trubičky
Rychlé trubičky bez převalování
370g hl. mouky, 250g másla, 1 žloutek, 180g zakysané smetany. Sníh-4 bílky, 280g cukru.
Je to ůplně jednoduché těsto pouze se dobře vypracuje
Jarmilčiny kremrole
Těsto tukové:
150 g hladké mouky, 420 g másla
Těsto nudlové:
300 g hladké mouky, 1 1/2 lžíce octa, 9 lžic teplé vody, 3 žloutky, špetku soli
Postup:
Do větší umělohmotné mísy s rovným dnem dám naváženou mouku (150 g) a na struhadle s velkými otvory nastrouhám máslo, aby mi neklouzalo v rukou, vždy si ho v mouce omoučím. Vezmu stěrku Tupperware (nebo nějakou vařečku) a promíchávám to spolu dohromady, trošku to jakoby roztírám až se mouka zapracuje do másla.Potom tam strčím ruku a promačkávám to (jako když se dělá drobenka) a takové větší tukové kusy dávám do připraveného mikrotenového sáčku. Až to mám vše v sáčku, zatočím jeho koncem, aby tam ale nebyl vzduch a rukou se snažím přes ten sáček vytvarovat plochý obdélník, zarovnám rukou všechny hrany a potupluji to přejetím válečku na nudle a hned je z toho úhledný tuhý tukový bochánek. Dám do ledničky.
Do mísy si dám 300 g prosáté mouky, dám tam 3 žloutky, sůl, lžíci a půl octu a zhruba 9 lžic teplé vody. Vždy dávám 9 (i když třeba není některá úplně plná, ale kdyby bylo těsto pak tuhé, tak je to v p.... takže raděj ať je víc řídké a následně přidat trošku mouky. (Já vím že je to na úkor "kvality", ale z tužším nudlovým těstem trubky nedělej, nedopadly by dobře!). Moje lžíce má přesně 15ml. Stěrkou Tupp. (ona je bezvadná, používám ji neustále) to po tom rovném dnu mísy nahrubo zamíchám, překlopím na pracovní desku, dvěma rukama to tvaruji do podoby těsta, když se hodně lepí-omoučím si ruce, trošku podsypu, a propracovávám bříškem pravé dlaně a levačkou si pomáhám, až je to tak po 10 minutách pružné, tak už jde i jednou rukou telefonovat a pravačkou stále propracovávat na nepomoučené desce alespoň ještě 5 minut. Až mi těsto začne lupat (vzduchová bublina) a je hladké, trošku ho smetáčkem na mouku pomoučím a šupnu do mikrotenu a nechám na stole odpočívat. Hoďku mám volno. Potom trošku smetáčkem popráším vál a rozvaluji (docela na tenko, asi tak 4 mm bych řekla) to nudlové těsto. Musí být minimálně jednou tak velké než je velikost tukového těsta. To vezmu z ledničky, ten sáček roztrhnu a vcelku to tukové těsto položím na jednu stranu toho vyváleného. Vezmu okraj toho nudlového těsta a přeložím přes to tukové (přikreju), takže už je schované. Teď po celém obvodu musím prsty postiskovat okraje k sobě aby bylo celé "zapečetěné". Smetáčkem si přejedu po takto zabaleném těstě ať je mírně pomoučené, váleček taky mírně pomoučit, (během celé činnosti nesmí být nikde mouka, vždy jen neznatelně poprášené. Ona tam být musí, jinak by se to nedalo válet a převalovat, to je jasné, ale zároveň tam být nesmí, takže ometat ometat. Pootočím těstem o 90 stupňů a rozválím na dlouhý pruh. Stejnoměrně tlustý=asi 1 centimetr. Ometu mouku, chytnu za konec - kratší stranu a převrátím na rub. Ometu, tím zkontroluji aby tam nebyla mouka, a složím na třetiny-čili tu krátkou stranu dám do dvou třetin a protilehlou krátkou stranu na to přeložím. Takže už to má třetinovou délku toho co jsem vyválela. Zase pootočím o 90 stupňů, stejně rozválím na dlouhý úzký pruh, a už jen složím "k sobě" z jedné úzké strany jako že dovnitř a z druhé úzké strany. A zase je to třetinová velikost. Mírně pomoučím a supnu na hodinu do chladna. Lednička se mi ale