Z těsta si v mokré dlani připravte oválnou placičku a do jejího středu dejte trochu kávově náplně. Placičku zaviňte a vtlačte do silikonové formičky nasazené na plastové základně. Formičku s těstem sejměte a mírným tlakem
na její pružné dno kávové zrno vyklopte. Vytvarovaná kávová zrna naberte na lopatku a máčejte v rozpuštěné čokoládové polevě.

Kokosový kmen-I PRO ZAČÁTEČNÍKY

kokosovy-kmen.jpg


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250 g kokosu, 1 Salko, 100g sušeného mléka, kakako, červená potravinářská barva

POSTUP PŘÍPRAVY

Vypracujeme těsto, rozdělíme na tři díly a obarvíme- bílý, hnědý, červený. Vyválíme 3 barevné válečky, zamotáme, nakrájíme a obalíme v kokosu.
VELICE JEDNODUCHÉ A MOC DOBRÉ.

 

 BOŽSKÉ IZIDOR KOŠÍČKY

isidor.jpg


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: 400g hladké mouky, 200g moučk. cukru, 1 vejce, 140g mletých vlašských ořechů, 2 lžíce kakaa, 250g másla, na špičku nože mletá skořice, kůra a šťáva z 1 citronu. Ořechová náplň: 300g mletých vlašských ořechů, 100g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 1dcl rumu. Čoko krém: 3 vejce, 150g krystal cukru, 1 vanilkový cukr, 300g másla, 2 lžíce kakaa. Poleva: 200g čoko na vaření, 100g ztuženého tuku. Rybízová marmeláda.

POSTUP PŘÍPRAVY

Ráda bych se s Vámi podělila o nejlepší cukroví, jaké jsem kdy jedla. Děláme ho s maminou na etapy, protože je pracnější, což by Vás mohlo odradit, ale nedejte se, výsledek je přímo božský :)))))))
Nejdřív upečeme košíčky (malé formičky), další den namažeme marmeládou, zarovnáme ořechovou náplní a další den se zdobí krémem, máčet v čokoládě můžete ještě ten samý den,ale klidně i další. Hlavně můžete cukroví zamrazit a schovat na později, i když to určitě neuděláte.

1.Smícháme ingredience na těsto, zpracujeme a plníme malé formičky košíčků. Pečeme na 175st.
2.Upečené a vychladlé košíčky potřeme rybízovou marmeládou a navršíme smíchané ořechy s cukrem, vanil.cukrem a rumem.
3.Na čoko krém ušleháme vejce spolu s cukry nad párou do zhoustnutí. Necháme vychladnout a pak zašleháme máslo a kakao. Krémem zdobíme košíčky a ztuhlé z lednice máčíme v čoko polevě.

Přeju hodně zdaru při tvoření :) chutnat určitě budou

MAROKÁNKY CO NEMAJÍ CHYBU -vždycky podařené .

marokanky.jpg


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

¼ l šlehačky ke šlehání,4 lžíce hladké mouky,5 lžic krystalového cukru,50g másla,směs rozinek a sekaných ořechů všeho druhu a mandlí – celkem 200g.

POSTUP PŘÍPRAVY

Šlehačku, hladkou mouku a cukr zahřívám ve vodní lázni až do zhoustnutí pak přidám 50g másla
a zahustím směsí rozinek a sekaných ořechů všeho druhu a mandlí – celkem 200g.
*na pečící papír tvořím kávovou lžičkou a mokrými prsty tenké hrbaté placičky a peču až dohněda při 180´C – dobu si netroufám odhadnout, je potřeba sledovat,aby se nespálily rozinky, ale jinak opravdu nechávám do hnědé barvy. Z plechu z papíru lze marokánky sundat až mírně vychladlé, protože teprve pak ztuhnou-horké jsou úplně měkké. Druhý den je lehce polévám čokoládovou polevou.

