NASTAVOVANÝ KRÉM I. (základní)
Z 250 ml mléka, 20 g hrubé mouky, 1 žloutku a vanilkového cukru  uvaříme hustou kaši. 200 g másla umícháme s 200 g moučkového cukru,  přidáme zchladlou kaši a dobře vymícháme nebo vyšleháme.
NASTAVOVANÝ KRÉM II. (základní)
Z 300 ml mléka, 30 g hrubé mouky a ½ balíčku vanilkového cukru  uvaříme hustou kaši. 150 g másla umícháme se 120 g moučkového cukru,  přidáme zchladlou kaši a dobře vymícháme nebo vyšleháme.
NASTAVOVANÝ KRÉM III. (základní)
Uvaříme kaši z 250 ml mléka, 2 vrchovatých lžic pískového cukru a 2 vrchovatých lžic polohrubé mouky a necháme zchladnout.
250 g másla a 125 g moučkového cukru vyšleháme do pěny a po částech  zašleháme zchladlou kaši. Nakonec přidáme podle chuti rum nebo libovolný  likér (není nutný).
Pozn.: Pokud se máslový krém srazí, napravíme ho tak, že rozehřejeme  máslo a hodně teplé přiléváme do sraženého krému a znovu vyšleháme,  totéž lze i s použitím čokolády. Mísu s krémem můžeme rovněž postavit do  vodní lázně, nechat krém nahřát a znovu vyšlehat.
NASTAVOVANÝ KRÉM DIA (základní)
Uvaříme kaši z 250 ml mléka, 1 rovné lžíce sladidla pro diabetiky a 2 vrchovatých lžic polohrubé mouky, necháme zchladnout.
250 g másla vyšleháme do pěny s 1 lžičkou sladidla pro diabetiky a po částech zašleháme zchladlou kaši.
ANANASOVÝ KRÉM
Nastavovaný krém II. smícháme s jednou menší konzervou nadrobno nakrájeného okapaného ananasu.
BANÁNOVÝ KRÉM
200 ml mléka a 30 g hladké mouky uvaříme na hustou kaši. 100 g  moučkového cukru, 100 g másla a 30 g strouhané čokolády dobře umícháme,  přidáme vychladlou kaši, 3 nastrouhané banány a vyšleháme krém.
BÍLKOVÝ KRÉM SE ŠLEHAČKOU
250 ml smetany ušleháme a přidáme 20 g moučkového cukru. Ze 2 bílků  ušleháme tuhý sníh, do kterého přidáme 80 g krupicového cukru. Ještě  chvíli šleháme a pak opatrně smícháme se šlehačkou. Můžeme přidat  strouhanou čokoládu, ořechy, nebo trochu rumu.
BORŮVKOVÝ KRÉM S TVAROHEM
30 g moučkového cukru, 200 g borůvek a 100 ml vody svaříme na hustý  sirup. 500 g tučného měkkého tvarohu rozšleháme s 210 g krupicového  cukru, 250 ml zakysané smetany a kůrou z 1 limetky. Vmícháme 6 plátků  želatiny připravené podle návodu, 200 g celých borůvek, zchladlý  borůvkový sirup a 300 ml dotuha ušlehané smetany. Hotový krém necháme  vychladit.
CITRÓNOVÝ KRÉM
Nastrouháme kůru z 5 chemicky neošetřených citrónů a rukama ji  promneme s 240 g moučkového cukru. Postupně přimícháme 4 vejce a nakonec  150 ml citrónové šťávy. Směs šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí a pak  ji necháme zchladnout asi na 55°C. Potom do směsi po kouscích zašleháme  ručním elektrickým šlehačem 350 g změklého másla. Vyšleháme do husté  pěny a necháme krém vychladit.
ČOKOLÁDOVÝ KRÉM I.
500 ml smetany ke šlehání, 150 g nalámané čokolády a 3 žloutky vaříme  za stálého míchání do zhoustnutí. Necháme vychladit a vyšleháme do  pěny.
ČOKOLÁDOVÝ KRÉM II.
200 g změklého másla třeme se 150 g moučkového cukru, postupně  zamícháme 3 žloutky a 50 g změklé čokolády na vaření. Vyšleháme do pěny.
ČOKOLÁDOVÝ KRÉM III.
100 g másla třeme s 50 g moučkového cukru do pěny, přidáme 3 lžíce  strouhané čokolády, a to podle potřeby: hořkou, mléčnou, bílou,  nugátovou, kokosovou, ... Nakonec můžeme dochutit lžičkou rumu.
ČOKOLÁDOVÝ KRÉM IV.
