Koláčky
kOLÁČKY BEZ KYNUTÍ
Recept 500g hl.mouka, 0,25l mléka, 15 kostek cukru, 8dkg kvasnic, 2 žloutky, špetka soli, horcicova sklenice oleje cca 2dcl, 1 majonéza 15dkg. Udělat kvásek nechat vykynout, všechny suroviny smíchat. Těsto je velice mastné má to tak být a bez kynuti. Peču na 200 stupňů. Drobenka 140g pol.mouka, 100g cukr krupice, 100g másla.
Tvarohové koláčky-klasika
Budeme potřebovat:
250 ml mléka,80 g rozpuštěného másla,může být i olej,1 vejce,80 g cukr moučk,200 g uvařených nastrouhaných brambor,lžička soli,250 g polohrubé mouky,250 g hladké mouky, půl kostky droždí.
Náplň:
250 g tvarohu,lžička solamylu,žloutek,2 lžíce cukru vše dohromady umíchat.
Brambory v těstě cítit nejsou,je to starý trik našich předků aby pečivo zůstalo dlouho vláčné a neztvrdlo.
Těsto po vykynutí vyválím na půl cm silnou placku a vykrájím kolečka o průměru 5 cm.Naplním tvarohovou náplní a zabalím.Uprostřed vajíčkem vytlačím důlek.Potřu rozšlehaným vejcem.Nandám povidla a nasypu drobenku umíchanou z hladké mouky,cukru a oleje.Ještě nechám na plechu 20 min kynout.Peču ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20 min.
OLEJOVÉ SVATEBNÍ KOLÁČE
Ingredience:
1/2 kg hladké mouky
1/4l mléka
1 kostka droždí
2 žloutky
2 dcl oleje
cukr, sůl
Když děláme z 1kg mouky stačí 2,5dcl oleje, těsto se dá použít i na záviny z 1kg jsou 4 kusy.
1/4l mléka , 7 kostek cukru nebo / 8 kávových lžiček pískového cukru / , dvě kostky kvasnic , 1/2 kg polohrubé mouky , špetka soli , 3 žloutky , 2 dcl oleje. Náplň: 2 tvarohy , cukr , rozinky
POSTUP PŘÍPRAVY
Uděláme těsto a hned tvarujeme koláčky a plníme tvarohem , zadělávané nahoru klademe na plech.Pečeme potřené žloutkem na pečícím papíře ,
po upečení se vršky koláčů namáčí v rozpuštěném másle s rumem a hned se obalí v moučkovém cukru.Vydrží dlouho měkké
NEJLEPŠÍ KOLÁČE NA SVĚTE :)
PRO INSPIRACI
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1/2KG HLADKÉ MOUKY 3ŽLOUTKY 7,5DKG CUKRU 1HOŘČIČNÁ SKLENKA OEJE(2DCL) 1KOSTKA KVASNIC PŮL LŽIČKY SOLI 1/4L MLÉKA,ŽMOLENKA,VEJCE
POSTUP PŘÍPRAVY
DO VLAŽNÉHO MLÉKA ROZDROBÍME KVASNICE PŘIDÁME LŽIČKU CUKRU A SŮL.
JAKMILE KVÁSEK NAKYNE PŘIDÁME DO NĚJ VEJCE,OLEJ,CUKR A NAKONEC MOUKU.
(TENTO POSTUP MI BYL DOPORUČENÝ A JE SUPER SUROVINY SE KRÁSNĚ SPOJÍ,VŽDY JSEM OLEJ DÁVALA JAKO NAKONEC)
NECHÁME NAKYNOUT ASI 3/4-1HOD.
LŽÍCI VYKRAJUJEME BOCHÁNKY,KTERÉ ROZTÁHNEME A PLNÍME LIBOVOLNOU NÁPLNÍ,ZABALÍME A VKLÁDÁME DO ROZŠLEHANÉHO VEJCE A POTÉ DO PŘIPRAVENÉ ŽMOLENKY.
PEČEME NA 170-180c
TENTO RECEPT SE JMENUJE PROTOŽE JEDNA SPOLUPRACOVNICE JE TAK POJMENOVALA A TAKÉ
TO U NÁS TAK ZŮSTALO :)
Nejlepší svatební či pouťové koláčky
Ingredience:
300 g hladké mouky
300 g polohrubé mouky
80 g droždí
150 g pískového cukru
250 ml mléka
250 g másla nebo hery
4 žloutky
vejce na potření
Postup:
Kvásek připravíme zvlášť. Do mísy robotu prosijeme asi 1/3 mouky, přidáme kvásek, zbylý cukr, část teplého mléka a háky zpracováváme těsto za postupného přidávání žloutků, tuku, soli, tekutiny a mouky tak, abychom zpracovávané těsto nepřipravili příliš řídké nebo příliš tuhé. Teprve po důkladném zpracování doplníme zbylou moukou a prohněteme na vláčné těsto, poprášíme moukou, mísu přikryjeme a necháme vykynout.
Dál už se jen přendá na vál, propracuje, jednotlivé koláčky se naplní, pomažou vejcem a posypou drobenkou.