 

 BOUNTY KOULE

bounty.jpg


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

200g až 250g strouhaného kokosu, 1 plechovka zahuštěného mléka- SALKO, 150g moučkového cukru, trochu rumu, poleva čokoládová mléčná nebo mléčná čokoláda. Z této dávky vyjde cca 70 kuliček.

POSTUP PŘÍPRAVY

Z ingrediencí vytvoříme hmotu, necháme v lednici ztuhnout, tvarujeme kuličky a namáčíme do čokolády. Výborné jsou až se zaleží-až kokos pěkně změkne. Tentokrát jsem si udělala hmotu den dopředu. Hmota pěkně ztuhla a přidala jsem pak ještě trochu rumu, aby měl kokos co vsáknout :-)

MAROKÁNKY

 

Recept - suroviny - 50ml vody, 60ml smetany, 60ml medu, 50g hery, 200g pískového cukru, 100g kandovaného ovoce, 100g hladké mouky, 50g rozinek, 100g vlašských ořechů, 150g nesolených buráků -nahrubo nasekat.
Postup - vodu, smetanu, med, tuk, cukr - svařit, přisypat ořechy, rozinky, kandované ovoce a promíchat. Přidat mouku a povařit. Plech vyložit pečícím papírem a potřít tukem. Z hmoty dělat malé kopečky. Mám vyzkoušené, že je lepší je nechat vychladnout, pak rukou ještě trochu zmenšit a peču na 140C asi 12min do zlatova. Když je budete péct hned, víc se na plechu roztečou. Jde to taky, alr musíte je pak ale rozkrájet, protože je z toho většinou jedna velká placka. Můžete je potírat čokoládou nebo nechat bez. Ještě je dobré je nechat rozležet na vzduchu /balkon, za oknem/ - změknou

 

Oříškové kornoutky ,

 tak tady je recept na ty oříškové kornoutky , vyfotím vám i kotnoutek kterým to stáčím ( dá se koupit)
4 bílky, 9 dkg moučk.cukru
4 dkg pomletých a prosítých ořechů, 4 dkg hl.mouky = vmíchat vařečkou
Bílky se ušlehají do husta , přidat cukr = opět do husta. Přidá se mouka + ořechy. Na hodně vymaštěný plecha vysypaný poloh. moukou.Podle šablony. Pečeme naplno a jak jdou odlepit od plechu vřelé stáčíme.
Náplň:
6 dkg džemu , 7 dkg moučk.cukru , 1 bílek. Ve vodní lázni šleháme do zhoustnutí.
Naplníme kornoutky ( ihned změknou) a omočíme oba konce v čokoládě.

Kokosky

13 dkg kokosu, 35 dkg cukru krupice, 7 bílků, 4 dkg hrubé mouky, citrónová kůra.

Kokos, cukr a 4 bílky se dobře promíchají; směs se za stálého míchání nahřeje ve vodní lázni. Nechá se vychladnout. Rozředí se 3 bílky a přidá citrónová kůra, prosetá mouka a dobře vše promíchá. Stříká se na plech a ve vyhřáté polootevřené troubě peče.

Medvědí tlapky

15 dkg mandlí nebo ořechů,  27 dkg hladké mouky, 15 dkg cukru moučky, 18 dkg másla, citr. kůra, skořice mletá, vanilkový cukr.

Ze surovin vypracujeme těsto kterým plníme vymazané a moukou vysypané formičky.

 Vanilkové rohlíčky

20 dkg hl. mouky, 8 dkg cukru moučka, 20 dkg másla, 12 dkg mandlí, vanilkový cukr.

Zpracujeme v těsto a vyvalujeme rohlíčky které pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Sádlové mušličky

15 dkg sádla, 18 dkg cukru, 18 dkg hladké mouky, 10 dkg ořechů, čokoláda nebo kakao, hřebíček. Plníme do formiček.

Vínové cukroví

30 dkg hl. mouky, 30 dkg tuku, 2 žloutky, 5 lžic bílého vína. Vykrájíme drobné tvary a po upečení obalujeme v mletém cukru.

Nepečené kuličky

1 kostka 100 % tuku, 1 mléko Salko, 10 dkg cukru, 6 dkg kakaa, rum, 1 lžička ořechů na obalování.