neosvědčila. To už pak do ztuhne, a to je špatně. Takže třeba na tácku na podlahu někam do komory. To byla fáze spojení těsta. Po hodině (může i po půl či třičtvrtě h) úplně stejně rozválím, převrátím na ruby, založím do sebe, pootočím o 90 stupňů, znovu rozválím, založím do sebe a pomoučím a dám zase do sáčku. Zase hoďku-či alespoň půl to samé a pak naposledy./ Já to tedy spojím a 3x převálím/. Pořád má to těsto tvar obdélníku. No a teď by mělo přes noc odpočívat. V ledničce. Ale nesmí být "na kost"! Takže hlídat a nechat třeba zase pak v komoře. Všichni to doporučují co nejdéle to odpočívání. Když není vyhnutí tak už za pár hodin (3, 4 h) je možné dělat trubky. /Zapnu troubu na 250 stupňů s ventilátorem, peču pak najednou vždy jen jeden plech přímo uprostřed trouby. Trouba MUSÍ být zapnutá hodinu předem na plný výkon./ Vezmu těsto, velkým nožem ho rozkrájím na 3 díly a 1 díl nechám na vále a ty dva dám do sáčku a do chladna. Ten jeden díl pomoučím neznatelně z obou stran, i desku, i váleček zlehka se snažím už rozvalovat. Ono to trvá dost dlouho, než se na tenko rozválí, na sílu tak 2 mm, krajně 3 mm. Rozválíš všemi směry obdélník, rádlem rovnám všechny 4 strany (ty odřezky použiji nakonec třeba na tyčinky se solí, tím se teď nezabývej, protože tenké těsto v teple měkne a to nesmíme dopustit.) Rádlem napáskuji proužky (podle velikosti formiček) asi 15 x 2,5 cm. Nožíkem podeberu vždy na začátku každý pásek a natáčím. Těsto by se mělo překrývat přes sebe asi půl cm. Nedotočím do konce, ale ten cípek-koneček proužku asi tak 1 cm ponořím do hrníčku s vodou a přilepím na trubičku, tím se zafixuje a při prudkém pečení se nerozmotá (což se mi do té doby často stávalo když jsem to jen přitlačila prstem). Z toho jednoho pruhu vyjde asi 10-12 trubek. Namotané je dávám na plech a strčím do ledničky!!! Rozválím druhý díl uřezaného těsta a zase ty namotané dám do ledničky. To samé s tím posledním. Teď si utřu vál, nachystám si plechu na kte hrníček s vodou a lžičku. Vezmu z ledničky 15 kusů trubek, dávám tri řady po 5 kusech na plech, peroutkou neznatelně potřu žloutkem horní stranu, na mokrý plech ještě přidám lžičku dvě vody a strčím do trouby. Pozoruji hodiny, já to pečku na 250 stupňů jen 5 minut a tu poslední šestou zmírním trošku teplotu tak na 200 stupňů. Mírně pootevřu troubu ať vidím jestli už jsou upečené (nesvítí mi žárovka) a vytáhnu plech, hned zavřu troubu, dám na 250 stupňů, mezitím než se to upeklo jsem donesla z ledničky dalších 15 ks trubek, potřu, voda, peču. Prostě když odebírám a vkládám nový plech nenechávám troubu otevřenou, ale i na tu chvíli ji zavřu. Upečené trubky odebírám z plechu plochou špachtlí, papírovou utěrkou otřu plech (plech je trošku od vody. Správně upečené trubky si pochopitelně uchovávají v sobě veškeré máslo, takže plech není mastný.). Jen mírně nechám trubky vychladnout, chytnu konec trubičky-formičky a druhou rukou-jen prstem zatlačím a=odtlačím a tím ji z trubky vyvlíknu, nebo jemně rukou upečenou trubku "obejmu"-je velice křehká a trošku jakoby vykroutím z formičky. Někdo s nimi klepne a tím je sundá, já ne. Takže až jsou holky upečené-baculaté-nafouklé- dělám sníh. Mám velký vysoký hrnec určený jen pro vodu na sníh. Přesně tak velkou (kapku menší) nerezovou mísu. Ve varné konvici si uvařím 1,5 l vody, nechám vařit, dám pokličku. Rozklepnu si 7 bílků (použiji ty "včerejší" tři co byly do těsta.) Na bílky a žloutky používám malé misky s víčkem tupp. Protože toho dělávám víc, píšu si lísteček
