Kremeše
Kremeše
Suroviny
2 balení rozváleného listového těsta
vanilkový krém:
800 ml plnotučného mléka
2 vanilkové pudinky
150 g cukru krupice
2 lžíce hladké mouky
1 lžička vanilkového extraktu
250 g změklého másla
500 ml smetany ke šlehání
ztužovač šlehačky
Postup
Celé pečení si ulehčíme rozváleným listovým těstem. Nejprve si vybalíme jeden plát a ten dáme upéct do trouby, pěkně dozlatova. Před vložením do trouby ho propícháme na několika místech vidličkou, aby se moc nenafukoval.
Ihned upečeme druhý plát, ten ale před pečením nakrájíme na čtverečky, velké tak, jak chceme velké kremeše. Opět propícháme vidličkou.
Připravíme si vanilkový krém. Většinu mléka vylijeme do hrnce, přisypeme cukr a dáme vařit. Občas promícháme. V troše mléka (asi 150–200 ml) rozmícháme oba vanilkové pudinky, mouku a vanilkový extrakt. Až mléko v hrnci začne vřít, zašleháme do něj zbytek mléka s pudinkovým práškem. Mícháme velice intenzivně, až do zhoustnutí.
Za občasného promíchání necháme úplně vychladnout. Kdo chce, může v téhle fázi přidat ještě trochu rumu.
Vyšleháme si změklé máslo, do kterého po trochách zašleháváme vychladlý pudink. Krém rovnoměrně rozetřeme na spodní plát upečeného listového těsta, ten, který jsme pekli první a v kuse.
Ve vychlazené smetaně ke šlehání rozmícháme ztužovač a ušleháme na tuhou šlehačku. Tu rozetřeme na vrstvu vanilkového krému. Přikryjeme druhým plátem listového těsta, pokrájeným na čtverečky. Posypeme moučkovým cukrem, necháme pár hodin vychladit a podáváme.
Recept na 10 porcí
Balíček listového těsta (asi 500 gr)
Na krém:
9 vajec
4 sáčky vanilk. cukru
8 lžic hrubé mouky
6 lžic škrobu
2 litry mléka
18 kašik (lžic) cukru
Příprava:
Hodně vyválet listové těsto a položit ho na obrácený plech. Zahřát troubu na 200 st., vložit těsto a asi 10 minut péct při 175 stupních - dokud nezezlátne.(Upéct dvě placky!)
Krém:
9 žloutků, 4 vanilk. cukry, 8 lžic hrubé mouky, 6 lžic škrobu (nebo 14 lžic mouky) smíchat.
Potom vmíchat do 2 litrů mléka a za stálého míchání 15 minut povařit. Do horkého se vmíchá sníh z 9 bílků a 18 lžic cukru (spíš krystal či krupice, moučkáč ne) - ještě dodávám, že ten sníh je samozřejmě sladkej, né že se dá sníh A cukr.
Krém vylít na upečený plát těsta, přiklopit druhým plátem těsta, kterej už jsme rozřezali na kostky (cca 5x5 cm), protože pak se to blbě krájí.
Posypat moučkáčem.
Krémeš z medového cesta
Cesto : 25 dkg hladkej múky, 16 dkg práškového cukru, 5 dkg smetol /palmarin a i./, 1 celé vajce, 1 žĺtok,
1 pol. lyžica med, 1 pol. lyžica rum, 2 lyžičky sódy bicarbóny, Z uvedených surovín vypracujeme cesto, rozdelíme
a vyvaľkáme 2 pláty. Upečieme na vymastenom a múkou vysypanom plechu. Plech otočíme naopak a cesto za horúca z plechu zosunieme. Plnka : 1 l mlieko, 2,5 bal. Zlatý klas, 2 žĺtka - uvaríme hustý krém, 2 lyžice hladká múka, 1 bal. vanilkový cukor, 2 bielka - vyšľaháme sneh a vmiešame do vriaceho krému. 20 dkg smetol - vymiešame na penu a 15 dkg práškového cukru vmiešame do studeného krému. Šľahačka : 2 šľahačkové smotany, 1 vanilkový cukor. Plníme : spodné cesto - krém - šľahačka - vrchné cesto - čokoládová poleva.
Po naplnení necháme zákusok niekoľko hodín odstáť aby medové cesto zmäklo.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biely krémeš
Cesto : 1 lístkové cesto rozdelíme na polovicu a upečieme 2 pláty, Plnka : 1 l mlieko , 1 l vody - uvaríme hustý krém, 1 bal. maizeny , 3 bal. vanilkový cukor, kr. cukor podľa chuti,10 bielkov - vyšľaháme sneh a vmiešame do vriaceho krému a dobre vyšľaháme. Šľahačka : 3 šľahačkovej smotany, 3 bal. vanilkového cukru.
Postup : Polovychladnutý krém rozdelíme na polovicu a nanesieme na dve cestá. Necháme stuhnúť v chlade
a nanesieme šľahačku. Zdobíme nastrúhanou čokoládou. /z tohto množstva získame zákusky ako z dvoch plechov, cesto je len spodné, na vrch cesto nedávam
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Juhoslovanský krémový koláč
1. Cesto: 500 g lístkového cesta / polotovar / 2. Cesto: 5 vajec, 200 g práškového cukru, 4 lyžice polohrubej múky, 80 g mletých orechov, 1 vrecúško prášku do pečiva. Plnka: 0,5 l mlieka, 5 lyžíc hladkej múky,
250 g margarínu /Hera/, 150g práškového cukru, 1 vrecúško vanilkového cukru a rum. Lístkové cesto rozdelíme na polovice. Vyvaľkáme a na obrátenom plechu upečieme 2 pláty. Päť žĺtkov vymiešame s cukrom a postupne zapracujeme orechy, múku zmiešanú s práškom do pečiva a tuhý sneh z piatich bielkov. cesto upečieme na plechu, ktorý sme vystlali mastným papierom. Do prevareného mlieka dáme polovicu práškového a vanilkového cukru. Za stáleho miešania pridáme múku a varíme na hustú kašu. Po vychladnutí zmiešame kašu s margarínom, ktorý najskôr vymiešame s druhou polovicou cukru. Aromatizujeme rumom. Na jeden plát lístkového cesta natrieme polovicu plnky. prikryjeme ju orechovým plátom. Naň navrstvíme druhú polovicu plnky. navrch príde druhý plát upečeného lístkového cesta. Koláč krájame pílkovým nožom. Povrch pocukrujem
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Helenkin lístkový
1 lístkové cesto rozvaľkáme a dáme na vymastený plech tak, aby bolo aj na okrajoch plechu. Plnka: 1/2 l mlieka, 1/2 kg tvarohu asi 10 PL kryš. cukru, 5 žĺtkov, 2 Zlaté klasy, 1 vanilkový cukor, 200 g práškového cukru.
Sneh: z 5 bielkov. Všetky suroviny rozmixovať a opatrne vyliať na lístkové cesto. Pečieme pri miernej teplote.
Po stuhnutí plnky tesne pred dopečením dáme na koláč sneh a zapečie sa v rúre pri vyššej teplote.