Tuk rozpustíme a suroviny smícháme a tvoříme kuličky, které obalujeme v mletých oříškách.

Šlehačkové kuličky

1 šlehačka, 30 dkg strouhané čokolády, vrchovatá lžíce Solamylu

Vše svaříme a vznikne nám hustý krém, který dáme do ledničky. Z tuhého krému vykrajujeme lžičkou bochánky, které obalujeme ve strouhané čokoládě nebo kokosu. Podáváme okamžitě , nebo uchováváme v chladničce. Toto cukroví není zrovna trvanliv  

Oříškové kroužky

10 dkg másla, 15 dkg moučkového cukru, 3 celá vejce, skořici, hřebíček, citrónovou kůru, 12 dkg mletých lískových oříšků a 30 dkg hladké mouky.

Máslo utřeme do pěny , přidáme ostatní ingredience a zpracujeme v těsto. Těstem naplníme sáček s hvězdičkovou trubičkou a na mastný, moukou vysypaný plech nastříkáme kroužky. Po upečení můžeme zdobit čokoládovou polevou.

Perníčky, které jsou hned měkké

50 dkg hl. obyčejné mouky, 15 dkg cukru, 5 dkg másla, 10 dkg tekutého medu, 3 vejce, 1 lžička jedlé sody, koření do perníku směs - nebo anýz, skořice, hřebíček.

Zpracujeme v těsto a necháme ho v ledničce 2 hodiny odpočinout - můžeme i do druhého dne. Rozválíme a vykrajujeme drobné tvary perníčků, které po upečení potřeme žloutkem.

Citrónová poleva na zdobení perníčků

bílek, 1/2 lžičky citrónové šťávy, 1 lžička bramborového škrobu, asi 4 lžíce moučkového cukru 

Všechny suroviny přesypeme přes jemné sítko. Smícháme bílek a škrob a přidáváme postupně cukr a šťávu a ručně třeme a třeme až je poleva hladká a dostatečně hustá. Zkusíme jestli se při zdobení neroztéká, jinak ještě přidáme cukr. Polevu přikrýváme utěrkou aby neoschla. Místo tradičních kornoutků můžeme použít sáček od mléka s ostřiženým rohem. Perník nezdobíme hned po upečení, ale až po několika dnech odležení, jinak se poleva loupe.

Ořechové špičky

3 dl mléka svaříme s 9 dkg cukru. Přidáme 9 dkg mletých ořechů a necháme přejít varem. Po vychladnutí přidáme 9 dkg piškotové strouhanky, vanilkový cukr a podle hustoty rum. Hmotu řádně promícháme a stříkáme sáčkem na linecká kolečka. Po ztuhnutí namáčíme v čokoládě.

Ořechy

28 dkg hladké mouky, 20 dkg moučkového cukru, 25 dkg ztuženého tuku, 14 dkg mletých ořechů, 1 vejce, vanilkový cukr

Všechny přísady zpracujeme v těsto, které necháme přes noc v ledničce. Potom vtlačujeme do formiček vymazaných a vysypaných moukou a upečeme (ve formičkách), vychladnuté plníme krémem a namočíme nebo přelijeme čokoládou.
Krém: 14 dkg másla, 15 dkg moučkového cukru, 1 žloutek, 2 lžíce rumu, 2 lžíce kakaa.

Ořechové hromádky na lineckém

4 bílky, 20 dkg moučkového cukru, 20 dkg mletých ořechů (nejlépe polovinu vlašských a polovinu lístkových).

Bílky našleháme s cukrem a pomalu a opatrně přidáme pomleté ořechy. Na linecká kolečka dáme doprostřed kopeček pikantní marmelády a na něj nastříkáme sáčkem ušlehanou hmotu. Navrch dáme oříšek. Sušíme v mírně vyhřáté troubě.

