|
Na kuličky můžete samozřejmě použít vlastní směs mletého masa, ale naše rodina si oblíbila jemně mleté maso z Globusu... |
 |
Protože původně je maso určené na pečení vcelku, a je tudíž velice jemné, a proto do něj (pokud chci modelovat kuličky) přidám asi hrnek strouhanky. Samozřejmě můžete ještě maso okořenit - pokud děláte z tohoto mletého masa poprvé, zkuste si opéct trochu masa, ochutnat a případně ještě dokořeňte dle vlastní chuti. |
 |
Z masa vymodelujte kuličky - přiznám se, že si nějak nehraju na dokonalost, protože co si budeme nalhávat, tohle jídlo má stejně krátkého trvání 
TIP: pracujte navlhčenýma rukama, půjde vám to lépe...
|
 |
Na teflonové pánvi na lžíci oleje opečte kuličky ze všech stran na mírném ohni. Samozřejmě by to šlo i v troubě, záleží na vás... |
 |
Po opečení kuliček je vyndám ven z pánvičky a na výpeku opeču dozlatova jednu jemně nakrájenou cibulku. Nedávno jsem objevila v Ikea sušenou smaženou cibulku, takže pokud spěchám, tak rovnou do pánve naliju vývar a do něj nasypu asi lžíci sušené cibulky. Udělá to stejnou službu. |
 |
Osmaženou cibulku zalijte vývarem (samozřejmě opět lze nahradit slepičím bujónem rozmíchaným v horké vodě) a chvilku povařte. Můžete samozřejmě ještě okořenit dle chuti - já přidala lžičku gyros koření a trochu římského kmínu. |
 |
Přilijte asi dvě deci smetany - já používám smetanu do kávy s 10% tuku, myslím, že chuťově je to stejné jako tučnější typy smetan... opět chvíli povaříme, aby se chutě spojily... |
 |
Poté přeceďte přes jemný cedník a propasírujte - tj. lžící třete obsah cedníku tak, aby v cedníku zůstaly opravdu jen hrubé kusy... čistou lžící setřete vše zespod cedníku do omáčky...
|
 |
Vraťte omáčku do pánve a zahustěte tmavou hotovu jíškou.
Kuličky buď vraťte zpět do pánve a prohřejte (tak to máme rádi my, kuličky jsou pak jemnější, natáhnou do sebe chuť omáčky)
|
 |
Nebo jen omáčkou přelite hotové kuličky. Poté zůstanou kuličky křupavější. Podávejte dle libosti s br.kaší, hranolkami, bramborem apod.
A ještě odkaz na zajímavý článek na toto téma od Šárky GURMÁNKY .
|