250 g změklého másla třeme s 30 g kakaa a 50 g rozpuštěné zchladlé  hořké čokolády. Ve vodní lázni ušleháme 2 žloutky, 2 vejce a 170 g  moučkového cukru do pěny, vyjmeme z lázně a šleháme do zchladnutí.  Vaječný krém nakonec po částech přidáváme do máslového krému a dobře  vymícháme.
ČOKOLÁDOVÝ KRÉM BÍLÝ
100 ml smetany ke šlehání a 100 ml Salka přivedeme k varu. Přidáme 70  g nalámané bílé čokolády a za stálého míchání ji necháme rozpustit. Ve  100 ml smetany rozšleháme 2 žloutky, špetku soli a vrchovatou lžíci  vanilkového pudinku. Směs vlijeme do horké směsi, krátce povaříme a  necháme zchladnout. 70 g změklého másla a 1 lžíci moučkového cukru  vyšleháme do pěny a postupně vmícháme uvařený zchladlý krém.
JABLEČNÝ KRÉM
4 okrájená vyloupaná jablka nakrájíme na menší kousky, vložíme do  hrnce a zalijeme 2 hrnky vody. Přidáme 5 lžic krystalového cukru, 2  balíčky vanilkového cukru, promícháme a přivedeme k varu. 2 balíčky  vanilkového pudinku rozmícháme v 1 hrnku jablečného džusu, přilijeme do  jablečné směsi a mícháme do zhoustnutí. Odstavíme a přimícháme hrst  posekaných rozinek namočených ve lžíci rumu a hrst opražených mandlových  lupínků. Necháme vychladnout a nakonec zlehka přimícháme 250 ml dotuha  ušlehané smetany.
JAHODOVÝ KRÉM I.
1 bílek, šťávu z 1 citronu a 8 g želatiny rozpuštěné v 50 ml vody  vyšleháme na tuhý sníh. Přidáme 500 g čerstvých jahod rozmixovaných se  400 g krupicového cukru.
JAHODOVÝ KRÉM II.
120 ml zakysané smetany, 120 g lučiny a 70 g moučkového cukru  vyšleháme ručním elektrickým šlehačem do pěny. 4 plátky želatiny necháme  změknout ve studené vodě a pak ji rozpustíme ve 4 lžících horké vody.  100 g čerstvých jahod rozmixujeme a přidáme do smetanového krému. Dále  přimícháme rozpuštěnou želatinu a 125 ml dotuha ušlehané smetany.  Nakonec vmícháme lžičku šťávy z limetky a necháme krém vychladit.
JAHODOVÝ KRÉM III.
750 g omytých čerstvých jahod najemno umixujeme s 200 g moučkového  cukru. Podle návodu na obalu připravíme 20 g plátkové želatiny. 100 g  smetany ušleháme dotuha, po částech vmícháme rozmixované jahody a  připravenou želatinu. Krém nakonec zlehka prošleháme a ihned použijeme.
JÍŠKOVÝ KÁVOVÝ KRÉM
Z 50 g másla a 80 g hladké mouky uvaříme jíšku, zalijeme ji 250 ml  silné černé kávy a dobře povaříme. 150 g másla třeme se 150 g moučkového  cukru a vanilkovým cukrem, přidáme zchladlou jíšku a vyšleháme do pěny.
KAKAOVÝ KRÉM MÁSLOVÝ
100 g másla třeme s 1 lžící moučkového cukru přesátého s 1 lžící kakaa. Vyšleháme do pěny a přimícháme lžíci rumu.
KARAMELOVÝ (krokantový) KRÉM
250 g krupicového cukru upražíme na světlý karamel, zalijeme 250 ml  teplé smetany ke šlehání, povaříme a necháme zchladnout. Do vlažné směsi  přimícháme 250 g másla, vanilkový cukr a necháme vychladit. Druhý den  vyšleháme krém.
KARAMELOVÝ KRÉM (smetanový)
2 šálky světlého přírodního cukru, 3/4 šálku bílého pískového cukru a  3/4 šálku mléka necháme za stálého míchání na mírném ohni  zkaramelizovat. Přidáme 1 a 1/4 šálku smetany ke šlehání, dobře  promícháme a necháme vychladit. Druhý den přidáme 1 lžičku vanilkové  esence a vyšleháme krém.
KÁVOVÝ KRÉM I.
250 ml mléka a 1 kávový pudink smícháme a vaříme do zhoustnutí.  Odstavíme a vmícháme 3 lžíce silné černé kávy. 200 g másla třeme se 150 g  moučkového cukru, po lžících přidáváme zchladlý pudink a vyšleháme  krém.