Měsíčky zdobené mandlí

20 dkg hladké mouky, 14 dkg másla, 7 dkg moučkového cukru, 1 vařený žloutek, citrónová kůra (dnes se dá koupit jako v koření v sáčku, můžu doporučit), vanilkový cukr

Vše zpracujeme v těsto ze kterého vyválíme plát. Vykrajujeme formičkou měsíčky, které potřeme žloutkem, ozdobíme polovinou mandle a dáme péct. Upečené a vychladlé spojujeme čokoládovým krémem.

Srdíčka vskutku mandlová

1 těsto: 15 dkg hladké mouky, 5 dkg mandlí, 10 dkg másla (hery apod.), 5 dkg moučkového cukru, 1 vejce

2 těsto: 7 dkg mandlí, 12 dkg pískového cukru, 2 bílky, 1 lžíce kakaa

Mouku, cukr, ustrouhané oloupané mandle, máslo, vejce zpracujeme v těsto. Rozválíme v placku a a formičkou vykrájíme srdíčka. Z bílků ušleháme sníh, zašleháme cukr a opatrně vmícháme mandle smíchané s kakaem. Hmotu natíráme na vykrájená srdíčka tak aby zůstal asi 3 mm volný okraj. Pečeme na suchém plechu, nebo na pečícím papíře ve středně vyhřáté troubě.

Skořicové preclíky

25 dkg hladké mouky, půl lžičky prášku do pečiva, 1 lžička skořice, 5 dkg cukru, 12,5 dkg másla, 1 žloutek 3 lžíce kysané smetany

Zpracujeme těsto a necháme je 30 minut odpočinout. potom tvarujeme preclíky, potřeme je bílkem a posypeme krystalovým cukrem. Pečeme na vymazaném plechu.

Kávová zrna

1/4 kg Hery, 40 dkg hladké mouky, 20 dkg práškového cukru, 3 žloutky

Vše vypracujeme v těsto, které vyválíme a vykrájíme formičkou malé oválky. Pečeme v předehřáté troubě.

40 dkg moučkového cukru, 2 balíčky BB pudinku, dvě lžičky mleté kávy, 4 lžíce kakaa, 8 lžic rumu a 25 dkg másla také zpracujeme v hmotu ze které tvoříme kávová zrna která dáváme na upečené oválky.

Mocca oválky

37 dkg hladké mouky, 20 dkg másla nebo Hery, 11 dkg cukru, 3 dkg jemně mleté kávy, 1 celé vejce, vanilkový cukr

Zpracujeme v těsto ze kterého vyválíme placku a vykrajujeme oválky (hezké jsou  zdobeným okrajem), pečeme je asi 20 minut při 150°C, slepujeme kávovým krémem a zdobíme čokoládou.

Černobílá čokoláda

Bílá náplň: 8 dkg 100% tuku, 80 dkg moučkového cukru, 2 mléka v práškuV páře na ohni rozehřejeme tuk. Když je roztavený přidáme cukr a mléko. Třeme 10 minut. Připravenou hmotu naléváme do formiček asi do poloviny. Necháme ztuhnout a dolijeme čokoládou.

Čokoláda: 12,5 dkg 100% tuku, 10 dkg moučkového cukru, 5 dkg kakaa, 1 balíček mléčného pudinku, 2 lžíce rumu.

V páře nad ohněm rozehřejeme tuk, přidáme cukr, kakao a pudink. Mícháme asi 10 minut. Odstavíme a přilijme rum. Hmotu naléváme do formiček na bílou čokoládu a necháme ztuhnout. Nejlépe na mrazu. Nakonec vyklepneme a oddělujeme ubrouskem, aby se bílá čokoláda neumazala.

Čokoládové dortíčky

14 dkg másla, 4 žloutky, 14 dkg cukru, strouhaná citrónová kůra, vše utřeme. Z bílků našleháme sníh, 14 dkg strouhané čokolády 14 dkg polohrubé mouky zlehka smícháme dohromady. Obě směsi smícháme a vypracujeme v těsto, které natřeme na vymazaný plech. Po upečení   se ještě z teplého vypichují kulaté dortíčky, které slepíme čokoládovým krémem a poléváme čokoládovou polevou.

