Páté narozeniny
foto: www.cakepicturegallery.com
http://cakecentral.com/articles/128/how-to-make-a-gumpaste-bow
-15 dkg sušeného mléka (polotučného)
-15 dkg moučkového cukru
-2 lžíce medu
-2 lžíce oleje
-mandlová příchuť podle chuti
-3 lžíce vody
Všechny suroviny si smícháme dohromady napřed měchačkou a nakonec propracujeme dobře rukou. Různé mléko a cukr jinak sají a tak třeba přidáte podle potřeby ještě jednu lžíci vody.
Marcipán po zpracování ztuhne vždycky, pokud dělám marcipán na potah, do lednice nedávám vůbec, rovnou potahuji. Pokud si jej dělám dopředu, zabalím, dám do lednice a před použitím zahřeju v mikrovlnce a znovu propracuji. Dělám z něj všechno, kytičky, figurky...
Čím můžou vzniknout bublinky na marcipánové hmotě kterou potahuji dort:
1. vyválení hmoty moc na tenko - na potah se vyvaluje tak na 3-5mm
2. málo podmazáno krémem - povrch pod marcipánem musí být co nejvíce zahlazený a zachlazený
3. málo přitlačené k povrchu a ty bubliny zpod marcipánu jsou nevyhnané - já mám na to žehličku na marcipán, ale docela dobře to jde vyhladit i nějakou hladkou skleničkou a dokonce jsem to kdysi dělala i krabičkou od čaje chce to jenom po položení plátu marcipánu na povrch dortu , jej prostě párkrát přeběhnout něčím hladkým, aby se ty bubliny vytlačily...
Na časovači vidíte dobu přípravy a hňácání.Vím,že spousta z vás se pere s mléčnou hmotou, to je návod a recept, jak na ni jednoduše.Vše co se z něj dá dělat najdete tady,Mám s ním potaženy všechny dorty.http://peceni-s-laskou.webgarden.cz/marcipanove-vyrobky Ještě dodatek pokud marcipán dobře zabalíte do folie a do mikroten sáčku.Uložíte do lednice Stačí ho dát na 20 vteřin do mikrovlnky a je k použití, žádné velké hňácání a propracovávání.
POSTUP PŘÍPRAVY
Ještě k marcipánu.POKUD VÁM ZBUDE DOBŘE ZABALIT.PO VYTAŽENÍ NA PÁR VTEŘIN DO MIKROVLNKY... PROHNÁCNOUT JE TO CHVILINKA A PRACUJETE ZNOVU,ŽÁDNÉ TRÁPENÍ S ROZPRACOVÁNÍM,TOHLE ODPADÁ.
MARCIPÁN ZE SIRUPU KUKUŘIČNÉHO
Děvčata sirup je možné použít- pšeničný,kukuřičnoječný,rýžový. JAVOROVÝ PROSÍM NEBRAT.
Marcipán hmota na potah dortů figurky růže cokoli
25 dkg sušené mléko polotučné,50 dkg cukr moučka, cukr i mléko prosejte.
2 lžice Kukuřičný sirup čirý.Sirup dostanete ve zdravé výživě.KDO POUŽÍVÁ GLUKOZU STAČÍ 1 VRCHOVATÁ LŽÍCE
2 lžíce vody.
1 LŽIce AROMA SLADKÁ MANDLE
Marcipán zpracovat pak dáme na stůl a pokud se vám drobí močíme ruce v teplé vodě a dopracujeme.Vodu po lžících už nepřidávat,Přelili by jste ho.Pak se s ním špatně domlouvá.
DŮLEŽITÁ RADA.POKUD ZAČNETE ZPRACOVÁVAT MARCIPÁN DOPRACUJTE HO.NEODCHÁZEJTE OD NĚJ, AŽ JE HOTOVÝ.POKUD HO NECHÁTE 5 MINUT NA STOLE NEDOPRACOVANÝ MÁTE V NĚM BÍLÉ TEČKY MLÉKA.PROTO MOČIT RUCE A DOHNÁCAT BEZ PAUZY.