KÁVOVÝ KRÉM II.
500 ml mléka svaříme s 10 g instantní kávy a 120 g krystalového  cukru. 4 žloutky smícháme se 40 g solamylu a 2-3 lžícemi horkého mléka.  Směs vmícháme do svařeného mléka s kávou a za stálého míchání necháme  krátce povařit. Krém přendáme do misky, poprášíme lžící moučkového cukru  a necháme zchladnout. 300 g změklého másla umícháme s 30 g moučkového  cukru do pěny a přimícháme zchladlý vařený krém. Nakonec přidáme 40 ml  kávového likéru.
KÁVOVÝ KRÉM III.
100 g másla rozpustíme, přidáme 120 g hladké mouky a 2 lžíce  krystalového cukru, důkladně promícháme a vaříme na mírném ohni, až se  suroviny spojí. Pak ihned přilijeme 250 ml silné černé kávy a za stálého  míchání uvaříme hustou kaši. Povrch kaše potřeme máslem, aby se  neutvořil škraloup, a necháme zchladnout. 300 g másla vyšleháme se 150 g  krupicového cukru a po lžících přidáme zchladlou kaši. Ušleháme do  pěny.
KOKOSOVÝ KRÉM I.
Svaříme 250 ml mléka nebo smetany, přidáme 250 g strouhaného kokosu a  necháme ho v mléce spařit. Vychladíme. 250 g másla umícháme se 150 g  moučkového cukru a vmícháme do kokosové hmoty. Vyšleháme krém.
KOKOSOVÝ KRÉM II.
200 ml mléka svaříme s 80 g krupicového cukru a 80 g jemně  strouhaného kokosu. Necháme vychladit. 20 g plátkové želatiny namočíme  do studené vody a necháme asi 5 minut bobtnat. Potom želatinu rozpustíme  ve vodní lázni. Dotuha ušleháme 250 ml smetany ke šlehání. Rozpuštěnou  želatinu přidáme do mléčné směsi a zlehka vmícháme šlehačku. Nakonec  dochutíme 40 ml kokosového likéru Malibu.
KOŇAKOVÝ KRÉM
300 ml mléka přivedeme k varu. Ve 100 ml mléka rozšleháme 2 žloutky,  100 g moučkového cukru a 30 g škrobové moučky (solamyl). Směs vlijeme do  vroucího mléka a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Krém  posypeme lžící moučkového cukru, aby se nevytvořil škraloup, a necháme  vychladnout. 250 g másla vymícháme se lžící moučkového cukru do pěny a  po částech přimícháme zchladlý vařený krém. Nakonec přidáme 40 ml  kvalitního koňaku. Necháme vychladit.
MALINOVÁ PĚNA
400 g malin rozvaříme s 200 ml červeného vína a 100 g krystalového  cukru, necháme zchladnout a propasírujeme přes hustší sítko (aby  neprošly malinové pecičky). 5 plátků želatiny necháme změknout ve  studené vodě, pak ji rozpustíme v trošce horké vody a přimícháme do  malinové šťávy. 200 ml smetany dohusta vyšleháme, přidáme 300 g zakysané  smetany a zchladlou malinovou šťávu. Necháme vychladit.
MASCARPONE KRÉM
250 g mascarpone, 100 g lučiny, 80 g moučkového cukru a půl balíčku  vyšleháme ručním elektrickým šlehačem do pěny a vmícháme 100 ml dotuha  ušlehané smetany. Necháme dobře vychladit a použijeme.
MÁSLOVÝ KRÉM
Utřeme 125 g másla se 3 lžícemi moučkového cukru, přidáme 2 žloutky a 2-3 lžičky rumu. Vymícháme do pěny.
MLÉČNÝ KRÉM KARAMELOVÝ I.
400 g slazeného kondenzovaného mléka, 50 g másla a 3 lžíce hnědého  cukru přivedeme k varu a mícháme, dokud směs nezačne karamelizovat.  Odstavíme, necháme zchladnout a přimícháme 200 g změklého másla.  Vyšleháme do pěny.
NUGÁTOVÝ KRÉM
250 g 100% tuku (Omega) necháme pozvolna rozpustit a trochu  zchladnout. Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme 250 g moučkového cukru a  1 balíček vanilkového cukru, přidáme 250 g škrobové moučky, lžíci mleté  zrnkové kávy a lžíci kakaa. Směs přiléváme k chladnoucímu tuku a dobře  vyšleháme.