Sádlové rohlíčky

14 dkg hladké mouky, 14 dkg cukru, 14 dkg ořechů, 14 dkg sádla

Těsto vyválíme asi na půl centimetru, potřeme bílkovou polevou a vykrajujeme půlměsíčky. Pečeme v mírně vyhřáté troubě.

Čokoládové pusinky

3 bílky, 15 dkg krystalového cukru, 5 dkg strouhané čokolády

Bílky s přísadami šleháme ve vodní lázni do husté pěny. Potom nádobu odstavíme a šleháme až do vyhladnutí. Z pěny děláme kopečky na dětské piškoty a ozdobíme ořechy nebo rozinkami. Hotové usušené pusinky napíchneme i s piškotem na jehlici a namáčíme do čokolády. Necháme zaschnout.

  Burizonové hrudky

10 dkg ztuženého tuku, 15 dkg mléčné čokolády, 3 lžíce malkaa, 1 1 sáček burizonů

Tuk a čokoládu rozehřejeme a pořádně vymícháme, přidáme malkao a opět promícháme. Vmícháme burizony, tolik aby je kaše slepila. Lžičkou tvoříme hrudky na oplatky a necháme zaschnout.

Medvědí tlapky nepečené

25 dkg cukru svaříme v 1/8 l vody, až je z toho hustý sirup. Přidáme 3 dkg rozpuštěného másla, 25 dkg sekaných ořechů nebo mandlí, trochu tlučeného hřebíčku a skořice.

Mícháme, až se vše spojí a hmota zčervená. Necháme vychladnout a naplníme do vymaštěných formiček. Ztuhlé vyklopíme.

Karamelové kuličky

Rozpustíme 25 dkg tuku Iva a do něj nasypeme 3 balíčky mléčných karamel. Na mírném ohni mícháme až se karamely rozpustí a hmota spojí. Po té vsypeme asi 3/4 balíčku burizonů a vše promícháme. Z ještě teplého tvoříme kuličky které klademe na na papírové košíčky.

Základní marcipánové těsto

20 dkg moučkového cukru, 20 dkg sušeného mléka, 3 dkg tuku Iva, trochu vanilky, 1 lžíce medu, mandlová esence, podle potřeby voda.

Všechny suroviny smícháme a důkladně propracujeme hmotu tuhou asi jako platelina. Můžeme přibarvit jednotlivé části potravinářským barvivem a modelujeme tvary. Necháme ztuhnout a používáme na zdobení cukroví a dortů.

Kočičáky

1/4 l mléka, 15 dkg cukru, 16 dkg másla a 6 dkg hladké mouky svaříme na kaši. Do vychladlé kaše zamícháme 20 dkg kandovaného ovoce a 10 dkg rozinek.

Na vymaštěný a moukou vysypaný ploch tvoříme placičky a pečeme je v mírně předehřáté troubě. Vychladlé přeléváme čokoládovou polevou.

Oříškové laskonky

5 bílků, 17 dkg práškového cukru, 10 dkg strouhaných oříšků, 5 dkg polohrubé mouky, 5 dkg rozpuštěného másla

Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého jemně vmícháme práškový cukr, smíchaný s oříšky, moukou a nakonec opatrně přiléváme rozpuštěné vychladlé máslo. Lehce zamícháme a na vymazaném plechu tvoříme lžičkou placičky. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Vychladlé placičky plníme krémem.
Krém: 15 dkg másla, 10 dkg práškového cukru, 1 žloutek, 3 lžíce kakaa,. Krém připravíme umícháním všech přísad do hladka. Můžeme také laskonky ozdobit čokoládou. Ukládáme do krabičky a necháme uležet

Sultánky

18 dkg hladké mouky, 12 dkg tuku, 9 dkg cukru, 10 dkg mletých oříšků.