S vodou prosím velmi opatrně,jak marcipánovou hmotu přelijete,špatně se pak
dává dohromady.Propracujete hmotu a na hladké ploše.. si podsypete
solamylem.
Marcipán z dvojité dávky váha 1,48 kg na časovači doba zhotovení.Pardon to je váha 1 krabice mlíka a 80 deka cukru.Z dvojité dávky by byla váha vyšší. Dávám 1 celé mlíko,glukozy 1 lžící s vrchem nechám stéct a naberu ještě jednu zarovnanou,tu pak setřu do mlíka. 800 g cukru,1 a 1/2 lžíce aroma, 4 lžíce vody a zbytek dohnácám mokrýma rukama.Máte marcipánu habaděj.
Na časovači vidíte dobu přípravy a hňácání.
cukr +sušené mléko prosáté.
tolik mandlové tresti.Sladká mandle.
1 vrchovatá lžíce glukozy.Kdo dává-Kukuřičný sirup 2 lžíce rovné.
2 lžíce vody
1/2 sáčku barvy na sytou růžovou.
nasypat na vodu a rozetřít prstem, až se rozpustí.
základ prohnňácneme v míse.
Vysypeme a stůl, do kastrolku si dáme teplou vodu a už jen močíme ruce a dopracujeme.
Takto krásně se nám to spojuje namočení rukou je asi 4-5 x.
20 dkg moučkového cukru, 20 dkg sušeného mléka, 3 dkg tuku Iva, trochu vanilky, 1 lžíce medu, mandlová esence, podle potřeby voda.
Všechny suroviny smícháme a důkladně propracujeme hmotu tuhou asi jako platelina. Můžeme přibarvit jednotlivé části potravinářským barvivem a modelujeme tvary. Necháme ztuhnout a používáme na zdobení cukroví a dortů.
suroviny :
100 g moučkového cukru, 100 g mandlí, kousek bílku
postup :
...mandle spaříme vroucí vodou, oloupeme a necháme oschnout...
... poté je nastrouháme najemno, smícháme s prosátým cukrem a malinko našlehaným bílkem...
...propracujeme do hladké hmoty ...
...je-li řídká, přidáme cukr v opačném případě bílek
... dle potřeb barvíme potravinářskými barvami ( práškové rozmícháme s pár kapkami vody, gelové s malinko alkoholu )
Marsmellows cukríky také penové ružové buchtičky volajú sa Dulcia Rubino. umyješ z nich ten ružový cukor, pridáš 1/2lyžičky kyseliny citrónovej, 2lyžice vody a necháš na 1-3minúty rozpustiť v mikrovlnke, potom vmiešaš 1/2kg práš cukru a vyklopíš na pocukrovanú dosku a tam ešte vmiesiš 1/4kg cukru aby to bola pekná plastická hmota.
Farbím gelovkami, lebo tekuté ti to rozriedia a musíš dohusťovať cukrom a už to nie je celkom ono.