OVOCNÉ KRÉMY MÁSLOVÉ
Utřeme 100 g másla a 1 rovnou lžíci moučkového cukru, přidáme 1 lžíci  libovolné marmelády (meruňková, pomerančová, jahodová, malinová, ...) a  vymícháme do pěny. Podle chuti můžeme přidat lžičku rumu nebo citrónové  šťávy.
OVOCNÉ KRÉMY
Ve vodní lázni uvaříme kaši z 250 ml vody a 2 lžic polohrubé mouky.  250 g másla třeme s 1 lžící moučkového cukru, přimícháme 3 lžíce  libovolné marmelády (meruňková, jahodová, malinová, rybízová,  pomerančová, fíková, šípková, ...), přidáme zchladlou kaši a našleháme  do pěny.
PAŘÍŽSKÝ KRÉM I.
100 g čokolády rozpustíme v 250 ml smetany ke šlehání. Rozmícháme a  necháme vychladit (nejlépe v chladničce přes noc). Z vychlazené směsi  ušleháme tuhý krém.
PAŘÍŽSKÝ KRÉM II.
200 ml šlehačky, 30 g moučkového cukru, 100 g čokolády, 1 balíček  vanilkového cukru a 50 g másla uvaříme na hustou kaši. Necháme dobře  vychladit a ručním elektrickým šlehačem vyšleháme do pěny.
PAŘÍŽSKÝ KRÉM III.
V nerezové nádobě svaříme za stálého míchání 500 ml smetany ke  šlehání a 400 g čokolády. Po spojení vmícháme 100 g ztuženého tuku a  dáme vychladit. Druhý den vyšleháme pevnou náplň.
PIŠKOTOVÝ (sušenkový) KRÉM
Nastrouháme 250 g dětských piškotů nebo máslových sušenek, přelijeme  je 250 ml šlehačky a necháme rozmočit. 250 g másla umícháme s 1 lžící  moučkového cukru, přidáme rozmočené piškoty, 2-3 lžíce rumu a vyšleháme  hustý krém.
POMERANČOVÝ KRÉM
Z 8 žloutků, 2 lžic mléka a 150 g moučkového cukru uvaříme hustou  kaši a necháme ji vychladit. Umícháme 200 g másla, po částech přidáme  zchladlou kaši a nakonec 4 lžíce pomerančové šťávy. Vymícháme do pěny.
PUDINKOVÝ KRÉM
Ve vodní lázni uvaříme z 1 l mléka, 4 vanilkových pudinkových prášků,  5 lžic krystalového cukru a vanilkového cukru hustý pudink. Vychladíme  na pokojovou teplotu. Po kouscích přidáváme 250 g změklého másla a  vmícháme 3 lžíce moučkového cukru. Nakonec zamícháme lžíci rumu.
RUMOVÝ KRÉM
120 g másla umícháme se 170 g moučkového cukru, 40 g kakaa a 4 lžícemi rumu do pěny.
RÝŽOVÝ KRÉM MÁSLOVÝ
500 g rýže vaříme v mléce doměkka. 500 g másla umícháme s 250 g  krupicového cukru a 20 g vanilkového cukru. Zchladlou rýži propasírujeme  a přidáme do máslového krému. Ušleháme dohladka.
SNĚHOVÝ KRÉM
Ze 3 bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme 1 balíček vanilkového cukru a  dále šleháme ve vodní lázni. 250 g másla třeme do pěny se 150 g  pískového cukru a do krému přimícháme zchladlý sníh. Můžeme rovněž  přidat strouhanou čokoládu, ořechy, kokos, oranžát, ... nebo jen rum  podle chuti.
ŠLEHAČKA CITRONOVÁ
1 lžíci želatiny namočíme do 2 lžic mléka. Hustě našleháme 250 ml  smetany a zašleháme do ní 2 lžíce prosetého moučkového cukru. Nakonec  lehce vmícháme namočenou želatinu a šťávu s kůrou z 1 dobře omytého  citronu. Místo citronu můžeme použít pomeranč.
ŠLEHAČKA OVOCNÁ
1 lžíci želatiny namočíme do 2 lžic mléka. Hustě našleháme 250 ml  smetany a zašleháme do ní 1 lžíci prosetého moučkového cukru. Nakonec  lehce vmícháme namočenou želatinu a 100 g rozmixovaných jahod nebo  jiného ovoce.
ŠLEHAČKA PAŘÍŽSKÁ I.
250 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce pískového cukru a 1 lžíci  instantního kakaa promícháme a přivedeme k varu, ale nevaříme. Necháme  přes noc vychladit a druhý den dohusta ušleháme.
ŠLEHAČKA PAŘÍŽSKÁ II.