ať vím kolik mám v misce bílků. Vždy v lednici.Navážím cukr krupici. Na jeden bílek 5-raděj 6 dkg krup. cukru. Nejprve el. ručním
šlehačem ušlehám na nejnižším stupni, jiný nepoužívám, těch 7 bílků. (Mělo by to vyjít na ty trubky. Raděj ať sníh zbyde než pracně dodělávat a šlehat. K těch 7 bílků, přidám tam špetku soli, postupně zamíchám za chodu 42 dkg krupicového cukru, gumovou stěrku objedu stěny ať je všechen cukr ve sněhu, dám mísu do hrnce s vařící vodou, na jeho dně mám mřížku, ať se mísa nedotýká dna hrnce, mísa je přitom mírně asi 2 cm ponořená ve vařící vodě, přepnu el. sporák na č. 4 a šlehám a šlehám šlehám a šlehám, koukám na hodiny, snažím se alespoň 20, spíš 25 min. To už jde poznat, začne trošku "stříkat"ven na tričko, na ruce, hodně to zhoustne, najednou je toho míň, až je chvílemi vidět dno mísy, že ten sníh se tam převaluje jak balón. Vytáhnu mísu z vody, stříknu tam trošku citronky, ale jen pár kapek, a šlehám a šlehám a šlehám, aspoň 5 minut ať sníh co nejvíc vychladne. Jde strčit i do studené vody-do dřezu- a šlehat. No a už to je. Naplním pytlík s širokou trubičkou a plním trubky z obou stran pěkně pomalu, v pytlíku bývá někdy vzduch, tak opatrně, ať to nestříká po kuchyni.
Pocukruji a je a hotovo.
kremrole | |
Počet porcí: 30 ks |
Suroviny:
250 g hl. mouky,250 g másla II.(je to starší recept, dnes bych dala nějaké rostl. máslo - např. Zlatá Haná), špetka soli, 1 žloutek, 6 lžic zakysané smetany.
Postup přípravy receptu
Těsto zpracujeme na vále. Do rána necháme odležet v lednici. Pak klasicky, krájet proužky, navinovat na trubičky a péci do růžova asi na 180°.
Z tohoto množství je asi 30 ks kremrolí, stačí ze 4 bílků uvařit sníh.
Kremrole
Suroviny:
1 těsto: 10dkg polohrubé výběrové mouky, 1 máslo (250g).
2 těsto tzv. nudlové: 15dkg polohrubé mouky, 3 žloutky, 3 lžíce vody, 2 lžíce octa.
Sníh: 6 dkg ml. cukru na 1 bílek - na jednu dávku je potřeba 6 bílků.
Postup přípravy receptu
1 těsto: máslo rozkrájíme na malé kousky, smícháme s moukou a rozpracujeme tak, aby bylo hladké bez hrudek. Zabalíme do folie a dáe do chladničky odležet.
2 těsto: Na vál vysypeme mouku. Do té uděláme jamku dáme do ní žloutky, a vodu smíchanou s octem. Vše smíchat a rozpracovat v těsto které zpracováváme 15-20 minut až se tvoři bubliny. Vypracované těsto rozválíme na plát asi 20x20 cm a zaválíme do něj máslové těsto které nesmí přesahovat okraj spodního těsta. Obě tyto těsta zpracujeme do čtvercového tvaru postupným překládáním pravá strana, levá, vrch a spodek. Kdy každé přeložení lehce převálneme. Takto složené těsto uložíme do chladničky na 1hod. Po hodině převálíme stejným způsobem, za dalších 30 minut znova a opakujeme ještě 3x. Než těsto pečeme musí min. 12 hod ležet v chladu. Po uplynulé době těsto rozválíme na tloušťku nože a dělíme rádylkem na proužky 4x15cm. Okraje potřeme na jedné hraně žloutkem a namotáváme na konickou trubičku s přeložením asi 1cm přes sebe. Konec řádné zamáčkneme a skládáme na plech vyložený papírem zamáčknutím dolů,aby se při pečení nerozbalila. Necháme 20 min odpočinout v chladu a pečeme při 200 stupních 8-10minut (dorůžova). Po upečení stáhneme z trubiček a plníme sněhem. Sníh šleháme nad horkou párou (mísu si dát nad hrnec a šlehat bílky s cukrem)
Poznámka
Je to složitější recept a občas se vám trubičky podaří udělat pěkné tvary a občas ne. Chce to cvik..