Potahovací hmota z bonbónů |
Když jsem tento návod objevila na netu nevěřila jsem, že je to možné... ale zkusila jsem a byla velice příjemně překvapená... takže pokud chcete zkusit potáhnout celý dort určitě ji vyzkoušejte |
Budete potřebovat jakékoli pěnové bonbony - tzv. marshmallows - prodávají se od různých výrobců - nejznámější je Haribo, ale viděla jsem i jiné značky. Jsou to pěnové bonbóny vyráběné především z cukru a vaječných bílků, s ovocnými příchutěmi. Dále si připravte moučkový cukr, pár kostiček bílé čokolády a sušené mléko. Pokud budete chtít přibarvovat tak i potravinářské barvivo. | ||
Na jeden dort stačí rozpustit půl balíčku bonbónů ke kterým přidejte asi čtyři kostičky bílé čokolády a lžíci vody nebo citronové šťávy. Zbytek pečlivě uschovejte nebo je příště nenajdete :-) Ale klidně můžete vyrobit hmotu z celého sáčku - hotovou hmotu lze snadno zmrazit a použít později. |
||
Misku s bonbóny vložte do mikrovlnky a zapněte na cca půl minuty na plný výkon. Poté zkontrolujte a pokud nejsou bonbóny rozteklé a čokoláda povolená přidejte čas... vše záleží na výkonu vaší mikrovlnné trouby. | ||
Hmota z mikrovlnky je velice lepkavá, rozteklá...sice jsem to jednou zkoušela zpracovat ručně, ale od té doby již nikdy - je to docela zápřah na mé zápěstí - takže používám metly na mixéru. Pokud chcete hmotu přibarvit tak v této fázi je nejlepší místo - nasypte trochu barviva (kakaa apod) a teprve poté začněte zpracovávat. |
||
Ještě teplou hmotu mixuji a přisypávám rovným dílem moučkový cukr a sušené mléko.. Mixuji tak dlouho, než se z lepkavého nic stane kompaktní hmota - neptejte se mne kolik cukru a suš.mléka do toho padne... fakt nevím ... ale určitě toho mléka bude do 100g na půl sáčku, možná méně. | ||
Hmotu nechám vychladnout úplně a pak vyválím - podsypávám troškou škrobové moučky... jde to krásně, lze vyválet na tenko a hlavně se při přenášení na dort netrhá...
Hmota je skvělá na potahování, je chutná (teda nám chutná), ale nejde z ní moc modelovat, na modelování doporučuji falešnou marcipánovou hmotu. |
||
takhle vypadá hmota bez přibarvení, připravená ze šmoulových bobónů Haribo... jak ten celý dort dopadl se můžete podívat zde. |
Suroviny
Příprava
Sladké mandle (můžete k nim přidat i několik hořkých mandlí) krátce spaříme ve vroucí vodě. Scedíme, propláchneme studenou vodou, aby se uvolnila slupka, a oloupeme. Najemno nastrouháme a poté ještě rozemeleme v makovém mlýnku na jemnou kaši. Pokud jste netrpěliví a moderní, prostě mandle důkladně rozmixujte. Poté přidáme moučkový cukr a napěněný bílek (růžovou vodu). Třeme, dokud nevznikne vláčná hmota. Je-li řídká, přidáme cukr, pokud potřebuje rozředit, doplníme ještě trochu bílku (růžové vody). Podle záměru obarvíme potravinářským barvivem. Utvoříme váleček a zabalíme ho do potravinářské fólie. Skladujeme v ledničce.
Zpracování Takto připravený marcipán lze tvarovat a vykrajovat na různé ornamenty, ozdoby, figurky či kytičky, případně rozválet na plát, jímž se potáhne dortový korpus. Když chceme mít tvary lesklé, potřeme je jedlým olejem.
suroviny :
100 g čokolády, 2 lžíce pšeničného sirupu
... čokoláda může být na vaření, hořká , mléčná ( je více tučná a tak se hůře zpracovává ) ...
... sirup se dá použít i kukuřičný, ječný ... nebo také jen glukóza ...
postup :
čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni, přidáme sirup a mícháme, dokud nevznikne hustá hmota...
...přendáme do igelitového sáčku, a necháme vychladnout asi 2 hodinky...