Bohužel jsem si nepoznamenala jak dlouho a při kolika stupňích se mají péci, ale my dáváme snad vždycky na všechno troubu předehřát na 170 °C a pak pečeme při 150 °C.
Sádlové koláčky podle naší babičky
Ingredience
140 g sádla
140 g moučkového cukru
140 g hladké mouky
70 g kakaa
1 kávová lžička mleté skořice
Postup
Všechny sypké suroviny prosejeme, vytvoříme důlek a do něj přidáme sádlo. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, které vyválíme na úzký váleček, nakrájíme ho na stejné dílky a utvoříme kuličky. Pokládáme je na plech s pečícím papírem a do každé uděláme prstem důlek. Pečeme zvolna v předehřáté troubě při 150°C po dobu 15 až 20 minut. Po správném upečení budou koláčky matné. Teprve po částečném vychladnutí plníme důlky v koláčcích marmeládou – nejlépe domácí od babičky.
Cukrářské koláčky
Cukrářské koláčky
1,10 kg hladké mouky
4 žloutky
2 kostky droždí
1 kg rozpuštěné Hery
50ml mléka
NEKYNOUT!!!!!
Dělat malé kuličky,dáme náplň a drobenku.Pečeme ve vyhřáté troubě do růžova na 200 asi 10-15 minut.Teplé pocukrujeme.Nebojte se toho hodně mastného těsta jde to s tím moc dobře a nakonec dlouho vydrží,pokud se nesní.Kdo nechce,nemusí drobenku dávat,ale udělat sladší náplň.
Radím dle zkušenosti.Když udělám kuličku a dám na papír na plech,hned do ní udělám důlek,potom se to láme.
Majonézové koláčky 1 |
|
|
Ingredience: 1/2 kg polohrubé mouky, 3 žloutky, 160 ml oleje, 1 vanilkový cukr, 1/4 l mléka, 100 g majonézy, 1 balíček droždí, 100 g cukru, špetka soli. |
Postup: Z mléka, droždí a cukru uděláme kvásek. Do mísy dáme ostatní ingredience a vzešlý kvásek přimícháme. Vypracujeme těsto a ihned tvoříme malé koláčky, které plníme tvarohem. Do každého koláčku uděláme důlek, potřeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme drobenkou. Pečeme 10 minut při teplotě 150 °C, dopékáme při 180 °C. Celková doba pečení je asi 25 minut. Dobrou chuť. |
Majonézové koláčky 1 |
|
|
Ingredience: 1/2 kg polohrubé mouky, 3 žloutky, 160 ml oleje, 1 vanilkový cukr, 1/4 l mléka, 100 g majonézy, 1 balíček droždí, 100 g cukru, špetka soli. |
Postup: Z mléka, droždí a cukru uděláme kvásek. Do mísy dáme ostatní ingredience a vzešlý kvásek přimícháme. Vypracujeme těsto a ihned tvoříme malé koláčky, které plníme tvarohem. Do každého koláčku uděláme důlek, potřeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme drobenkou. Pečeme 10 minut při teplotě 150 °C, dopékáme při 180 °C. Celková doba pečení je asi 25 minut. Dobrou chuť. |
Majonézové koláčky 2 |
|
|
1/2kg polohr.mouky, špetka soli kvásek, klasika , vymísit těsto, dát na 2 hod do lednice odpočinout a potom do něj zapracovat celou Heru. |
Postup: je to pracné, ale stojí to za to, já to pořád dokola překládám a překládám, potom vyválím a skleničkou vykrajuju kolečka, ty pak plním tvarohem (klasika) a zabalím, omočím v posýpce (drobence). Upeču do růžova a horké mašlovačkou potřu - rozpuštěné máslo s rumem...... při práci si stále jemně pomoučuj vál i ruce..... z této dávky jich mám cca 40 kousků, záleží jak děláš velké. |
Moravské koláče 2 |
|
|
Ingredience: 1/2 kg hladké mouky, kostka droždí, 8 kostek cukru, 1/4 l mléka, špetka soli, 1 vejce, 2 majolky v krabičce. |
Postup: V mouce vytvoříme důlek, do něj dáme droždí a cukr a zalijeme teplým mlékem. Když droždí vzejde, přidáme ostatní suroviny a zaděláme těsto. Necháme je vykynout a tvoříme koláče. Nejlepší jsou plněné vevnitř i nahoře. Jako náplně používám mák, tvaroh, povidla, navrch dávám drobenku. Přeji dobrou chuť, protože jsou opravdu výborné a dlouho vydrží vláčné. |
Koláče za studena |
|
|
Suroviny:900 g hladké mouky +cca 100 g na podsypání |
PostupDo důlku v osolené mouce přidáme cukr, droždí, vlažné mléko a necháme vzejít kvásek. Přidáme celá vejce, nastrouhané máslo a částečně vymícháme těsto. Vyklopíme na vál a dobře vypracujeme. PoznámkaRecept mám od sestry už léta, nejsem odborník na převalovaná těsta, proto dělám toto a vždy se povede. Nebojte se, že těsto nenakyne, nakyne. |
Koláčky z televize |
|
|
I.
IngredienceTěsto: |
Do vlažného mléka přimícháme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít. Příprava, pečení, kynutí apod. cca 4,5 hodinky |