Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dorty

 

_ovocny2.jpg

 

 

 

 

 

slunecnice-velky.jpg

_ruzovy.jpg

Nejlepší čokoládový dort

 
Když má být opravdu čokoládový, jen kakao nestačí. Experimentování mě nakonec dovedlo k výsledku z říše těch nejhříšnějších snů. Každý kousek se jen rozplývá na jazyku!
 
 
Počet porcí: 14 řezů
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 1 hodina 30 minut Chladnutí: alespoň 1 hodina
 
 

Ingredience

  • 200 g tmavé čokolády s aspoň 60% podílem kakaové hmoty
  • 200 g másla nakrájeného
  • na kousky + na vymazání formy
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 170 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ¼ lžičky sody
  • 200 g přírodního cukru typu muscovado
  • 200 g přírodního krupicového cukru
  • 25 g tmavého kakaa holandského typu nebo tzv. cukrářského kakaa
  • 3 středně velká vejce
  • 75 ml (5 lžic) podmáslí
  • strouhaná čokoláda nebo čokoládové hoblinky na ozdobu

Na polevu:
 
  • 200 g kvalitní tmavé čokolády (viz výše), nalámané
  • 280 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce přírodního krupicového cukru

Příprava jídla

1.  Kruhovou dortovou formu s odnímatelným dnem vymastěte a dno vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 °C. Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přidejte máslo a kávu, rozpuštěnou ve 120 ml vroucí vody. Prohřívejte, až se čokoláda a máslo rozpustí, ale nezahřívejte příliš.

2.  Mezitím promíchejte v míse mouku, prášek, sodu, cukr a kakao tak, aby ve směsi nebyly žádné žmolky. V jiné misce smíchejte vejce s podmáslím.

3.  Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte s moukou, aby vznikla hladká, polotekutá směs. Vlijte do formy a pečte zhruba hodinu a půl. Do středu korpusu vpíchněte špejli; neulpí-li na ní vlhké drobečky, je upečeno. Praskliny na povrchu nevadí –zakryje je poleva. Korpus nechte vychladnout (trochu klesne), vyklopte na drátěnou podložku a sejměte formu.

4.  Vychladlý korpus podélně rozřízněte na tři díly. Čokoládu na polevu dejte do misky. V kastrůlku zahřejte smetanu s cukrem k bodu varu, přelijte přes čokoládu a promíchejte dohladka. Trochou polevy spojte díly korpusu, zbytkem dort přelijte a po stranách polevu uhlaďte širokým nožem.

5.  Ozdobte nastrouhanou čokoládou nebo hoblinkami, nakrouhanými z chladného kousku čokolády škrabkou na zeleninu. V chladu vydrží dort vláčný a šťavnatý tři až čtyři dny.

Další recept na čokoládový dort naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Rádi byste udělali radost svým blízkým výtečným čokoládovým dortíkem? Upečte tento jednoduchý dort. Zvládne ho i začátečník, a přesto vždy chutná jako od profesionálních cukrářů!
Těsto:

250 g másla
260 g hořké 72­% čokolády
40 ml silné kávy
300 g třtinového cukru
1 lžičky vanilkového extraktu
4 vejce
260 g hladké mouky
0,5 lžičky prášku do pečiva
špetku sody
1 kelímek zakysané smetany

Krémová náplň:

1 smetana na šlehání
150 g másla
200 g moučkového cukru
120 g hořké 72­% čokolády

Nejprve ve vodní lázni smícháme smetanu s máslem. Přidáme cukr, čokoládu. Důkladně promícháme, aby nebyly hrudky. Krém necháme vychladnout. Poté si opět ve vodní lázni rozpustíme máslo s čokoládou, mícháme do úplného rozpuštění. Do rozpuštěné směsi přidáme vaniku a kávu. Mezitím si vyšleháme bílky s cukrem a pak při pomalém šlehání přimícháme žloutky a přiléváme zakysanou smetanu. Do směsi přimícháme přesátou mouku, sodu a kypřící prášek. Mělo by vzniknout hladké těsto. Nalijeme do malé dortové formy a pečeme v předem vyhřáté troubě na 160°C. Pečeme asi hodinu, dokud není vpíchnutá špejle suchá a těsto se na ni nelepí. Korpus necháme vychladnout a rozřízneme pomocí nitě nebo nožem.

Dort je velmi chutný jen sám o sobě, lze jej však dozdobit dle vlastní chuti a nápadu. Krásně vypadá přelitý čokopolevou a ozdobený marcipánem či čokoládovými hoblinkami.

 

 

tri-cokoruze.jpg

 

 

kanyrkovy-dort.jpgmimino-v-kvetu.jpg

http://www.eshop-lilie.cz/

různé formičky na marcipán

http://www.google.cz/images?hl=cs&xhr=t&q=dorty&cp=4&wrapid=tljp129552604839004&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1659&bih=849

 

 

 

Moje dorty

 

deda1.jpg

deda6.jpg

deda8.jpg

 

Torta Snickers

Suroviny

  • 7 bielok
  • 400 g cukru
  • 1 plechovka kondenzovaného mlieka
  • 150 g masla
  • 200 g praženýcj arašidov

Postup prípravy

Krok 1

Bielka vyšľaháme s cukrom, dáme do tortovej formy s priemerom 26 cm. Sušíme v trúbe.cca 1 hodinu pri 80 °C.

Krok 2

Krém: Varené kondenzované mlieko vymiešame s maslom (izbovej teploty). Pražené arašidy rozdrvíme valčekom nie príliš jemne.

Krok 3

Ako korpus môžeme použiť hocijakú čokoládovú piškótu.

Krok 4

Vrstvíme nasledovne: korpus natrieme plnkou, posypeme orieškami, potom dáme snehový korpus, natrieme plnkou, potom zas oriešky, čokoládový korpus.

Krok 5

Polejeme čokoládou a dozdobíme orieškami.

Čokoládová smršť

Čokoládový dort
 

Suroviny na korpus:
5 vajec
200 g cukru
400 g hořké čokolády
150 g kakaa
150 g hladké mouky
200 g Hery
Na krém:
500 ml smetany
400 g kvalitní hořké čokolády
2 žloutky
50 ml kvalitního tmavého rumu
 

Postup:
Vejce vyšleháme s cukrem do bílé pěny, Heru s čokoládou rozpustíme, dobře promícháme, zašleháme do vajec a nakonec přidáme mouku spojenou s kakaem, vlijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C zhruba 40 minut. Korpus necháme dobře vychladnout a pak ho dvakrát podélně rozkrojíme. 150 ml smetany zahřejeme a v ní rozpustíme čokoládu, přidáme žloutky a čokoládový krém rychle vmícháme do vyšlehané zbylé smetany. Krémem plníme dortovou formu, prokládáme korpusy a hotový dort dáme vychladit. Rozpuštěnou, ale ne horkou čokoládu nalijeme do hlubší hranaté misky a necháme v pokojové teplotě zatuhnout, pak nožem škrábeme jednotlivé hobliny a ozdobíme s nimi povrch dortu.

 

 
 

 

Portrét



Poslední fotografie


Facebook

Kontakt

Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben / 2021 >>


Statistiky

Online: 2
Celkem: 196926
Měsíc: 1452
Den: 79