250 ml smetany ke šlehání přivedeme k varu, přidáme 160 g nalámané  hořké čokolády a 2 balíčky vanilkového cukru. Mícháme, dokud se čokoláda  nerozpustí. Necháme za občasného míchání zchladnout a uložíme do  chladničky. Druhý den vyšleháme tuhý krém.
ŠLEHAČKA KOŇAKOVÁ
250 ml vychlazené smetany ke šlehání pevně ušleháme, zašleháme do ní 1  lžíci prosetého moučkového cukru a zlehka vmícháme 2 lžíce hustého  vaječného koňaku.
ŠLEHAČKOVÝ KRÉM
250 ml šlehačky, 100 g čokolády na vaření, 1 lžíci kakaa, 1 lžíci  solamylu a 1 lžíci moučkového cukru uvaříme na kaši. 250 g másla  smícháme s 1 lžící moučkového cukru, přidáme zchladlou kaši a vyšleháme  hustý hladký krém.
ŠLEHAČKOVÝ KRÉM KAKAOVÝ
V 250 ml mléka rozmícháme 1 lžíci pískového cukru, 30 g kakaového  pudinkového prášku, 1 lžíci kakaa a uvaříme hustý pudink. Do zchladlého  pudinku zamícháme 250 ml dobře ušlehané smetany.
ŠLEHAČKOVÝ KRÉM MÁSLOVÝ
250 ml šlehačky svaříme s 250 g pískového cukru a necháme vychladit. 2  kostky másla utřeme do pěny se 2 lžícemi moučkového cukru a po částech  přidáváme zchladlou šlehačku. Uložíme asi na hodinu do chladničky a  potom vyšleháme hladký krém.
TUKOVÝ KRÉM LETNÍ (trvanlivější - základní)
Z 300 g krupicového cukru a 180 g vody připravíme rozvar a necháme  zchladnout. 520 g tuku a 10 g vanilkového cukru šleháme za postupného  přilévání rozvaru. Dobře vyšleháme a dochutíme podle potřeby (aroma,  kakao, griliáš, ...).
TVAROHOVÝ KRÉM I.
100 g změklého másla, 100 g plnotučného tvarohu nebo žervé, 300 g moučkového cukru a 1 lžíci citrónové šťávy našleháme do pěny.
TVAROHOVÝ KRÉM II.
Do malého množství studené vody namočíme 14 lístků želatiny a  nahřejeme, aby se rozpustila. Umícháme 125 g másla s 8 lžícemi  moučkového cukru a 2 balíčky vanilkového cukru. Přidáme 2 žloutky, 2  vaničky tvarohu, sníh ze 2 bílků, 1-2 skleničky mléka a přilijeme  rozpuštěnou želatinu. Dobře vymícháme a hned použijeme do piškotového  dortu nebo necháme ztuhnout.
TVAROHOVÝ KRÉM S POMERANČEM
Šťávu ze 3 pomerančů svaříme na hustý sirup a necháme vychladnout.  300 g tučného tvarohu vyšleháme se 150 g mascarpone (popř. pomazánkového  másla nebo lučiny), 100 g moučkového cukru a kůrou z poloviny pomeranče  do pěny. Nakonec vešleháme zchladlý pomerančový sirup.
TVAROHOVÝ KRÉM SE ŠLEHAČKOU
Do malého množství studené vody namočíme 10 lístků želatiny a  nahřejeme, aby se rozpustila. 2 žloutky utřeme se 150 g moučkového  cukru, přidáme citrónovou šťávu z jednoho citronu, 500 g měkkého  tvarohu, 250 ml ušlehané smetany, rozpuštěnou želatinu, všechno dobře  promícháme a nakonec opatrně zamícháme tuhý sníh ze 2 bílků. Použijeme k  naplnění piškotového dortu.
VINNÝ KRÉM
6 plátků želatiny namočíme do vody. Ve vodní lázni šleháme 4 žloutky,  140 g moučkového cukru, 150 ml bílého vína, šťávu z poloviny pomeranče a  kůru i šťávu z poloviny citronu do hustého krému. Želatinu vymačkáme a  rozpustíme ji v horkém krému. Za občasného míchání necháme krém úplně  zchladnout a pak do něj přidáme 200 ml dotuha ušlehané smetany.
ŽLOUTKOVÝ KRÉM
Smícháme 750 ml mléka, 180 g krupicového cukru, 100 g krémového  prášku (pudinku, škrobové moučky), 20 g vanilkového cukru, 2 žloutky a  za stálého míchání dobře povaříme (do zmazovatění škrobu). Necháme za  občasného míchání vychladit. Tento krém používáme mj. na nastavení  máslových krémů.