Na vále zpracujeme těsto ze kterého vyválíme placku a vykrajujeme kolečka. Pečeme na vymazaném plechu v předehřáté troubě do růžova. slepujeme marmeládou a poléváme kakaovou polevou. Ozdobíme mandlí nebo ořechem.
Kakaová poleva: 1 vrchovatá lžíce moučkového cukru, 1 vrchovatá lžíce kakaa, 1 vrchovatá lžíce solamylu, 5 dkg másla, 2 lžíce mléka. Máslo rozpustíme v kastrůlku, přidáme cukr, kakao, solamyl a mléko a vše pomalu zahříváme až k bodu varu. Když začne houstnou odstavíme a ještě teplou použijeme.

Nugátové kostky

250 g ztuženého tuku, 1 slazeného kondenzované mléko, 6 dkg moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí, 5 dkg nakrájených vlašských ořechů, lískových oříšků, nebo mandlí, neplněné dortové oplatky, čokoládová poleva

Ztužený tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme kondenzované mléko, moučkový a vanilkový cukr a pudinkový prášek. Mícháme do vzniku hladké hmoty, ale nevaříme.  těsto natřeme na dortovou oplatku, nahoru dáme také oplatku a zatížíme prkénkem a necháme do druhého dne ztuhnout. Pak oplatku ozdobně pokropíme čokoládovou polevou a po ztuhnutí nakrájíme na kostky. Krájíme velice opatrně.

Linecké medailonky

50 dkg hladké mouky, 25 dkg pískového cukru, 25 dkg másla, 3 žloutky, 2 - 3 lžíce mléka, hnědá a bílá čokoláda
Náplň: 12 dkg másla, 10 dkg pískového cukru, 2 lžíce silné vařené kávy, 1 žloutek

na vál prosejeme mouku, cukr, přidáme žloutky, máslo a mléko. Zpracujeme hladké těsto, které zabalíme do folie a necháme v chladničce 2 hodiny odpočinout. Pak rozválíme plát a vykrajujeme oválky s ozdobným okrajem. Pečeme do růžova. Vychladlé medailonky slepujeme po dvou kávovou náplní. Povrch potřeme tmavou čokoládou , na které vytvoříme bílou vlku, kterou hned protáhneme párátkem do tvaru větvičky.

Kokosové kuličky čokoládové

15 dkg ztuženého pokrmového tuku, 20 dkg práškového cukru, 20 dkg kokosové moučky, 1 celé vejce, 2 - 3 lžíce kakaa, 1 lžíce rumu, 5 dkg strouhaného kokosu na obalení

Tuk rozehřejeme (nevaříme) a přidáme ostatní přísady. Z těsta děláme malé kuličky a obalujeme v kokosu, v čokoládě, strouhaných oříšcích, strouhaných mandlích apod. Do těsta také můžeme zabalit lístkový oříšek.

Pestré sušenky

35 dkg polohrubé mouky, 10 dkg tuku, 12 dkg práškového cukru, 2 vejce, 1/2 prášku do pečiva, 1 balíček vanilkového cukru, z 1 citronu kůra i šťáva, 1 lžíce kakaa

Na vál prosejeme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, rozdrobený tuk, vejce vanilkový cukr, citrónovou šťávu i kůru, vypracujeme těsto které rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné poloviny přidáme kakao a těsto vyválíme na placku. Z těsta vypichujeme tvary a vždy klademe na sebe dva různé velikosti a různé barvy. Sušenky klademe na vymazaný plech, potřeme oslazenou vodou a v mírné troubě pečeme dožluta.

Nugát s piškoty

25 dkg ztuženého tuku, 20 dkg práškového cukru, 5 dkg kakaa, 2 celá vejce, 10 dkg ořechů nebo loupaných mandlí

Na mírném ohni rozehřejeme tuk, přidáme prosetý cukr a kakao. Sejmeme z ohně, promícháme a do chladnoucí směsi vmícháme postupně vejce. Mícháme až do té doby, kdy je mouka hladká a lesklá. pak přidáme posekané ořechy anebo mandle. Úzkou chlebíčkovou formu vyložíme pergamenem, na dno nalijeme asi 2 cm této nugátové hmoty, středem naskládáme piškoty a znovu nalijeme hmotu. Dáme struhnout, odstrníme pergamenový papír a nakrájíme na řezy.