...poté propracujeme v lesklou hmotu a tvarujeme
suroviny :
250g sušeného mléka polotučného, 500g moučkového cukru, 1 lžíce glukózy, 1lčíce mandlového aroma, 3 lžíce vody (někdy více, někdy méně, raději přidávat pomalu )
postup:
...mléko i cukr prosejeme, přidáme vše ostatní a nakonec postupně přidáváme vodu
... zpracováváme buď v robotu nebo ručně, obojí je rychlé
... pokud se drobí namočíme si ruce v teplé vodě a vypracujeme dohaldka, hmota by měla mít konzistenci jako plastelína
... nejlépe se s ní pracuje druhý den, když je odleželá a cukr se v ní jakoby rozleží a není tam tolik cítit hrubost, ale i v den zpracování není s hmotou problém pracovat
...na vyválení si podsypete kukuřičným solamylem - gustinem
... dle potřeb
barvíme
potravinářskými barvami (
práškové
rozmícháme s pár kapkami vody,
gelové
s malinko alkoholu )
50 ml vody
50 g cukru krupice
-se svaří pak stáhneme z ohně a přidáme
50g medu
oříšek (cca 5g)100% tuku
mandlové aroma (sladká mandle)
200 g polotučného sušeného mléka
300 g moučkového cukru
- přesát a smíchat dohromady
Marsmellows cukríky také penové ružové buchtičky volajú sa Dulcia Rubino. umyješ z nich ten ružový cukor, pridáš 1/2lyžičky kyseliny citrónovej, 2lyžice vody a necháš na 1-3minúty rozpustiť v mikrovlnke, potom vmiešaš 1/2kg práš cukru a vyklopíš na pocukrovanú dosku a tam ešte vmiesiš 1/4kg cukru aby to bola pekná plastická hmota.
Farbím gelovkami, lebo tekuté ti to rozriedia a musíš dohusťovať cukrom a už to nie je celkom ono.
Jmenuji se Monika Bohosova zastupuji madarskou firmu Formix.Která již s
dlouhodobou tradícíí vyrábí potahovací hmotu na dorty.Maji vela velkých
odberatelu a vyznámných cukráren ,který používají jich potahovaci hmotu.
Formix je v Madarsku víc oblíbená jako K2,kterú asi znáte snednejší se snim
pracuje a rychle shne na vzduchu.
Je to potahovací hmota na svatebni a slávnostní dorty,která má podobné
vlastnosti jako marcipán.
V porovnaní s marcipánem má tý výhody že je více flexibilní,nepraská a
120 g sušeného mléka ( kokosové )
120 g moučkového cukru
2 lžíce medu
2 lžíce oleje
mandlove aroma dle chuti
Postup:
vše smícháme , s vodou opatrně .
100 g čokolády na vaření
2 polévkové lžíce pšeničného sirupu
Postup:
V páře rozpustíme čokoládu , do rozpuštěné čokolády zamícháme pšeničný sirup .
Promícháme až se hmota spojí , necháme trošku zatuhnout a modelujeme .
receptík:
300 g čokolády (jde i z bílé a mléčné, ale to nemám ještě vyzkoušeno)
100 g glukózy (dala jsem 75 g kukuřičného sirupu = 3 lžíce)
30 g moučkového cukru
30 ml vody
Čokoládu rozpustit v míse nad párou, přilít vodu, přidat sirup nebo glukózu, sundat z páry a promíchat. Přidat cukr, přendat na vál a propracovat. Nechat vychladnout.
300g CUKR MOUČKA
300g FONDANT
300g SUŠENÉ POLOTUČNÉ MLÉKO
45g LUKANA (100 % TUK)
75g GLUKÓZA
10g VANILKOVÝ CUKR
MANDLOVÁ TRESŤ DLE CHUTI (ASI DVĚ POL. LŽÍCE)
A 45 ML VODY, PŘIDÁVAT POSTUPNĚ, NĚKDY STAČÍ MÍŇ, ZÁLEŽÍ JAK JE TUHÝ FONDANT.
FONDANT, LUKANU A GLUKÓZU SI ODVÁŽÍM DO JEDNÉ MISKY A DÁM TO DO MIKROVLNKY NA CHVÍLI NAHŘÁT,
PROMÍCHÁM A PAK TO PŘELIJI DO PEKÁRNY. PŘIDÁM OSTATNÍ SUROVINY A ZAPNU PROGRAM Č.7- PŘÍPRAVA TĚSTA.
VODU PŘIDÁVEJ POSTUPNĚ.
500g moučkového cukru
500g fondánu
500g sušeného polotučného mléka
75g rozpuštěného ztuženého tuku
75g vody
125g glukózy
16g vanilkového cukru
mandlové aroma
Všechno dohromady důkladně propracovat. Udělat si jí alespoň 2 hodiny předem, nebo raději večer před tím, než jí budete potřebovat. Když jí pak znovu propracujete, je pevnější a dobře se s ní dělá.
