Odpalované věněčky
Žloutkové věnečky
Úvod
V cukrárnách bývají věnečky většinou z dříve upečených korpusů, tvrdé a bez chuti. Zkuste připravit z poloviční dávky lahodné a nadýchané, plněné krémem nebo jen šlehačkou. Postup Do hrnce dáme vařit vodu, sůl, tuk. Před varem přisypeme mouku a pilně mícháme nejprve k varu, potom „odpalujeme“ těsto (začne se „připalovat“ ke dnu hrnce) nejméně 3–4 minuty. Sejmeme z ohně a mícháme. Do zchládlého těsta, až se nelepí na vařečku a okraje hrnce, přidáme postupně vejce. Těsto by mělo být bez hrudek. Propracovaným těstem naplníme cukrářský sáček. A na plech potřený tukem nebo vyložený pečícím papírem vykreslíme těsto do tvaru věnečků, banánků nebo větrníků. Tvary na plechu postříkáme studenou vodou a vložíme je do hodně vyhřáté trouby (220°C). Asi po 5 minutách příkon tepla zmírníme a věnečky dopečeme dozlatova – přibližně 30–40 minut. Při pečení není vhodné troubu otevírat, věnečky by se nám mohly srazit. Vanilkový krém: Dáme vařit 3/4 litru vody, kterou si rozdělíme na dvě části. Do jedné části vlažné vody rozkvedláme (třeba vidličkou) pudinkové prášky. Do druhé části vody dáme 3 lžíce krystalového cukru a jeden vanilkový cukr a přivedeme ji do varu. Pak do vařící vody s cukrem vlijeme rozkvedlané pudinkové prášky a mícháme asi tak 3 minuty. Uvařený hustý pudink odstavíme z plotny, ale stále ho mícháme, aby se nám nevytvořil škraloup. Do vychladlého pudinku přidáme asi 2 štamprlátka rumu a promícháme. Do předem dobře utřeného másla pomalu po lžičkách přidáváme vychladlý pudink. Krém vymícháme dohladka a plníme jednu část rozkrojených vychladlých věnečků. Druhou částí věneček lehce přiklopíme. Hotové můžeme posypat jenom cukrem, nebo polít polevou. Z těsta se dají dělat věnečky, větrníky i banánky. Můžou se plnit také ovocnou šlehačkou, pařížskou šlehačkou apod. Toto je dost velká dávka – stačí z poloviční dávky. 1%2F">
Druhou částí věneček lehce přiklopíme. Hotové můžeme posypat jenom cukrem, nebo polít polevou.
Z těsta se dají dělat věnečky, větrníky i banánky. Můžou se plnit také ovocnou šlehačkou, pařížskou šlehačkou apod. Toto je dost velká dávka – stačí z poloviční dávky.