Karamelové kuličky

12 dkg ztuženého tuku, 15 dkg práškového cukru, 4 dkg kakaa, 1/2 plechovky sladkého kondenzovaného mléka, kokosová moučka na obalování

V miste vložené v horké vodní lázni rozpustíme tuk, přidáme cukr, kakao a mléko. Důkladne promícháme a nalijeme do kastrolku nebo pekáčku. Hmotu necháme 24 hodin stát. Potom vykrajujeme lžičkou stejně velké dílky , které upravíme do kuliček a obalíme v kokosové moučce

Žloutkové košíčky

23 dkg hladké mouky, 10 dkg práškového cukru, 12 dkg másla nebo tuku, 3 žloutky

Na vále zpracujeme mouku, cukr, máslo a žloutky v hladké těsto, které vtlačujeme do formiček a v prudké troubě pečeme. Vychladlé košíčky plníme krémem a poléváme čokoládovou polevou kterou zdobíme půlkou ořechu, mandle nebo cukrářským zdobením.

Náplň: 6 dkg práškového cukru, 1 žlutek, 10 dkg másla, lžíce rume, hrst strouhaných ořechů. Máslo utřeme s cukrem a žloutkem, přidáme rum a ořechy.

Čajové rohlíčky

14 dkg tuku, 1 žloutek, 3 dkg cukru, 5 dkg strouhaných mandlí, 28 dkg hladké mouky, 1 prášek do pečiva.

Tuk utřeme se žloutkem, postupně vmísíme cukr a strouhané mandle. Mouku promísíme s práškem do pečiva a přidáme utřenou směs. Vypracujeme těsto, ze kterého tvoříme rohlíčky, které pečeme do růžova. Připravíme si dvě misky - do jedné teplou vodu se dvěma lžícemi rumu a do druhé vanilkový cukr. Rohlíčky namáčíme, obalíme a necháme uschnout na plechu.

Ovocné kuličky

13 dkg lístkových oříšků, 25 dkg práškového cukru, 10 dkg  rybízové zavařeniny, 1 citron, 1 lžíce rumu

Cukr, citrónovou šťávu , zavařeninu a rum utřeme, přidáme mleté oříšky a vypracujeme v těsto. Tvoříme kuličky které namáčíme v čokoládové polevě a necháme ztuhnout.

Burizonová roláda

2 balíčky mléčných karamel, 1/8 kg másla, 80 g bílých burizonů

Karamely rozpustíme v páře, přidáme máslo a důkladně promícháme. Nalijme na burizony do misky, promícháme a na alobalu vytvarujeme roládu, kterou necháme v ledničce ztuhnout

Bezé roláda

plát: 6 bílků, 25 dkg cukru, 8 dkg lístkových jader, 10 dkg polohrubé mouky

Z bílků a cukru ušleháme tuhý bílkový krém. Mletá lístková jádra promícháme s moukou a zamícháme do krému. Rozetřeme na papír a upečeme (nesmíme příliš vysušit), Po upeční papír navlhčíme a stáhneme. Vyšleháme šlehačku do které dáme podle chuti cukr a kávu . Náplň natřeme na plát a stočíme roládu. ( Tato roláda je vzhledem ke šlehačce určená k rychlé spotřebě).

Polevy

Čokoládová poleva

1 díl ztuženého tuku, 1 díl čokolády na vaření ( čokolády může být i víc je to chutnější)

Ve vodní lázni rozpustíme tuk s čokoládou a celou dobu pořádně mícháme.  Nesmí vařit. Můžeme si polevu připravit dopředu a podle potřeby znovu ohřát ve vodní lázni.

Bílková poleva

1 bílek , 70 g cukru. Cukr a bílky mícháme až poleva zhoustne a je hladká. Můžeme i v mixeru.