Gábina
Suroviny:
2 dkg olej, 1 dkg margarín(máslo), 63 dkg cukr moučka, 1dkg cukr vanilka,12 dkg fondán, 31 dkg sušené mléko, 9 dkg glukóza(med), 5 dkg voda,mandlové aroma(kdo chce).
Vše promíchat a propracovat, vodu až nakonec podle potřeby. Na potahování trochu vody přidat,je potom krásně vláčná a tvárná. Stačí na potažení dvou normálních dortů plus ozdoba.
-9 dkg bonbónů (raději bílých)
-cca 5 vrchovatých lžic moučkového cukru
-cca 5 vrchovatých lžic sušeného polotučného mléka
-1 lžička vody
-Solamyl na podsypávání při vyvalování podle potřeby
-ztužený tuk na potírání rukou
Bonbóny dáme do misky, přilijeme malou lžičku vody, dáme do mikrovlnné trouby na plný výkon na 20 vteřin. Měchačkou POMAZANOU !!!! ztuženým tukem rozmícháme, přidáme 3 lžíce cukru, 3 lžíce mléka a promícháme. Jestli budete přidávat aroma, tak šup tam s ním. Jakmile to už nepůjde míchat, tak směs vyklopíme na vál, kam si předem nasypeme dvě lžíce cukru a dvě lžíce mléka. Ruce si NAMAŽEME!!!!! Tukem a směs zpracujeme. Cukr a mléko přidáváme podle potřeby.
Dobře vypracovanou hmotu při válení podsypáváme solamylem a klidně jí můžeme vyválet na dost na slabo.
Odřezky po použití hmoty trochu ztuhnou a tak je zase dáme do mikrovlnky, ale už je tam necháme opravdu jenom pár vteřin a namazanýma rukama opět propracujeme.
Myslím, že by tahle dávka vyšla na menší dortík, když bude slabě vyválená.
Marcipán je cukrářská hmota, jejímž základem jsou oloupané a rozdrcené sladké mandle a cukr, které se prohnětou do požadované konzistence, případně se zahřívají a odpařují do požadované vlhkosti.
Jak si marcipán můžete udělat doma?
Marcipánová hmota I.
Co budeme potřebovat:
• 150 gramů oloupaných mandlí
• 200 gramů moučkového cukru
• ½ bílku
Postup přípravy
Mandle jemně umeleme nebo roztlučeme v hmoždíři a s prosátým cukrem a bílkem vypracujeme v těsto. Pak už můžeme tvarovat kytičky a různé tvary.
Marcipánová hmota II.
Co budeme potřebovat:
• 300 gramů cukru moučky
• 150 gramů sušeného mléka
• 100 gramů másla
• 1 bílek
• 1 lžíce mandlové tresti
Postup přípravy
Z moučkového cukru, sušeného mléka, másla, bílku a mandlové tresti připravíme hmotu, kterou můžeme použít na zdobení nebo také k vytváření různých zvířátek nebo figurek.
Marcipánová hmota III.
Co budeme potřebovat:
• 100 gramů sušeného mléka
• 100 gramů moučkového cukru
• 100 gramů medu
• trocha oleje
• vanilkové nebo mandlové aroma
Postup přípravy
Všechny ingredience smícháme a zpracujeme do hmoty, kterou pečlivě zabalíme do potravinářské fólie, aby neosychala. Necháme 1/2 až 1 hodinu odpočinout v chladničce. Poté můžeme vytvořit požadované tvary.
Chcete se inpirovat? Podívejte na výtvory (nejen) z marcipánu, které vyrobily naše čtenářky:
<< | říjen / 2022 | >> |
Online: | 1 |
---|---|
Celkem: | 291905 |
Měsíc: | 1698 |
Den: | 73 |
© 2022 eStránky.cz Tvorba www stránek | Závadný obsah? | Zpracování dat | RSS