Žloutková poleva

2 žloutky, 80 g práškového cukru, vanilkový cukr a trošku másla. Všechno mícháme až poleva zhoustne a je hustá. Můžeme i v mixéru.

Kávový, rumový, a citrónový led

10 dkg práškového cukru, 1 lžíce vařící vody, 1 lžíce rumu nebo 1 lžíce citrónové šťávy nebo 1 lžíce silné černé kávy. Všechno mícháme až poleva zhoustne a je hustá. Můžeme i v mixéru.

 

Domácí snickers
https://www.facebook.com/Recepty24
==========

Na korpus:
cukr krystal 75 gramů
mouka pšeničná hladká 225 gramů
máslo 175 gramů

Na krém:
Salko karamel 1 plechovka
ořechy 250 gramů (slané - arašídy)
máslo 200 gramů
cukr krystal 4 lžíce

Na polevu:
čokoláda na vaření 125 gramů
čokoláda mléčná 125 gramů

Postup přípravy

Z přísad na korpus vypracujeme hmotu, rozválíme jina plát o rozměrech asi 20 x 25 cm a přeneseme ho na plech na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme ho do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme asi 20 minut dozlatova. Upečený korpus necháme vychladnout.

Mezitím připravíme krém. Do hrnce si dáme všechny suroviny včetně oříšků, za stálého míchání pomalu přivedeme k varu a dále vaříme za stálého míchání asi 20 minut, až je krém tuhý. Krém naneseme na vychladlý korpus a rovnoměrně ho rozetřeme.

Obě čokolády rozlámeme na kousky, rozehřejeme je v misce položené na hrnec s vroucí vodou a promícháme. Čokoládu nalijeme na krém, opět rovnoměrně rozetřeme a necháme v lednici dobře vychladit. Pak plát nakrájíme a podáváme.

zdroj.chutastyl

--------------------
Podpoř nás a klikni pod obrázkem receptu na SDÍLET
#Recept #Recepty #Jídlo #Vaření #Snídaně #Svačina #Oběd #Odpolednísvačina #Večeře #Potravina #Potraviny #Dobrota #Dobroty #Brunch #Předkrm #Hlavníchod #Příloha
Fotka: Domácí snickers
https://www.facebook.com/Recepty24
==========
Na korpus:
cukr krystal  75 gramů
mouka pšeničná hladká  225 gramů
máslo  175 gramů
Na krém:
Salko karamel  1 plechovka
ořechy  250 gramů (slané - arašídy)
máslo  200 gramů
cukr krystal  4 lžíce
Na polevu:
čokoláda na vaření  125 gramů
čokoláda mléčná  125 gramů
Postup přípravy
Z přísad na korpus vypracujeme hmotu, rozválíme jina plát o rozměrech asi 20 x 25 cm a přeneseme ho na plech na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme ho do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme asi 20 minut dozlatova. Upečený korpus necháme vychladnout.
Mezitím připravíme krém. Do hrnce si dáme všechny suroviny včetně oříšků, za stálého míchání pomalu přivedeme k varu a dále vaříme za stálého míchání asi 20 minut, až je krém tuhý. Krém naneseme na vychladlý korpus a rovnoměrně ho rozetřeme.
Obě čokolády rozlámeme na kousky, rozehřejeme je v misce položené na hrnec s vroucí vodou a promícháme. Čokoládu nalijeme na krém, opět rovnoměrně rozetřeme a necháme v lednici dobře vychladit. Pak plát nakrájíme a podáváme.
zdroj.chutastyl
--------------------
Podpoř nás a klikni pod obrázkem receptu na SDÍLET
#Recept #Recepty #Jídlo #Vaření #Snídaně #Svačina #Oběd #Odpolednísvačina #Večeře #Potravina #Potraviny #Dobrota #Dobroty #Brunch #Předkrm #Hlavníchod #Příloha
 
 

 

Portrét



Poslední fotografie


Facebook

Kontakt

Mail list



Archiv

Kalendář
<< červen / 2021 >>


Statistiky

Online: 3
Celkem: 205853
Měsíc: 4706
Den: 133